Świat Xboxa #175
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 58 mln
4. Xbox Series X|S - 35 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13 (Morgana)
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Dosq)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
28. bakteria04p (MarkcusFetysz)
29. WhiteMoth#4884 (Ergo)
Obecnie za PC do grania w 1440p i wysokich ustawieniach to tak trzeba dać pewnie bliżej 8k. W budżecie 6k to masz raptem dysk 500gb co jest śmieszną wartością, 16gb ram i jakiegoś RX 9060xt. A do grania w 1440p w nowe gry to już potrzebujesz RX 9070(XT). Oferta NV jest na obecną chwilę beznadziejna bo 5070 jest taki sobie + ma 12gb vram, w 5070ti jest 1500zł droższy od 9070xt.
Także jest drogo, a będzie jeszcze drożej.
Ogólnie jak ktoś zaniedbał PC i teraz miałby składać od zera to współczuję bardzo bo kieszeń zaboli.

Niesamowite jak szybko się to wszystko zosrało. Człowiek ma wrażenie, że ten okres niedoborów ramu, drożejącej elektroniki itp. trwa już tak długo, a tak naprawdę jeszcze rok temu wszystko było w miarę pod kontrolą i dało się grać na tzw. budżecie.
Ale i tak uważam, że nawet skrzynka za 7-8 koła jest dużo lepszą opcją niż next genowa konsola, która już na starcie może kosztować ponad 4k :D Różnica w cenie sprzętu szybko się niweluje z uwagi na niskie koszty grania na pececie.
Współczuję wszystkim, którzy nie kupili, a chcieliby wymienić sprzęt. Masakra :/ Ciekawe za ile będą nowe konsole, 4500-5000?
Skoro te obecne sa juz tak drogie to strach sie bac o ceny nowych
Chyba ze sie cos na rynku mocno pozmienia, a konsole wyjda za 2 lata minimum
Obecne ps5 czy xsx to juz slabizna
No jeśli chodzi o nowe konsole to ja nie liczę na nic poniżej 4,5k.
Ja się śmieję bo XSX kupiłem na premierę za 2200, a ps5 slim nie tak dawno za 1500, jeszcze trochę poczekam i zbije fortune jak je sprzedam. 😂
To co się dzieje na rynku jest po prostu pojebane, a najlepsze jest to, że ceny zapewne nigdy już nie wrócą do normalności. Trochę pewnie pójdą w dół, ale i tak będą mocno zawyżone.
Ano, sam żałuję że nie kupiłem chociaż większych SSDeków 2 czy nawet 4Tb. A jakby wiedział człowiek co to będzie to też by się lepszego PC przytuliło. Dobrze że chociaż PROsiaka kupiłem zanim zmienił nazwę na Ps5k PRO.
6k imo minimum, ale obym byl zlym prorokiem
Napisałem, że nie licze poniżej 4,5k, a że może być więcej to wiem. Tylko też pamiętaj, że nie mogą dojabac zaporowej ceny bo kto to kupi? Myślę, że te 5k to jest max, powyżej tej granicy zrobią sobie ku ku.
Sporo ludzi siedziało przez jeszcze dluuugi czas na PS2 i cos czuje, ze bedzie podobnie. Z tym, ze jedna i druga konsola teraz bedzie czyms mocno niedostepnym dla wiekszosci ludu. Dopiero pewnie po jakichs 3 latach bedzie to cos dostepnego dla wiekszej ilosci ludzi
PS5 i XSX na bank jeszcze dlugo pozyja. Z reszta PS4 tez dlugo zyło
W czasach ps2, ps3 niedostępność i wysokie ceny były przez skalperow. To samo było przy ps5.
Ale tak, biorąc pod uwagę to, że aktualne konsole są mocne i będą żyć jeszcze przez kilka ładnych lat, to mogą dać mocno zaporową cenę. Ogólnie to już kiedyś o tym pisałem, prawda jest taka, że jeśli chodzi o konsole to zbliżamy się do sufitu. I tu nie chodzi o moc sprzętu, a o to czego oczekują gracze. Jeśli z ps4 ludzie nie chcieli się przesiąść na ps5, to na ps5 zostaną jeszcze z 10 lat....
Ewentualnie Xbox i Sony będą już wyłącznie celować w wielorybów, którzy wydadzą masę kasy na konsolę i cyfrowe gry jednocześnie nie stawiając większego oporu jeśli chodzi o politykę wydawniczą i cenową obu firm. Sprzeda się mniej, ale po wyższej cenie więc różnica się jakoś zniweluje, a dla reszty "plebsu" łaskawie rzuci się jakieś ochłapy w postaci niezoptymalizowanych cross-genów :D W sumie coraz dłuższe okresy generacyjne nie są złe bo dzięki temu gry się praktycznie nie starzeją, mają podobne wymagania, a grafika i tak jest już wystarczająco ładna.
No z drugiej strony może wyniknąć z tego coś dobrego, czyli dużo lepsza optymalizacja gier pod ps5 i XSX bo twórcy będą musieli gdzieś sprzedać te gry. 🤷
Trochę taki powrót do czasów gdzie gry optymalizował o się kreatywnie, a nie wpierdalało dlss czy inny fsr i nara.
No ale przyszły korposy całe na biało i zepsuły :(
No zobaczymy jak to będzie, ale muszą się jakoś dostosować do rynku jeśli chcą sprzedawać gry.
Z resztą, wystarczy popatrzeć na Nintendo i ich moc konsoli. Gdyby twórcy mieli taki sam mindset i robili gry z ciekawymi mechanikami, nie skupiając się aż tak bardzo na grafice i wodotryskach, to myślę, że mielibyśmy złotą erę w branży gier.
Oczywiście nie żebym narzekał, ten rok można powiedzieć jest taką złotą erą, przynajmniej dla mnie. xD
Ja pod koniec zeszłego roku kupiłem RX 9600XT, żeby załapać się na starą cenę przed zapowiadanymi podwyżkami, a resztę podzespołów miałem kupić w następnym miesiącu, bo wówczas nie miałem tyle kasy,aby kupić wszystko od razu. No i pech chciał, że akurat w okolicach stycznia i lutego zaczął się ten cały cyrk z pamięciami. Żałuję, że nie kupiłem wtedy chociaż trochę RAMu, bo jego ceny dosłownie uziemiły mnie na pc z 12 letnim prockiem, DDR3 i nową kartą 😐
Co jakiś czas zerkam sobie na aktualne ceny i jak będę zdesperowany, to zbuduję pc pod AM4 i jakiegoś mocniejszego ryzena, który wyciągnie maksa z mojej karty.
No i chyba będę musiał tak zrobić, bo 32GB RAMu za 2k to jest przepalanie pieniędzy. Wydawanie 800-1000 zł za 32GB DDR4 też boli, ale nie aż tak jak w przypadku DDR5. Mógłbym niby kupić tylko 16GB, ale teraz mam tyle DDR3, a jak już zabiorę się za modernizację to chciałbym, aby była ona jak najbardziej kompletna. Rozważałem też kupno 2x8GB i ewentualne dokupienie drugiego zestawu, bo wychodzi taniej, niż 2x16GB, ale tu z kolei pojawia się problem z ryzenami, które podobno nie lubią 4 kości RAMu i mogą przez to powodować jakieś problemy.
U mnie przejście z 11th gen Intela to tylko w AM5 ale nie będę płacił za ram 2 kapcie, no bez jaj.
11 gen intela to jeszcze nie jest aż taki staroć, ale jak chcesz wykorzystać maksymalnie jakąś mocniejszą kartę, to faktycznie upgrade będzie potrzebny.

