Zainstalowałem nowe sterowniki nvidia (496.49) do karty graficznej (RTX 2070 S) i temperatura zwiększyła się nawet o 15C. w stanie spoczynku. Wiem że programiści wprowadzają różne zmiany by podnosić możliwości karty, ale czy aż taka różnica jest normalna? Podczas obciążenia karta po 4 min. miała temperaturę o 2-3C. większą niż wcześniej osiągała po 2-3h użytkowania.
--- jakie masz temperatury ( jak są nawet przedziale max 75-80 stopni to nie masz czym się martwić / granica krytyczna bezpieczeństwa to powyżej 95 stopni )
--- Czy obudowa w środku ( sama karta graficzna) nie jest mocno zakurzona?
--- Czy wentylatory pracują normalnie i kiedy była wymieniana pasta w karcie, i czy w ogóle była wymieniana od zakupu?
--- Jaki zasilacz ( marka ile wat)?
--- Próbowałeś powrócić ponownie do poprzednich-starszych sterowników i ponownie sprawdzić temperatury?
--- Czy podkręcałeś niedawno grafikę jakimiś programami np MSI Afrerburner?
--- Może to być mało istotne ale Wejdź w Panel sterowania - Sprzęt i dzwięk- Opcje zasilania i zobacz czy masz ustawione zasilanie na ZRÓWNOWARZONY ( ZALECANE).
Problemem były najnowsze sterowniki. Jednak nie wiem, dlaczego tak bardzo podniosły temp.
Bo prawdopodobnie karta dostała kopa, sprawdzałeś fps przed i po instalacji sterów?
Nie wiedziałem że podział na sterownki sd/grd może mieć tak wielki wpływ. Już wszystko wiem, dzięki za pomoc.