Wystarczy zobaczyć jak prezentuje się "Wróg publiczny" na TVP1 HD. Kpina w żywe oczy. A przed euro zapowiadali, że są pionierami jeśli chodzi o obraz w telewizji. Toż to nawet głupi TVN potrafi puszczać swoje filmy "na cały ekran"
Yyy to może jakiś nowy standard HD :D Więc może jednak są pionierami :D
W zasadzie nie jestem zaskoczony. Przecież praktycznie każda stacja nadająca w Polsce leci sobie w kulki. Niby w HD tyle, że ja tego nie kupuje. Nie dość, że filmy nie są nadawane "na cały ekran" to i jeszcze ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Albo obraz jest rozmyty, albo takiej jakości, że filmiki zamieszczone w internecie o niskiej rozdzielczości czasami lepiej wyglądają. Zresztą, wystarczy przerzucić kanał chociażby na BBC HD, a później na to gówno, które nam serwują. Ale nic, najważniejsze jest, abyśmy wszyscy z pieśnią na ustach opłacali abonament RTV...
Nie marudźcie chłopaki, przecież jest napisane wyraźnie "HaDe", co wy jeszcze chcecie ?
spoiler start
czegożeś się spodziewał po tv polskiej... przecież na to szkoda czasu...
spoiler stop
Przeciez TVP 1 i 2 leci nadal tez w standardowej jakosci, tam ten sam film jest na całym ekranie, co za problem przełączyć ?
©®© -> co Ty opowiadasz? Mam TVP SD i HD na Nce i obie wersje nie leca na pelnym ekranie.
Kablówka na dziesięcioletnim CRT rządzi!
snopek9 < u mnie na TVP 1 SD leci na całym ekranie (tv 42') wiec nie wiem co masz nie tak, ze u Ciebie jest inaczej. Na TVP1 HD owszem, nie na całym ekranie.
Na TVP1 SD jest najzwyklejszy obraz 4:3, a jeśli ktoś ma telewizor 16:9 to obraz jest na całym ekranie, ale po prostu jest rozciągnięty bez zachowania proporcji.
Natomiast na HD są już dodane czarne pasy, tak że obraz nadal jest w 4:3, ale już wyświetlany we właściwych proporcjach.
Co nie zmienia faktu, że na HD po prostu powinni puścić film w zwykłym 16:9, a nie cuda na kiju.
marszym ->
Jak to mozliwe?
Mam Plazme 50cali i jak obraz jest w 4:3 to taki tez mam na tv...chyba ze sobie ustawie zeby to rozciagnac na pelny ekran, chocby i automatycznie. Jednak Ty piszesz, ze to 4:3 ktore jest w nowych tv 16:9...no tak przeciez nie ma :/
Chyba, ze w Nce jest jakies inne TVP 1 SD.
Możliwe, że po prostu mój telewizor ma ustawione rozciąganie, o którym wcześniej mówiłeś. Nie sprawdzałem tego.
W każdym razie u mnie na SD jest rozciągnięty a na HD czarne pasy, nie zmieniając po drodze nic w ustawieniach.
EDIT: Dla ścisłości - HD sprawdzałem na naziemnej DTV a SD na analogu.
Dodam tylko, że przy akurat tym filmie czarne pasy atakują z każdej strony. "Normalnie" były tylko po bokach, teraz także góra-dół...
Zacznijmy może od tego, że HDTV w Polsce to "śmiech na sali".
Roniq, w przypadku wroga publicznego był to format 2.39:1 - czyli czarne pasy na górze i dole. Proporcji nie oszukasz. Każdy telewizor powinien mieć wyłączony overscan po HDMI, a filmy powinniśmy oglądać w ten sposób, w jaki były kręcone.
-
A powinien wyglądać tak --->
edit: Roniq, musisz mieć coś skopane w ustawieniach TV lub dekodera. Jezeli masz N, wejdź w ustawienia obrazu i tam daj 16:9 i bez zmian. W TV natomiast ustaw opcje piksel na piksel, wszystkie piksele, bez overscanu/zmian w zakładce format obrazu.
-
emil kuroń, są stacje telewizyjne, które potrafią wyświetlać obraz w HD przy zachowaniu oryginalnych proporcji. Przykładem może być tutaj chociażby HBO HD, nPremium. Oczywiście nie dotyczy to całej ramówki, ale są filmy, dokumenty, które potrafią cieszyć oko.
edit: Słuszna uwaga. Pozostaje liczyć na to, że KRRiT dotrzyma słowa i z dniem 31 lipca 2013 wyłączy w pizdu sygnał analogowy. Być może będzie odrobinę lepiej ;]
fredzio -> nie porównuj proszę, TV płatnych do TV publicznej. Inna sprawa, że TVP jeśli chce mieć pieniądze, to serwując nam takie kwiatki [1] robi sobie jaja z ludzi.
Dokladnie o tym samym dyskutowalem z rodzicami, przelaczylem na Wroga specjalnie na tvp hd a tu kierwa obraz wielkosci kartki a4 na 50 calowej plazmie...Gee thx tvp
W zamian za to zaproponują nam jakiś ciekawy konkurs pewnie. Może tym razem wygram jakieś auto :)