Tak jak mówisz Crod:D
Co do Wolverine, system siekania wygląda zacnie na mój gust, bardziej mnie martwi co to będzie za historia, wolałbym coś bardziej osobistego i brutalnego jak Wolverine Weapon X, Wolverine Logan czy Old man Logan, a póki co zalatuje mi jakimś marvelowym ratowaniem świata i dzieci mutantów.

Gdyby ktoś chciał sobie zagłosować na moim kochanym backloggd'u:
Obecnie wybierane są najlepsze gry 2008 roku, który może nie był tak napakowany jak rok, który poprzedzał, ale jednak wyszło wtedy masę naprawdę legendarnych tytułów. Fajne czasy jeśli chodzi o wysokobudżetówki i wojny konsolowe :D

Git, doinstalowałem dodatki do pierwszego Evil Withina, również działają w 60 klatkach, niestety licznik FPS w tej grze nadal nie działa.

Też się dzisiaj pobawiłem. Wjechał most wanted na emulatorze xenia, wersja oczywiście z xboxa 360. Zdjęcie słabe, ale działa całkiem spoko, bardziej są problemy wizualne z przejaśnieniami, przodu drogi praktycznie nie widać, mam nadzieję że da się to ogarnąć odpowiednimi ustawieniami
Xenia już całkiem nieźle emuluje. Ciekawe czy oficjalne emulatory Xboxa OG i 360 będą lepsze od tych moderskich, w sumie nie zagłębiałem tematu alw chyba emulator Xboxa 360 na PC od nich ma wyjść jakoś za 2 miesiące?
Czyżby w końcu Gearsy 2, 3 i Judgement natywnie na PC?👀

