Szukam hobby? :s
Witam. Mam pewien problem, mianowicie taki, że nie mam hobby. Wszystko mnie nudzi, nawet komputer już mnie odstrasza, po 10 latach gry mam serdecznie dość, postanowiłem więc wziąć się za coś innego.
I tu pojawia się problem - nie mogę znaleźć nic dla siebie. Próbowałem już rysowania czy grafiki komputerowej, bo to kiedyś chciałem robić, ale nie potrafię się tego nauczyć. Szukam czegoś, gdzie mogę zaczynać od zera i doszkalać się w tej dziedzinie, ale z tym, że muszę mieć jakiś poradnik czy cuś, a w dziedzinie grafiki/rysownictwa z tym kiepsko, bo tam po prostu są opisane różne - że tak powiem - "dodatki", a ja szukam czegoś gdzie po kolei będę uczył się od podstaw do bardziej zaawansowanych umiejętności.
Jakieś porady?
Trollom stop.
PS: Cienko u mnie z kasą :/
Zapisz się na siłownię, 100-120zł za miesięczny karnet.
Czytaj książki. Ja lubię literaturę faktu, reportaże, pamiętniki i inne takie - może też spróbujesz?
Jeśli jesteś muzykalny - naucz się śpiewać :>
A Chociaż wiesz co to Hobby? Może mam jakieś skrzywienie ale dla mnie to jest rzecz która po prostu lubisz. Nie bedę szukał definicji na wiki, ale wg mnie po prostu rób co lubisz :)
Może zacznij czytać? :) Polecam :) Modelarstwo, fotografia, muzyka, jakiś instrument?
A Chociaż wiesz co to Hobby? Może mam jakieś skrzywienie ale dla mnie to jest rzecz która po prostu lubisz. Nie bedę szukał definicji na wiki, ale wg mnie po prostu rób co lubisz :)
Dokładnie. Moim hobby jest granie w gry komputerowe. Po prostu to lubię.
Szukam hobby? s
No to zapisz się na lekcję aerobiku. :D
Moze gra na gitarze ? Gitarke kupisz za grosze, a radosc jak wreszcie cos zagrasz nieporownywalna. Standartowo jak sie zdecydujesz zapraszam pod 11150786
Może modelarstwo? Ja chyba wrócę do malowania moich figurek z Warhammera. Cholernie odprężające i satysfakcjonujące. Nigdy nie grałem, ale uwielbiać te figurki uwielbiałem, parę najlepszych okazów stoi na półce.
Generalnie do hobby jednak trzeba mieć trochę kasy, nie wiem co to znaczy że cienko z kasą? Modelarstwo zbyt tanie nie jest, książki to chyba że z biblioteki, siłka to żadne hobby bo się chodzi na to 3-4 w tygodniu na 1-1,5h ledwo.
Pytanie jeszcze, ile chcesz poświęcać na to czasu?
Nikt Ci nie powie co masz robić. Hobby się musi w Tobie wytworzyć. Nie masz czegoś takiego, że myślisz o czymś czasem, że chciałbyś to robić? Albo, że chciałbyś być jak ktoś kto robi jakąś ciekawą rzecz?
Ja zajmowałem się różnymi rzeczami, ale dopiero w wieku 18 lat zacząłem robić to o czy marzyłem od dawna. I robię to nieprzerwanie do dziś.
spoiler start
Gram na perkusji
spoiler stop
Moja corka to niezle hobby... moze zrob swoja? :)
Tak na powaznie to moze jakas grafika komputerowa? Mozna to pozniej polaczyc z zarabianiem pieniedzy rownie dobrze. Polecam silownie i bieganie od siebie - to czym ja sie zajmuje.
Polecam gry planszowe (tylko nie monopol i inne badziewia) oraz RPG (tzw. papierowe).
Plusy:
-Przestaniesz nerdzić w domu i wyjdziesz do ludzi
Minusy:
-Trzeba znaleźć ludzi co dla przeciętnego nerda może być trudne.
-Gry planszowe są drogie
A może przenieś tematykę gier na wyższy poziom? Przecież jest to branża, która obecnie jest w kwiecie rozwoju : P
Zamiast tylko grania, zajmij się czymś bardziej zaawansowanym w tej kwestii, pisanie artykułów, poradników, prowadzenie kanału youtube. Cokolwiek, oby kreatywnie i z pomysłem.
Byle nie gameplaye z minecrafta.
kurcze, współczuje ci serdecznie, bo nie wyobrażam sobie tego, jak ograniczonym człowiekiem trzeba być, by nie móc znaleźć sobie zainteresowania, czegoś co Cię ciekawi, pasjonuje, pociąga. Nie wiem jak bardzo trzeba być upośledzonym umysłowo, żeby pytać o tak indywidualne sprawy jak hobby na publicznym forum... Na twoim miejscu zaczął bym od elementarza, może akurat ci podpasuje.
Ja może bym zaproponował, żebyś nie słuchał nikogo z powyższych. Szczególnie przedpiszcy.
Nikt nie rodzi się z pasją, nie jest niczym dziwnym jej nie mieć. Hobby nie sprzedają na straganie. Czasem pomagają rodzice, ale często sami nigdy nie znaleźli.
Jeśli ja mogę Ci doradzić - przede wszystkim znajdź takie, aby wyjść z domu. Wyłącz telewizor, komputer, smartfona, bądź poza zasięgiem. Odetnij się od codzienności, powtarzalnych schematów, kłopotów i wymagań.
Ja znalazłem takie hobby w turystyce górskiej - od szwendactwa po łatwą wspinaczkę. Ale możesz robić cokolwiek, bylebyś ruszył się z domu. Jeśli tego nie zrobisz staniesz się ziemniakiem. Jak większość tu obecnych.
Ja proponuje modelarstwo RC fajne hobby tu masz filmik ale nie takie modelarstwo gdzie składasz modele i stoją na płkach tylko składasz i się bawisz :) http://www.youtube.com/watch?v=wzTZKKrI1kQ
Sztuki walki. Tylko nie idź tam gdzie jest z 50 osób na sali - tylko góra 5 par.
[18] oczywiście Rockstar albo Monster musi być... Ale filmik i cudeńka przefajne :)
Bieganie, sztuki walki, żonglerka, instrument muzyczny, alkohole, parkour, fireshow.
Jeszcze chyba nikt nie polecił terrarystyki:)
Przed terrarium można spędzić długie godziny na obserwacji, bardzo relaksujące "nicnierobienie":)
Tylko że trzeba się nastawić na wydatki związane z zakupem samych zwierząt, domku dla nich, osprzętu, no i oczywiście jedzonka dla pociech :)
Najlepsze hobby to takie, które daje Ci przyjemność. Tworzenie hobby tylko dlatego zeby móc się pochwalić że się ma hobby, jest bez sensu.
Zalezy co lubisz, jak wiekszosc pisze, ale czasami pomysl od kogos tez jest dobry.
moje np modele RC, terrarystyka (ale zarzucam, tylko czekam az mi waz zdechnie:P - za duzo miejsca zajmuje), browarnictwo amatorskie - naprawde polecam, obecnie zawieszone - brak czasu ale juz coraz chetniej do tego bede wracal... no i gotowanie.