Czołem!
Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam przyjemność babrać się w tagach w naszym Newsroomie. I tu moje pytanie do Was, drodzy czytelnicy - czy korzystacie w ogóle z tagów przy newsach? Jeśli tak, to w jaki sposób, do czego Wam się one przydają? Albo co Wam w nich nie pasuje, czego byście od nich oczekiwali?
No i najważniejsza kwestia - chodzi mi po głowie pomysł zaproponowania wyszukiwarki tagów do Newsroomu. Żeby można było przeglądać newsy nie tylko po tytułach, które nie zawsze zawierają poszukiwane informacje, ale również po tematach. Dodatkowo do tagów zostałyby dorobione drzewka powiązań, tak aby można było szybko przeskakiwać między tematami pokrewnymi (np. ze "sprzedaży gier" do "sprzedaży sprzętu" albo od "Deana Halla" do "DayZ"). Co o tym myślicie? Korzystalibyście z takiego narzędzia? ;)
my nie korzystamy, ale google korzysta i to chyba tyle tytułem tego czy i jak budować tagi
Tagi mają jedno zastosowanie mają grupować informacje według zadanego tematu. Na podstawie takiego tagu powstaje strona zbierająca informacje na dany temat.
Tagi powinny dokładnie, nie nadmiarowo opisywać wiadomość. Nadmiar powoduje ze tagi stają się bezużyteczne.
Mało kto ręcznie korzysta z tagów. Jeżeli przy wiadomościach z targów jest tag np. "gamescom 2014" to może ktoś kliknie ale raczej jest to mało prawdopodobne. Ale na podstawie tego taga powstaje strona "Gamescom 2014" zbierająca newsy tematyczne która to strona ma duże szanse być wyszukana przez ludzi w google.
Twórz więc takie tagi które mają szansę być słowami kluczowymi dla google.
Nie dawaj za dużo tagów do jednego newsa gdyż powstają wtedy listy z powtarzającymi się treściami strony duplikaty.
Dla mnie osobiście wystarczył by jeden tag do jednego newsa. Opisując dobrze treść idealnie by oddawał sens. Dwa, trzy tagi to max.
Tagi powinny być którtkie.
Więc NIE "Star Wars: Knights of the Old Republic" tylko: "Star Wars" i ewentulanie drugi "Old Republic"
Jestem zmartwiony tym że osoba która ma się zajmować tak ważnym zajęciem jak uporządkowanie tagów nie dostała w tej kwestii instrukcji i wyraźnie nie wie o co chodzi skoro się pyta czytelników.
"Babranie się" jest określeniem pejoratywnym gdybyś potrzebował tego do tagów.
EDIT:
mohenjodaro ---> gościu tego nie rozumie :(
Draugnimir ---> więc jeszcze raz. Jak stworzysz silny tag, to powstanie silna strona, to będziesz miał dużo ludzi. Dodawanie kolejnych guzików pod newsem nikomu nie jest potrzebne,.
Widzę, że się nie zrozumieliśmy. Wiem, o co chodzi, i nie pytam Was o instrukcje. Nie pytam Was, do czego służą tagi, jak ich używać, co robi z nimi Google, jakim określeniem jest "babranie się" etc. Pytam, czy Wam, indywidualnym jednostkom korzystającym z tego serwisu, tagi się do czegoś przydają czy nie. Tylko tyle i aż tyle ;)
Zatem mam tu osiem postów, z czego połowa należy do mnie. Oj, nie najlepiej to wróży zapotrzebowaniu na tagi na GOL-u ;P
Ale może po tej niecnej próbie podbicia tematu ktoś jeszcze się wypowie, udzielając odpowiedzi na postawione we wstępie pytanie? ;)
Draugnimir ---> Następną rozmowę zacznij na temat dyskusyjności przycisku "następna strona" bo przecież wszyscy czytają tylko pierwszą.