Hejka mam takie małe pytanko posiadam laptopa z procesorem Intel Core i7 i podczas grania na moje oko w mało wymagające gry typy LoL temperatura podchodzi do 70 C.Czy jest to temperatura zagrażająca procesorowi? Czy mam czym się martwić?
wygoogluj sobie konkretny model procesora z dopiskiem max temperature celsius, bo nie podałeś modelu więc nie będę zgadywał ile max wytrzyma. Niektóre 105 stopni C wytrzymują, inne może więcej, inne równe 100, inne jeszcze inne.
Krótko mówiąc ta temperatura w niczym nie zagraża.
Mam jeszcze laptopa 7 letniego z core 2 duo, podczas grania w gry jak Metro Last Light, miewałem temperatury na granicy wyłączenia laptopa i to przez całe lata, jak laptop się wyłączał, zmieniałem pastę (która coś dawała, ale nadal grzał się laptop mocno, choć już się nie wyłączał) i po 7 latach torturowania laptopa, laptop działa jak nowy, karta graficzna też miała masakryczne temperatury. Jestem dowodem na to, że starsze generacje procesorów i kart są niezniszczalne od temperatury, ty na 99% masz nowszą generację procesora, ale wątpię by był diametralnie mniej wytrzymały, nie obawiaj się 70 stopni. Zmieniaj pastę raz na 1-2 lata.
70 stopni to mało jak na laptopa, ponad 80 stopni również nie ma co się martwic, zależy od układu chłodzenia i podzespołów, powyżej 90 to już coś nie tak. Oczywiście są to temperatury podczas wysokiego obciążenia.
Dzięki wielkie panowie za rozwianie moich obaw :D Problem uważam za rozwiązany i odwieszam wątek ;)