Ubezpieczenie OC - zwrot kosztów leczenia
Cześć,
Jakiś czas temu jechałem sobie prosto motocyklem i spotkało się ze mną czarne BMW. Po wypadku koszty leczenia wyniosły mnie około 1000zł, więc z chęcia odzyskałbym tą kwotę z ubezpieczenia OC sprawcy. Czy to czegoś takiego wystarczą mi paragony wystawiane przez lekarzy, czy konieczne jest otrzymanie faktury? Jeżeli wymagana jest faktura to na kogo powinna być wystawiona?
Dodatkową kwestią jest transport motocykla na trasie kilkuset kolometrów. Po wypadku konieczne byłoby zorganizowanie samochodu i przyczepki, oraz przejechanie tym 500~ kilometrów, ponieważ wypadek miałęm zdala od domu. Minusem w tej kwestii jest to że nie mam rachunków za benzynę. Czy istnieje szansa na odzyskanie kosztów transportu nienadającego się do jazdu motocykla z miejsca wypadku do miejsca zamieszkania?
Mieliście może podobne przygody i moglibyście podzielić się doświadczeniami?
Skontaktuj się z ubezpieczycielem sprawcy, albo własnym, jak ci nie będą w stanie pomóc najprawdopodobniej będziesz się musiał udać do prawnika.
W sprawie zwrotu za udokumentowane koszty leczenia musisz zwrócić się do swojego ubezpieczyciela. On się już sam rozliczy z firmą ubezpieczeniową, z której korzysta sprawca wypadku.
Jak masz te koszty transportu udokumentowane, to tak - można odzyskać.