Kolejny miesiąc zapowiada się jako jeden z najlepszych od dawna. Mnóstwo fajnych rzeczy, sporo różnorodności... ale moje serduszko i portfel są gotowe tylko na jedną grę, a będzie nią nowe Fire Emblem. Kurde bele nie mogę się doczekać aż będę w końcu mógł zacząć szpilać. Wolverine na pewno będzie fajny, ale jak poczeka ten miesiąc lub dwa to nic mu się nie stanie, a Dawnwalkera jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw, ale tu zdecydowanie trzeba czekać na recenzję bo wszak limit czasowy może być tutaj albo game-changerem... albo totalnym game-breakerem.
Dla mnie już nic nie przebije czerwca, w którym debiutował Gothic Remake, ale ten Dawnwalker też wydaje się dosyć ciekawy. Jednak obecnie w żadnej gry na premierę nie biorę, bo w tym momencie ogrywam sobie gry, które wyszły parę lat temu.
Reszta dosc srednia, a 24 to wgl byl slaby bardzo
Ja tam teraz bez zadnej presji na granie w dniu premiery, prawdopodobnie nawet GTA odpuszcze. Gry nie zajac, a teraz w tych czasach nawet jak zagrasz piec lat po premierze to i tak tego nie odczujesz (chyba ze w portfelu tu zdecydowanie)
Dawniej po 2 latach to juz bylo czuc, ze technologicznie cos nie dojezdza
Na mój gust od 2023 do teraz ciągle jest na bogato, 2024 też był ok, był Stalker 2, Dragons Dogma 2, Stellar Blade, Spece Marine 2 czy nawet Indiana Jones.
Co do grania na premierę w zasadzie nie gram ale teraz przy dwóch pierwszych wspomnianych przeze mnie grach najpewniej będzie inaczej, jedynie boli mnie cisza z płytową wersją PB0 i brak języka PL, a do tego zapłacić Sony gruby pieniądz za cyfrę to się nie godzi, może bliżej premiery zapowiedzą płytę na parę miesięcy po premierze cyfry (Jak to było z Black Myth Wukongiem) to zacisnę zęby i poczekam do 2027.

W erze strasznego malkontenctwa i zrzędzenia na wszystko co popadnie w sferze giereczkowa (czy to na golu, na reddicie czy na X’sie) zauważyłem, że osobiście coraz bardziej staram się widzieć te dobre strony.
I tak trzeba robić, szanuję za to podejście. W narzekaniu łatwo się zatracić, ale jak się człowiek zacznie rozglądać, to w zasadzie nie jest źle pomimo licznych mankamentów w branżuni.
Ja tam teraz bez zadnej presji na granie w dniu premiery, prawdopodobnie nawet GTA odpuszcze. Gry nie zajac, a teraz w tych czasach nawet jak zagrasz piec lat po premierze to i tak tego nie odczujesz (chyba ze w portfelu tu zdecydowanie)
Ale przed premierą już była presja na zagranie w Halo: Campaign Evolved (gra wyszła oficjalnie 28 lipca, wcześniej było trzeba dopłacić). 😉
Mortal Shell 2 wyrasta na jeden z najmocniejszych tytułów tego roku i prawdziwą perełkę tego miesiąca.
https://opencritic.com/game/20988/mortal-shell-ii
Jedynka miała spory potencjał i ciekawy klimat. Niestety przy tym budżecie była to trochę "świątynia bez Boga". Wizualnie intrygująco ale stojący za tym lore był tylko wydmuszką.
Dwójeczka ponoć znakomita, obecnie mam na celowniku zdecydowanie więcej gier niż mogę ograć więc poczekam na zniżkę, ale kupię, zawsze staram się wspierać twórców dobrych soulslików.

To prawda. Najbliżej pecetowej wersji jest ta z 360ki. Żeby tak tylko xenia chciała dobrze współpracować z most wantedem, to by było cudownie

