Szybkie pytanie o internet
Dlaczego internet o szybkosci ponad 20mbit/s dziala z predkoscia 0,32mbit/s (speedtest)? Strony laduja sie kilkadziesiat sekund, predkosc pobierania np aktualizacji na steam waha sie od 0 bytes do kilkudziesieciu kb/s maximum - kiedys bylo i 2.5-2.9mb. Nie da sie obejrzec nic na yt. Raczej odpada wirus, bo czyscilem kompa i problem u dostawcy bo powiedzieli ze u nich ok.
A dostawca działa po drucie tpsa?
To zrób zgłoszenie i niech przyślą technika ze swoim laptopem do ciebie który sprawdzi co i jak.
1) Sąsiad ciągnie po WiFi
2) Tobie coś się ściąga
3) Dostawca coś ograniczył na kilka godzin i nic nie mówi żebyś "nie panikował a kto zauważy ten zauważy"
Dzwoń do nich i opieprzaj - muszą kogoś wysłać.
1) Raczej nie, nikt nie zna mojego hasla a jest skomplikowane
2) Nic mi sie nie sciaga
3) Dzieje sie tak od wczoraj, czyli watpie ze to jakas mala awaria.
Btw byl ostatnio pod moja nieobecnoscia jakis gosc ktory prowadzil kable ode mnie do pokoju obok, gdzie w przyszlosci bedzie stanowisko komputerowe - odlaczylem jednak te kable od routera i nie pomoglo.
Raczej nikt nie zna Twojego hasła, mówisz.. dla chcącego nic trudnego, uwierz mi:)
Zadzwoń po prostu do dostawcy i zgłoś awarię. Przy okazji spróbuj zarządać listy IP komputerów i urządzeń, które korzystają z Twojej linii - bo masz podejrzenia, że ktoś może się podłączać. Zweryfikujesz czy ktoś Ci coś podbiera czy nie - naturalnie jeśli dostawca zechce Ci udostępnić takie dane.