Cześć, mam pytanie o zarządzaniem obrotami wentylatorów poprzez PWM. Mam dość leciwą płytę główną i ona ma jedynie dwa gniazda na 4pin CPU_FAN oraz SYS_FAN1 (SYS_FAN2 ma 3piny). Czy jeżeli podepnę pod SYS_FAN1 na rozgałęźniku różne wentylatory PWM bo będę mógł sterować każdym z osobna czy wszystko będzie widoczne jako 1?
Mam u siebie chyba dwa rozgalezniki.
Oczywiście ile byś nie podłączył pod jedno gniazdo, bios steruje wszystkimi jednakowo a obroty brane są z pierwszego do którego dochodzą 3 przewody, dalsze mają tylko zasilanie 2 przewody.
Widoczne są jako jeden
(Jeśli rozgaleznik jest 4pin, 3pin, 3pin itd to ma możliwość pracy w trybie PWM, ale nie zawsze to działa, trzeba samemu testować i wybrać jeden z dwóch trybów)
Hmm, szkoda. No właśnie wentylatory miałyby być różnej średnicy. A PWM skaluje pracę po % prędkości maksymalnej czy na wprost po RPM? Dla różnych średnic dobrałby proporcjonalnie obroty w oknie pracy każdego z nich?
W przypadku takich samych będą miały zbliżone obroty.
Wydaje mi się że w przypadku różnych (inne RPM max) po prostu będą miały inne obroty przy danym napięciu.
Czy się myle?
Regulacja po napięciu, czyli w sumie można założyć że procentowa?
Jedynie odczyty będą pokazywały RPM pierwszego?
Zatem mając 140mm z przedziałem pracy 300-1500 oraz 92mm z przedziałem 400-2000 powinny przy ustawieniu PWM na 50% osiągnąć odpowiednio 900 i 1200?
A tak w ogóle PWM 0% to 0 RPM (zatrzymanie) czy minimalne RPM wentylatora?
U mnie i u znajomego PWM źle działa na wentylatorach obudowy. Jest wyłączony. Ale efekt bez tego jest taki sam, inaczej wygląda sterowanie obrotami.
Ja mam wentylatory 500-1000. Więc poniżej 500 nie schodzą bez obciążenia płyty.
Jeden z 6-ciu też mam inny ale działa osobno.
Najlepiej zrobić test : najpierw na rozdzielacz w pozycji głównej (z pomiarem) dać 140mm a na dalsze 92 mm. W bios zobaczysz obroty.
Bez rozdzielacza też osobno zobaczysz jak zachowują sie obroty na starcie w bios czy w HWinfo w systemie
Do czego te wentylatory będą?
HWinfo będzie widział każdy jeden?
Do czego to będzie? To złożone pytanie. Ogólnie bawię się/eksperymentuje z starym zestawem. 2x 140mm + 3x 92mm będzie na panelu bocznym (mam meshowy otwór wielkości płyty ATX) przy Susanno (w załączniku zdjęcie tego wybryku natury) jako główny element dolotu do obudowy oraz chłodzenia procka i w zasadzie całej płyty + 120mm na froncie. Za wyprowadzanie ciepła odpowiadały by 120mm na tyle, wentylator zasilacza oraz 3x 120mm na prawym boku. Jak widać totalna egzotyka. Ruch powietrza zamiast dół/przód > góra/tył, bardziej lewo/dolny przód > prawo/górny tył.
Wow ale radiator :)
HWinfo podaje obroty z każdego złącza.
Mam 4 złącza do obudowy, na których pracuje 6 wentyli.
1 : 1x 120 mm 1100 rpm [tył]
2: 2x 120mm 1100 rpm [front]
3: 1x 140 mm 1000 rpm [bok]
4: 2x 120mm 1100 rpm chłodnicy CPU [góra]