Żeby to tylko były błędy graficzne.. musiałem grzebać w configu emulatora i dopisywać lub zmieniać parametry, co wcale nie było takie oczywiste gdzie i co zmienić. Następnie zmusić xenie przez kolejne dopiski w configu, żeby w ogóle go widziała + ustawienia w samym emulatorze. Ale jest dobrze, widzę postęp i wygląda to coraz lepiej, działa też całkiem okej
Druga połowa sierpnia w Game Pass w zasadzie z jedną gwiazdą, ale za to jaką, Resonance to dla mnie must play i liczę że to nie ostatnia wizyta w tym uniwersum.
https://x.com/XboxPL/status/2089706382563913764
Kurde flaczek, to rzeczywiście byłby "nieoczywisty" sequel, już bardziej myślałam o tym Banjo Kazooie czy jak to tam.
A ten Ryse to była dobra gierka? Nigdy w to nie grałem, ale zawsze wydawało mi się, że to tania podróbka topowych slasherów z tamtych czasów.
To miała być technologiczna pokazówka bodaj UE4 coś jak Killzone ShadowFall czy The Order 1886. Gameplayowo niby szału ten Ryse nie robił. Może teraz to ma być technologiczny pokaz UE5 (ale tu już poniekąd E-Day nim będzie).... to może UE6:p
Edit: Wybaczcie, Ryze był na CryEnginie.
To było grywalne demo technologiczne chyba od Crytek z bardzo przeciętnym gameplayem na kilka godzin. Musieliby bardzo rozbudować gameplay w kontynuacji, żeby miała ona jakikolwiek sens.
Mogliby zrobić coś na wzór God of War, ale w dużo bardziej w realistycznym settingu. W takie coś chętnie bym zagrał.
Grałem tylko w remaki i tu Ashley nie wydawała mi aż taką pierdołą co ciągle wpada w łapy zombiaków. Swoją drogą Remake 2 i 4 znakomite gry, trochę szkoda 3 że taka krótka i Nemesis oskryptowany, jakby deptał po piętach jak Mr. X z dwójki człowiek miałby pełne gacie całą grę:D
Wolałem właśnie tego oskryptowanego Nemesisa, ale ten też bardziej pasował do konwencji trójki, która była totalnie liniowym akcyjniakiem.
Natomiast Czwórka niestety też jest mocno okrojona, jedne zmiany są na plus gdy drugie na minus. Pod tym względem RE2 Remake nadal błyszczy i siedzi na tronie jako najlepszy Remake. Mimo że bardzo szanuję Capcom i uwielbiam ich gry, tak patrząc już na chłodno to przy RE2 bardzo się postarali i potem już tak jakby zaniżyli swoje wysokie loty co widać w RE3 i 4. Chociaż muszę stanąć trochę w obronie Trójki bo tam też nie było z czego aż tak rzeźbić, bo oryginał również był słabszą i znacznie krótszą częścią. Ale gracze tak reagują, bo kto zaczął przygodę od RE2 Remake tego aktualnie żaden późniejszy remake na chwilę obecną nie zadowoli z serii Resident Evil w takim stopniu.

Śmieszą mnie te ruchy Xboxa. Jak nie pady w różnych kolorach, to teraz meble, a gier dalej nie widać. 😂

To już trzeci xboxowy kontroler w przeciągu 6 lat, na którym mam drift analoga. Trzeci! Prawa gałka w Dualsensie przy sporadycznym korzystaniu też już zaczyna żyć własnym życiem niezależnie od dmuchania i czyszczenia... Ja nie wiem czy nowe kontrolery są po prostu beznadziejnie skonstruowane i zbudowane czy to po prostu jakiś spisek illuminati...
Zdjęcie niepowiązane choć zdecydowanie oddaje moje odczucia 🤬
Już w Dualshocku 4 i oryginalnych joyconach po setkach godzin nigdy nie miałem nawet najmniejszych oznak driftu.

