Siema :) Mam pytanie odnośnie udostępniania newsów z Gry-Online. Czy mogę za pomocą RSS na moją stronę wrzucić linki do newsów ??? Czytałem regulamin no i tam pisze, że wszelkie kopiowanie i powielanie tekstów, obrazków itd. jest zabronione, ale czy linkowanie do newsów wraz z ich miniaturkami i tytułem jest również zabronione ??? Wolę się zapytać teraz niż potem mieć z tego powodu kłopoty ;) Pomożecie ???
Zostaw pod każdym cytatem źródło i wszystko będzie legalne
Linkowanie nie narusza prawa autorskiego, na dodatek wiceprezes gry-online zdaje się udzielił ci w drugim poście licencji, więc już w ogóle hohoho :)
mohenjodaro ---> nie wolno kopiować treści. Wolno zamieszczać cytaty ze źródłem.
Warunki korzystania z prawa cytatu
Cytat jako ograniczenie praw autorskich twórcy musi spełniać kilka warunków, aby mieścić się w granicach określonych przez prawo:
Cytat musi być rozpoznawalny. Czytelnik musi wiedzieć, które słowa są słowami autora, a które są cytowane. Brak odróżnienia cytatu od reszty tekstu stanowić będzie naruszenie praw autorskich. Można w takim przypadku mówić o popełnieniu plagiatu
Cytat musi być wyraźnie oznaczony co do autorstwa i źródła, i to w każdym przypadku, w którym się pojawia. Nie wystarczy samo ogólne odwołanie się do autorów lub dzieł w końcowym zestawieniu bibliografii lub źródeł[3]. Brak wyraźnego oznaczenia cytatu stanowić będzie naruszenie praw autorskich. W przypadku przytaczania cytatów, których autorstwo nie jest znane (rozpowszechniane były anonimowo), należy taką okoliczność również zaznaczyć[4].
Zamieszczenie cytatu musi być uzasadnione celem – ma służyć wyjaśnianiu lub nauczaniu, krytycznej analizie lub prawom gatunku twórczości.
Cytat pełni funkcję pomocniczą – ma służyć uzupełnieniu i wzbogaceniu dzieła, nie może go natomiast zastępować, ani tworzyć jego zasadniczej konstrukcji. Tworzone dzieło ma być samoistne, nie może polegać na przytoczeniu cudzej twórczości, ewentualnie jedynie z własnym, krótkim komentarzem. Nie może być również serią cytatów, nawet gdyby to były cytaty z różnych dzieł i autorów. Cytaty w samoistnym dziele powinny mieć rolę podrzędną. Nadmierne, zbyt obszerne i nieuzasadnione korzystanie z cytatów również stanowi naruszenie praw autorskich.
Nie jest jednoznacznie określona dopuszczalna wielkość cytatu. Musi on jednak pozostawać w takiej relacji do całości dzieła, aby przy realizowanych przez cytat celach zachowana była pomocnicza rola cytatu. Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego cytowany urywek lub nawet cały drobny utwór musi pozostawać w takiej proporcji do wkładu własnej twórczości, aby nie było wątpliwości co do tego, że powstało własne, samoistne dzieło.
zródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_cytatu
No właśnie:
Zamieszczenie cytatu musi być uzasadnione celem – ma służyć wyjaśnianiu lub nauczaniu, krytycznej analizie lub prawom gatunku twórczości.
Już kiedyś w dyskusji pod jakimś tekstem na na gameplay.pl popełniłeś ten sam błąd źle interpretując tę kwestię, a raczej nie dostrzegając tego warunku. Uzasadnione celem, czyli samo przeklejenie sobie kawałka tekstu nawet z podaniem linka, autora i źródła generalnie nie czyni zadość prawu cytatu. Tak samo nie czyni mu (wracając do dyskusji na gameplay) podanie źródła obrazka.
Jeśli chcemy podać źródło obrazka w ramach prawa cytatu to musimy dokonać analizy krytycznej tego obrazka. Czyli prawidłowym wykorzystaniem obrazka w ramach prawa cytatu nie jest np. opis pizzerii ze znalezionym zdjęciem tej pizzerii w Google Images. Prawidłowe zastosowanie prawa cytatu w tym kontekście to np. analiza, że to zdjęcie jest źle wykonane bo ucięty jest kawałek paprotki, a na pierwszym planie serwetki zasłaniają wystrój lokalu.
Internauci często błędnie utożsamiają prawo cytatu z ubarwianiem swojej strony cudzymi tekstami czy filmikami i popełniają podobny błąd twierdząc, że poprzez podanie autora i źródła uwalniają się od odpowiedzialności z tytułu naruszenia majątkowych praw autorskich.
To tak tytułem refleksji, bo prawo cytatu generalnie nie ma zastosowania do problematyki poruszonej w pierwszym poście. Linkowanie jednak nie narusza prawa autorskiego (TSUE: C-466/12), "proste informacje prasowe" za jaką można uznać nagłówek artykułu nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego, a obrazki, z których zwykle korzystacie w roli miniatur tytułowych i tak udostępniane są zwykle na darmowych licencjach przez twórców gier w celach promocyjnych.
Paradoksalnie można się zastanawiać czy taki zbiór, kolektyw jakim jest kanał RSS sam nie mógłby zostać uznany za jakąś formę utworu i to, że strona umożliwia jego lekturę przez czytniki wcale nie jest równoznaczne z możliwością wykorzystywania go na swoich stronach www - ale to już odrębny temat na osobną dyskusję.