Witam. Od niedawna na moim laptopie marki Dell stała się rzecz niesłychana, mianowicie zniknął ten cały pasek "startu" u góry i z lewej strony. Mam do dyspozycji tylko pulpit i prawy przycisk myszy. Całe szczęście, że się kiedyś bawiłem w stronach internetowych i miałem zapisane jakieś na pulpicie - dlatego mogłem chociażby wejść do przeglądarki, ale brak w niej znaczka x (zamykania) i tych 2 pozostałych. Proszę o pomoc.
Instalowałeś/odinstalowałeś jakieś pakiety albo robiłeś update z managera? Pewnie wywaliło ci się Unity albo sterowniki od karty graficznej.
Spróbuj wcisnąć alt+F2 i wpisać unity --reset i zrestartować kompa.
To chyba raczej sprawka Unity. Właśnie kilka razy pokazywało mi się coś w update managerze o aktualizacji do nowszej wersji, ale ja za każdym razem albo przerywałem, albo przekładałem na później. Zdarzało mi się, że po starcie systemu (było kilka taki przypadków) wywalał mi na pulpit jakiś raport o błędzie sytemu (a'la raport z windowsa) i tez jakoś to zignorowałem, aż pewnego razu zniknęły wyżej wymienione rzeczy.
Wciskałem alt + F2 i nic się nie dzieje. Pobieram teraz ubuntu(iso), może z tego jakoś to naprawię?
A bylbys laskawy wkleic ow " jakis raport o bledzie systemu" ?
ctrl + alt + F2 i wpisac unity
http://askubuntu.com/questions/128676/launcher-and-window-menu-bar-missing-after-12-04-upgrade
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2170726
A jak nic nie pomoże, to zawsze możesz wgrać jakieś normalne środowisko graficzne, w miejsce 'cudnego' Unity ;).
To może ctrl + alt + F2 jak pisał MiniWm, nie pamiętam już dokładnie skrótu. Spróbuj jeszcze apt-get install w terminalu żeby zaktualizować pakiety.
Wciskałem alt + F2 i nic się nie dzieje. Pobieram teraz ubuntu(iso), może z tego jakoś to naprawię?
Z cd raczej nie ma żadnego ratowania systemu tylko format :>
Okej, jakimś cudem zaktualizowało mi do 14.04 LTS i pasek powrócił, ale teraz pojawia sie kolejny problem, gdzie nie moge sie zalogować. Z konta gościa tez nie. Wczesniej była możliwość logowania tzw remote, ale po ponownym uruchomieniu laptopa to gdzies zniknęło
zaloguj sie na root'a
wpisz passwd nazwa-uzytkownika
wpisz nowe haslo
funkcja remote to jakis vnc :) ?
Kurde :) fajnie ze linux powoli uderza do osob kompletnie nie w temacie :)
Sensai3D --> To nie windows :) z cd uratujesz wszystko :)