Kup sobie tego pada, ludzie bardzo go chwalą. No i on ma już te technologie tmr która jest lepsza od zwykłego halla. Ja też się zastanawiam nad zakupem, ale ostatnio siedzę głównie na ps5 i chyba tam kupię jakiegoś pada z dodatkowymi przyciskami.
Teraz kontrolery mają analogi robione z gówna i taka prawda, mam w rodzinie katowane PS2 premierową grubą wersję z kontrolerem w zestawie. Mimo że już bardzo słabo wygląda, ale on nadal działa i analogi również nadal działają jak należy bez żadnego pływania. A nie jest to kontroler który leży, tylko nadal jest używany. Kiedyś wkładali potencjometry bardzo wysokiej jakości, teraz robią to celowo bo tylko namiastka ludzi wie że mogą sobie na lepsze wymienić. Reszta wywali kontroler i kupi kolejny, a biznes się kręci bo na padach jest dobry zarobek.
Mimo złych opinii moje joy cony zaczęły dopiero pływać po czterech latach intensywnego katowania, moja mieszanka chemiczna załatwiała sprawę na dłuższy czas aplikowana w razie potrzeby. Ale od początku tego miesiąca już nawet to nie pomagało, a gałki wariowały jak opętane. I siedmioletnie kontrolery teraz chodzą jak nowe, no i w przypadku Nintendo wymiana łatwa bo nie są lutowane tylko wkręcane na dwie śrubki i wpinana tasiemka.
Więc wymieniaj na TMR oba od razu i ciesz się kontrolerem.
Nie mam zamiaru się z tym babrać. Dualsensa okiełznałem (na razie), a xboxowy idzie w pizdu na śmietnik - czyli tam gdzie jego miejsce. Nigdy więcej nie kupię już oficjalnego kontrolera od Microsoftu. Muszę teraz kupić na szybko jakąś biedę od 8bitdo albo Gamesira…
Starsze pady od Xboxa też były gówniane. Wbrew obiegowej opinii pady od X360 wcale nie były pancerne (albo to ja miałem po prostu jakiegoś pecha), bo mój nowy pad od X360 ze sklepu kupiony na przełomie 2015 i 2016 roku pod Fifę 15 na PC miał bardzo duże problemy odpowiednikami R1 i L1. Wystarczyło parę miesięcy okazjonalnego użytkowania, aby oba te przyciski zaczęły szwankować. Trzeba było je wciskać w określonym miejscu z większą siłą, aby zadziałały.
Finalnie pad wytrzymał jakieś 2-3 lata od zakupu, zanim całkowicie się posypał. Najpierw padły oba wspomniane przyciski, a niedługo później przyciski na obu analogach, przez co stał się praktycznie bezużyteczny.
Zastąpiłem go 2x tańszym padem od Genesisa, który działa do dziś, a katowany był dużo bardziej, bo grałem na nim nie tylko na PC, ale również na PS3, bo tutaj też oba moje oryginały się poddały. Teraz myślę nad kupnem pada od 8bitdo.
Do PC go już niestety nie podłączę bo potrzebował bym tego specjalnego dongla. Przez kabel niestety PC nie czyta tego pada.
W takim razie chyba trafiła mi się wadliwa sztuka. Możliwe też, że pady z końcówki produkcji były robione na odwal, bo on był kupiony już po rozpoczęciu poprzedniej generacji. Niedługo po zakupie już tych padów nie widziałem. Potem były już tylko pady od Xone.
Jest chyba gdzieś na YT materiał na temat tych potencjometrów. Jeden gość to testował i te w pada h z xsx mają dużo gorsze te potencjometry.
Nie mowie, że kiedyś te pady były bez wad, ale jednak komponenty miały lepszą jakość.
Wymiana analogów w joy conach to banalna sprawa, bo nic nie trzeba lutować. Rozbiera się kontroler, wysuwa tasiemkę i odkręca dwie śrubki. Więc aktualne kontrolery od Nintendo są bardzo przyjazne nawet dla amatorów, dotyczy to również kontrolera Pro. Markę też sobie sam wybrałem i poszedłem w produkt K-Silver bo mają fajny lekki opór gałki i dobry klik.
Cena jaką zapłaciłem za jeden kontroler to 60 złotych, czyli razem 120 złotych. Później co prawda trochę puknąłem się w głowę bo wiele razy rozbierałem joy cony znajomych aby im akumulator wymieniać i całkowicie zapomniałem że analogi nie są lutowane i mogłem sobie w sumie to sam ogarnąć lecz coś mi się w głowie pomieszało bo nie miałem ochoty bawić się lutownicą. Ale z drugiej strony u nich miałem ten przywilej że wyłożyli mi na stół kilka rodzajów i mogłem sobie wybrać te które najbardziej mi odpowiadają, a że dawno ich nie odwiedzałem to stwierdziłem że warto dać im zarobić za to że zawsze byli w porządku do mnie czy znajomych których tam wysyłałem.
Natomiast po czym to poznać, oryginalne analogi od Nintendo nawet nie stały koło TMR i od razu to czuć w czułości i do tego są bardzo energooszczędne. Moje kontrolery zaraz będą miały siedem lat, akumulatory nadal nieźle trzymają ale widzę że czas ich działania znacząco się wydłużył. Zresztą gdybym miał wątpliwości to bym rozkręcił kontroler i bym widział po oznaczeniu czy jest to faktycznie to co sobie wybrałem.
Mi bardziej chodzi o wymianę analogów w padach od ps5 i XSX.
Pisząc o różnicy miałem na myśli hall vs tmr, bo to nigdy nie wiadomo, dasz do serwisu, niby tmr, a wlutują ci halla i elo. No i tak jak pisałem wcześniej, jak weszła ta technologia hall to był dosłownie jeden model tych analogów, z konkretnym nr seryjnym, który był warty uwagi. Reszta miała gorsza precyzję itd. Jestem ciekaw jak jest z tym tmr? Technologia jest już na tyle rozwinięta, że spokojnie można lutować wszystko jak leci?
Ja znam na dzisiaj tylko czterech producentów, którzy sygnują swoje produkty choć pewnie jest ich więcej. Aczkolwiek z doświadczenia mogę polecić tylko dwóch, a jest to K-Silver oraz Favor Union bo z tymi miałem głównie do czynienia.
Podsumowując nie kupować co popadnie, tylko wybierać sprawdzonych producentów od jakiś noname bo to przecież to samo. A jak chcesz mieć więcej pewności to większość normalnych serwisów nie ma z tym problemu że przyjdziesz ze swoimi analogami z prośbą o usługę montażu. Dla pewności możesz zdjąć też obudowę i zobaczyć czy faktycznie są wmontowane te co przekazałeś, no chyba że nie boisz się takich zabaw oraz lutownicy.
No właśnie tak myślałem, że z tymi tmr też jest podobna sytuacja. Rozumiem, że te marki k-silver/favor union o których wspomniałeś to spokojnie mogę tam kupować te analogi?
A orientujesz się ile kosztuje wymiana dwóch analogów w padzie XSX albo ps5?
Co do lutowania to nie, ja się nie biorę już za takie rzeczy. Niby nic trudnego, ale jednak potrzeba dobrego sprzętu żeby nic nie przepalić itd. Kiedyś za łebka lutowałem analog do pada od ps3. Miałem taką zajebistą lutownice która ni uja nie nadawała się do czegoś takiego, ale spróbowałem bo pad i tak byłby do wyrzucenia. No i przepaliłem ścieżki na płytce. 😂
Co do drążków to jak pisałem, celuj w markę K-Silver lub Favor Union bo sam je dobrze znam i wielu znajomym co poleciłem też nikt mnie jeszcze nie udusił. No i przeważnie nie ma nigdy problemów z ich dostępnością, a jak zdecydujesz się na taką operację to daj później znać jak wrażenia z użytku TMR 🫡

