Szukam fajnych gier
Witam.
Po wielu wielu latach wróciłem do grania w gry i kompletnie nie znam tytułów.
Szukam fajnych gier na platformę PC.
Chodzi o gry single player.
Mogą to być gry zarówno stare i zarówno nowe (ale nie starsze niż z roku 2001)
Szukam gier takich jak Medal Of Honor lub Tomb Raider których akcja dzieje się w średniowieczu lub w dalekiej przyszłości
Gry FPP lub TPP których akcja dzieje się w średniowieczu (klimat zamków i rycerzy)
Gry FPP lub TPP których akcja dzieje się w dalekiej przyszłości (klimat statków kosmicznych)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Nie wiem ile gier już znasz.
Tu na GOL wystarczy wpisać w wyszukiwarkę te tytuły które wymieniłes i zobaczysz nowe części.
Jak nie lubisz wydawać kasy to na EPIC GAME STORE , co tydzień masz darmowe. W tym tygodniu nie ma nic fajnego ale można śledzić.
- Na statku to klasyczny DEAD SPACE.
- Z Tomb Raider to wyszło kilka gier z tej serii w ostatnich latach. Osobiście najbardziej podoba mi się ta z 2013 ale może ciut za łatwa była. Kolejne wg mnie są troszkę trudniejsze, przynajmniej na początku.
- Średniowiecze to Kingdom Come Deliverance,
- GTA V , jesli nie grałeś. Dobrze zoptymalizowana gra.
- RDR 2, klimat westernu - dla mnie to prawie jak średniowiecze, taki żart.
- Statki, to gry online takie jak STAR TREK ONLINE czy STAR WARS ONLINE, może to są gry online ale mają dobrą fabułę dla graczy single. W STAR TREK ONLINE, od razu dostajesz swój własny statek i możesz ustawiać swoją załogę, można lądować w różnych bazach czy planetach i zwiedzać je pieszo. Natomiast w STAR WARS jest nieco lepsza fabuła gdzie nasze wybory decydują o tym czy wybieramy jasną czy ciemną stronę mocy, ale obie gry są ciekawe.
Jest jeszcze gra single Star Wars, starsza gra : STAR WARS™ - Knights of the Old Republic™. Polecam, z 2003 roku. Troszkę nietypowa metoda walki, ale gra wciąga na wiele godzin.
Moją grą którą najbrdziej lubiłem i jest bardzo stara z 2001 roku to : Max Payne. Grałem w nią wiele razy, na różnych modach, gdzie z ulubionych modów to mod Matrixa oczywiście.
Raczej nie znam gier nowszych niż z 2005 roku.
Przestałem grać w gry właśnie wtedy.
Pamiętałem grę QUAKE 4 i ostatnio do niej wróciłem. Bardzo mi się podoba. Klimat statków kosmicznych.
Pamiętałem też grę THIEF DEADLY SHADOWS i ostatnio do niej wróciłem. Średniowiecze, skradanie się w cieniu, gaszenie pochodni strzałami wodnymi. Super gierka.
Tak jak Wolfenstein: Enemy Territory, gra sieciowa podobna do Medal of Honor z mapami, dlatego o niej wspominam.
Darmowa gra do pobrania z GOG czy STEAM.
Nie wiem czemu ja z tymi grami online wyjeżdzam, chyba mam jakiś kryzys poszukiwania czegoś sobie xD
Teraz jest dobra okazja by kupić Cyberpunka ale niemogę się zdecydować, nie wiem czy by mnie tak wciągało jak GTA.
Obecnie po raz kolejny pobieram SKYRIM , miałem kopie zapasową to jak zwykle jakis błąd i 50% musi dobrać.
Chciałbym jeszcze dodać jedną grę średniowiecza:
Mount & Blade II: Bannerlord
Te gry które mi poleciłeś z klimatu średniowiecza oraz statków kosmicznych wydają się naprawdę interesujące. Wielkie dzięki.
Dodam od siebie Dark Messiah of Might & Magic (2006) - średniowieczno-magiczne uniwersum od ubistoftowych "hirołsów", obserwowane z oczu bohatera, z lekkim zacięciem RPG. Świetny tytuł, mimo 16 lat od premiery nadal dobrze się trzyma i świetnie gra.
Jeśli trzymać się RPG, to pierwszy Risen. To duchowy spadkobierca Gothic 1/2 i jednocześnie najbardziej dopracowana gra od Piranha Bytes (zdecydowanie jest tu najlepszy system walki z ich gier). Wracam regularnie i polecam gorąco.
Co do kosmicznych rzeczy do głowy przychodzi mi Prey (2006). Cała gra toczy się na statku kosmicznym, ma miejscami nietypowe rozwiązania (korzystanie z portali) i hula na silniku użytym wcześniej w trzecim Doomie i wspominanym Quake 4.
Ewentualnie może jeszcze pierwszy Crysis (2007), gdzie jedna z misji rozgrywa się na statku obcych - choć z jakością tej misji może być różnie.
To zależy jakich gatunków gier szukasz? Symulatorów? I jakie klimaty? Na początek zacznij może od:
- Mass Effect Trylogia
- Bioshock Trylogia
- The Elder Scrolls (sprawdź mody na Nexus)
- Wiedzmin Trylogia
- Kingdom Come Deliverance
- Divinity Original Sin
- Fallout 4 (sprawdź mody na Nexus)
Jeśli lubisz gry np. o wszechświecie i kosmosie to:
No Man's Sky (dużo modów na Nexus)
Stellaris (strategia) Sprawdź mody na Steam Workshop (warto)
Polecam również symulator i sandbox: serię X. Foundations to ostatnia odsłona, ale ma bardzo duże wymagania sprzętowe.
Wymieniam tylko te najbardziej popularne gry celowo.
Muszę również wspomnieć o serii Heroes of Might and Magic. Klasyczna strategia fantasy osadzona w klimatach średniowiecza.
Z horrorów sc-fi na początek to:
Alien Isolation. Cudowny ma klimat Obcego.
Seria Dead Space — obowiązkowa pozycja
System Shock 2
SOMA