Witam, mam problem z wysoką temperaturą mojego procesora. Użyłem programu HWMonitor do sprawdzenia tego i wyniki są następujące: przy surfowaniu po internecie temp. wynosi około 60 stopni C. Jednak po uruchomieniu GTA V wzrasta osiągając maksymalnie 112 stopni C, stale utrzymując się na poziomie około 100 stopni C. Jakieś rady, co powinienem zrobić? Mój komputer:
Procesor: AMD A8-5600K APU, 3.60Ghz
Karta graficzna: GeForce GTX 760
Pamięć RAM: 8GB RAM
Płyta główna: Gigabyte GA-F2A55M-DS2
Wyczysc wnetrze kompa z kurzu, popraw obieg powietrza w obudowie, i zamocuj poprawnie radiator.
Tak uzupełniając "zamocuj poprawnie radiator" oznacza także, że masz zmienić pastę termoprzewodzącą. I jeśli już grasz na tym sprzęcie to zrób dokładnie i wybierz jakąś lepszą pastę.
Okey, dzięki. To jeszcze takie pytanko, czy zmiana procesora na Intel Core i5-4690K znacząco poprawiłaby wydajność w grach? Mam na myśli przede wszystkim GTA V i Wiedźmin 3.
Zacznijmy od tego, że żeby zmienić procesor (na ten konkretny z przeciwnego obozu), musisz wymienić płytę główną. Inny socket.
Tak, wiem o tym. Kiedyś się w sumie o to właśnie pytałem. Ale po wymianie mogę liczyć na spory wzrost wydajności? Przy tym sprzęcie mam około 50 fps-ów na średnich/wysokich w GTA V.
Na pewno wydajność będzie większa, procek z K ma odblokowany mnożnik, tak więc jeszcze z podkręcaniem problemu nie będzie.
I na dodatek się tak nie grzeje.