Chciałbym remake tej gry, ale szczerze mówiąc nie mogę sobie wyobrazić jak miałby wyglądać, czym miałby się wyróżniać na tle dzisiejszych gier akcji żeby się dobrze sprzedał.
Depresja dinozaurów 2. 😂
Leak z Dusk Blood. Jak dla mnie ta gra to jakieś totalne gówno, za dużo tam dziwactw.
https://www.reddit.com/r/TheDuskbloods/?screen_view_count=1
Jak to? Wysłannik gola napisał, że to super gra, ani jednej wady!

Kupiłem na szybko ten chyba najbardziej popularny third-partowy kontroler jaki istnieje żeby sprawdzić dlaczego wszyscy go tak chętnie biorą + mam rozkładany kontroler do telefonu od 8bitdo i w sumie bardzo go lubię. Ma Halla, uroczy kolor, pełną kompatybilność ze Steamem i kosztował całe 7 dyszek. Nawet jeśli się zdupczy to nie będzie szkody, a jak przetrwa dłużej niż rok to już będzie lepszy od tego oficjalnego pada od Xboxa :D
A i Dualsesne na razie żyje. Lubię ten kontroler, ale mam wrażenie, że jego kompatybilność z grami na PC jest zrobiona strasznie po wuju.
Takie edycje kolekcjonerskie najbardziej lubię, bo same fajne konkrety jak książka, płyta z muzyką, gra plus dwa fajne pudełka i zero jakiś zbędnych śmieci i pudła wielkości od robota kuchennego. Cieszy oko, fajna zawartość i zgrabne do postawienia na półce.
Wy się tu śmiejecie, a ja jestem fanatykiem serii.
Co? Niemożliwe 😱 jakiej?
😅 Większość z nas ma swojego "hopla"
A ja tam Raziela rozumiem. Sam planuję kupić 5 różne wydanie klasycznego Gothica 😜
No a jakbym kupił kiedyś Switcha 2, to kupiłbym jeszcze tą wersję 🤣
Soul Reaver 2 również ukończyłem od tamtego czasu zaczynając od Remastered na PC, Sony PlayStation 2 i w tym roku Remastered na Microsoft Xbox Series X.
Oprócz tego ukończyłem maksując Defiance Remastered na PC/XSX oraz Ascedance na PC/XSX.
Ostatnio kupiłem jeszcze Blood Omen 2 na Sony PlayStation 2 i generalnie planuję ukończyć serię na wszystkich platformach, bo wcześniej tylko pecetowe wydania miałem ograne.

