Temperatury procesora
Mam C2D E8400 i temperatury:
40 jak nic nie robie
50 jak coś oglądam na yt
60 jak gram
Czy te temperatury są dobre?
Zmieniałem paste i nic to nie dało. W środku kompa jest nawet zimno więc o co chodzi?
Procek jest nowy, płyta też. Miałem otwarty bok kompa i temperatury nie przekraczały 50.
Chodź przecież w obudowie jest nawet zimno.
Procesor zwykle chodzi 30% jak nic nie robie, a jak mam coś załączone to skacze od 30% do 80%.
Jak zrobiłem test obciążeniowy to procek dochodził już prawie do 70stopni! A max to jest 72.
Co mam zrobić?
Nic. To nie są temperatury jakim należałoby się przejmować.
Procesor zwykle chodzi 30% jak nic nie robie
Jak nic nie robisz, to powinno byc 0%.
Mialem to cudenko ~5 lat od poczatku chodzil na @3.6GHz (najpierw box, pozniej zalman z sygnatury), temp. 60*C w stresie to bardzo przyzwoita wartosc. Nie masz sie czym przejmowac :)
A dobra pomyliło mi się. 0% jak nic nie robię, a 5% przy internecie.
Ja kiedyś mialem C2D E6300. Gdy komputer był już na wymarciu i wiedziałem że do miesiąca będę kupował nowy to tego katowałem specjalnie. Ściągnąłem IntelSpeed czy coś tam, jakiś program do obciążania proca po prostu. To osiągnąłem ponad 80° ;) a w GTA 4 miałem zawsze nie mniej niż 70 :). Dodam tylko że komputer służył od 2006 do 2012 roku a 4 kupiłem chyba w 2010. Ani razu nie była wymieniana pasta jbc bo wtedy kompami sie nie interesowałem i nie wiedziałem w ogóle o takim czymś. Jedynie tyle co go raz na rok przeczyściłem z kurzu.
Także jak widać...takie temperatury komputer przeżyje bez problemu :D karta z tego co pamiętam też dochodziła do horrendalnie wysokich temperatur (90+). Co ciekawe, nowy komputer kupowałem bo w tym były problemy z jedną kością RAMu a że komputer miał 6 lat to doszedłem do wniosku że nie opłaca sie kupować nowego RAMu bo cały komp był warty może ze 300zł więc to przerost formy nad treścią i zdecydowałem sie na nowy.
Miałem otwarty bok kompa
Tak na przyszłość - jeśli obudowa jest dość wysokiej klasy to nawet lepiej żeby była zamknięta, wtedy jest lepsza cyrkulacja powietrza i komp jest zimniejszy a tak to tylko sie wydaje że do komputera dochodzi wiecej zimnego powietrza jak sie go rozkręci.
Łał... Nie spodziewałem się że komp może przetrwać takie katowanie. Po prostu odjęło mi mowę.
Czyli teraz mogę spać spokojnie. Dzięki ;D