Nowe Control osiągnęło złoty status, lecz wersja pudełkowa wyjdzie dopiero niecały miesiąc po premierze co daje mi do myślenie, że w obecnych czasach będzie to coraz popularniejsza taktyka. Imho jestem ciekaw jak się ta gra przyjmie na rynku bo mam wrażenie, że Remedy przez ostatnie 20 lat jedzie na jakimś pożyczonym czasie produkując bardzo ciekawe i świetnie zrealizowane gry, które zasługują na wszelakie branżowe oklaski, ale ostatecznie kompletnie się nie sprzedają. Pierwsze Control chyba było jednym z jaśniejszych punktów więc byłoby fajnie gdyby udało się to powtórzyć w tym przypadku. Nie chciałbym żeby Remedy sobie umarło :/ Muszę w końcu wrócić do Alana dwójki...

Spedzilem dzis 3 godziny na jednym zadaniu i nawet go nie skonczylem. To dotyczace sledztwa w sprawie zabojstw kobiet. Bardzo rozbudowane.
Coraz bardziej wierze w to, ze ta gra nie ma konca xD

To ten... ktoś bierze udział w najśmieszniejszym bojkocie wszechczasów? :D W sumie odpaliłem konsolę pierwszy raz od miesiąca żeby tylko dodać gry z plusa... Chyba schrzaniłem sprawę :(
EDIT
Patrząc na konto
Ja w sumie nie wiem po co trzymam to PS5 xb Chyba cały czas się łudzę, że Sony wyda jakieś exy na tę konsolę i trochę mi szkoda biblioteki plusowych tytułów nawet jeśli nie we wszystko chciałbym grać na konsoli zwłaszcza, że multiplatformy na Slimce wyglądają jak rozmazane gówno.
Z drugiej strony muszę w końcu zagrać na czymś w Ghost of Yotei i Wolverina jak już wyjdzie :x
Ja całkowitego nie zrobię, bo grać będę, ale plusa i tak nie mam już bardzo dawna (coś ok. roku, może trochę mniej), a w ps store nie kupiłem nic od wielu miesięcy, bo i tak nie ma tam ostatnio dobrych promek. No a po tym ich ogłoszeniu o zaoraniu pudełek czekam już tylko na kilka promek na dodatki do gier, które mam już od dawna i to by było na tyle.
Reszta gierek to już tylko pudełka, albo ewentualnie cyfra na GoGu.
A tak serio właśnie jesteś doskonałym przykładem dlaczego takie akcje nigdy się nie powiodą, bo miliony tak jak Ty zrobią na zasadzie bo chciałem tylko dodać gry z plusa i cyk. Łańcuch Sony jak widać mocny, dlatego tak bez żadnego pieprzenia pogrywają sobie z graczami jakby byli kręglami na torze kuli bo wiedzą że już dawno ich uwiązali na sto różnych sposobów.
Warto było chociaż dla tych gier się sprzedać? 😝
Najważniejszy bojkot do zorganizowania będzie podczas premiery PS6. Jak ta konsola się nie sprzeda, to być może wtedy coś trafi do tych zakutych łbów z sony. To będzie idealny moment, aby wygrać tą nierówną walkę.
Z kolei rezygnowania z grania w zakupione już gry kompletnie nie rozumiem, bo przecież sony i tak już na nich nie zarabia. Na upartego można odłączyć konsolę od sieci i grać offline, żeby sony nie widziało logowania do psn. Efekt będzie taki sam jakby się nie grało, bo sony każdą konsolę odłączoną od sieci traktuje właśnie tak, jakby była wyłączona.

Remake czwartego Residenta skończony i matko bosko częstochowsko jakie to było dobre. Zdecydowanie była to jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem i jak normalnie mam wywalone na DLC'ki tak tutaj chyba zrobię wyjątek dla Seperate Ways. Czułem się jakbym grał w survival horror reżyserowany przez Hideo Kojimę.
33 gra skończona w tym roku!
https://www.youtube.com/watch?v=sJH-fh07EQw
A i przeszedłem grę w większości na moim cudownym różowo-brzoskwiniowym kontrolerku od 8BitDo i w sumie jest całkiem spoko - guziki guzikują, gałki gałkują, wibracje wibrują więc zdecydowanie działa jako pad.
Ja przeszedłem wersje pecetowa bodajze z 2007 roku i mimo lipnego sterowania zbierałem szczene z podlogi wtedy
Rimejk juz mnie tak nie powalił, bo to jednak bardzo podobne doswiadczenie, ale nadal mega mega

Nawet dlc z moją ukochaną Adą nie ograłem bo jak sobie pomyślałem że jeszcze raz muszę wracać do tych lokacji to brrrr
Kozak giera na pewno jeszcze wrócę. Separate Ways fajne i też zaliczone chociaż dużo odstaje od podstawki.
Lubiłem się wykazać na strzelnicy i tam większość wyzwań miałem na A, jedno nawet na S ale mi się nie zapisało:/ Skarby też starałem się znajdować ale wszystkich nie zebrałem.
Co do klimatu to zgadzam się że początek z zapyziałą wiochą najlepszy.

Obiłem legendarnego Zawiszę Czarnego w pojedynku. Nie podoba mi sie sposob w jaki nasz bohater zostal tu przedstawiony, skandal :P
Ja sem pepiczek, ahoj!
Zuchwała kradzież samochodu 6, jakby ktoś nie widział. 😜
To wygląda fenomenalnie ⬇️
https://streamable.com/x65el8
A tu reszta.
https://files.catbox.moe/yh2r2i.mp4
https://files.catbox.moe/49b4am.mp4
https://files.catbox.moe/xm3ovo.mp4
To jest ciekawe. 😂
https://litter.catbox.moe/akvmwzf3j5n1pntb.mp4
Widzę że spodobała Ci się impreza u golasów 🤪
Golasy dobre. Akurat plus dla nich za takie coś w grze, w dzisiejszych czasach to nie do pomyślenia. W CP77 powinno być więcej nagości bo to cyberpunk, a ugrzecznili to pod masy.
Btw
Ja jestem pod wrażeniem grafiki, animacji i miasta. Ten lot w nocy czy w dzień, to wygląda fenomenalnie. No, ale oni potrafią w optymalizację.
https://www.purepc.pl/postal-2-redux-zapowiedz
W przyszłości gra być może ukaże się również na konsolach XBOX.
a już liczyłem na xboxowe nadziewanie kota, a tu być może. Ciekawe czy będzie polski dubbing
Wczoraj na wishlistę wskoczyło: (byłoby więcej ale inne już miałem na liście :P)
Elta: Defy All Gods
Mariachi Legends
Tides of Annihilation - ale to raczej aby zobaczyć jak się rozwija, bo raczej nie zagram 😛 (no że chyba coś się pozmienia)
Warlock: Dungeons & Dragons
PUBG: DED.NET
Turok: Origins
Gravhounds - trochę dla beki, jak będzie za darmo
Tu grafika dla mnie najmniej istotna, bo na series x pewnie i tak roznica bedzie zadna. Ale ciekawy jestem zmian w walce i rozwoju.
A o tym co sądzicie? Podoba się czy się nie podoba? Mi się marzy remake Disciples 2.
Niebawem studia Microsoftu produkujące gry po cięciach Ashy
https://www.youtube.com/watch?v=wRG9KwvbVhk
Wlasnie mialem link do yt wrzucic, ze za miesiąc remaster wiedzmina a tu cisza
No bo ja to jeszcze koparę z podłogi zbieram xD W tym roku ogrywałem Wiedźmina 3 i skończyłem go wraz z Sercami w 100h. Teraz gram w Krew i Wino, a tutaj taki psikus :D Już nie gram, czekam do 29 września i zaczynam od nowa z nowymi ficzerami. Gra życia! Mogę w nią grać do śmierci. Tyle dobra i to zupełnie za darmo. Nawet bym im za to zapłacił jakby chcieli. Jakieś bieda porty pokroju RDR czy remastery, natywne wersje gier potrafiły kosztować po 60$, a tutaj zupełne darmo. Akurat skończę Dawnwalkera to wleci Wiedźmin 3 na tapet :)
Ja grałem sobie co jakiś czas, żeby przejść całość z dodatkami drugi raz i byłem już na Skellige, ale w takim wypadku też odpuszcze dalsze granie i wrócę dopiero po premierze remastera. Tak duże zmany wymagają gry od samego początku 😃

Proszę niech to będzie dobre, proszę niech to będzie dobre...
https://www.youtube.com/watch?v=-BLYy9wU8S0
Ze wszystkich gier, na które czekam we wrześniu ta jest zdecydowanie największą zagadką. Jestem pewny Wolverina, jestem pewny Fire Emblema... Dawnwalkera pomimo trzymania kciuków dalej tak pewny nie jestem. Czekam na recenzje.
https://www.youtube.com/shorts/8ELu5Z4Iwv0
Spoko to się póki co jawi bo można "zdigitalizować" swoja kolekcję i ogrywać ją bez wyciągania płyt z pudełek. Coś jak RGH z Aurorą na X360.
No od początku było wiadomo, że to prawda. :)
Ogólnie to jest trochę śmieszne. Sony zadeklarowało, że kończy z wydaniami fizycznymi, a to Xbox wprowadza bardzo pro konsumencką technologię. To paysony powinno odrobić lekcję i po ogłoszeniu, że rezygnuje z płyt, mogliby ocieplić swój wizerunek czymś takim.
no to meh nudy, grafika zacna, ale jak zacna to po takiej jakosci nagrania ciezko ocenic