Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Steam - zebezpieczenia VAC

16.02.2014 11:24
1
DzIMI15
82
The Collector

Steam - zebezpieczenia VAC

Witam. Mam takie pytanie odnośnie tych zabezpieczeń. Ostatnio grywałem sobie na steamie w Counter Strike i jeden z graczy od razu wydał mi się podejrzany. Mam nadzieję, że jeśli ten gracz był rzeczywiście cheaterm, dostał bana od VAC. Tylko zastanawia mnie jedno - gracz który zostanie potraktowany takim banem dostaje bana tylko na konkretne serwery danej gry, czy może na całe konto steam?

16.02.2014 11:31
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

dostaje bana na całe konto. nie może grać na serwerach z vac.

16.02.2014 11:36
kjx
3
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Wieśniara, czy aby na pewno? Nie zależy to czasem od gry? Valvowskie są ciut lepiej chronione.

https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=7849-Radz-6869

Excluding the games listed above, VAC bans will only apply to the game the cheat was detected in. For example, a VAC ban in Modern Warfare 2 will not affect Modern Warfare 3.

16.02.2014 11:50
4
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

sam bana nigdy nie dostałem i nie dostanę bo brzydze się oszukiwaniem, ale powinno być tak że system rozpoznaje czitera jednoznacznie a nie rozgranicza jego postępowanie w różnych grach.

myślałem że tak właśnie jest.

16.02.2014 11:53
kjx
5
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

I tak powinno być. Niestety, narazie jest to uzależnione, głównie, od silnika gry. Dostaniesz VAC bana w grze z silnikiem "source", to ten ban rozszerza się na wszystkie gry z tym silnikiem. Ale już na takie, na przykład, CoD: MW nie.

Chyba, że to się zmieniło i opis na stronie supportu Steama jest nieaktualny. Na szczęście, nigdy nie miałem z tym problemu. I nie mam zamiaru mieć ;-)

16.02.2014 11:55
Szyszkłak
6
odpowiedz
Szyszkłak
214
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Jakiś czas temu grałem w Borderlands 2 na multi, dołączyłem do jakieś gry, w której było 2 graczy sądząc po nickach ruskie chłopaki. Na wstępie poinformowali mnie, że grają z hackami na loot. Powstaje pytanie co z graczami którzy z nimi grali a np nie byli świadomi oszustwa? Czy w takim wypadku bana łapią tylko Ci co mieli hacki czy też cała wesoła gromadka?

16.02.2014 12:00
kjx
7
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Teoretycznie bana dostaje tylko i wyłącznie osoba, która używa niedozwolonych wspomagaczy. VAC to jest automat, sam wykrywa przypadki grzebania w plikach gry i sam nakłada bana.

Ale z drugiej strony, skoro im wypadały lepsze przedmioty, które ty mogłeś podnosić i używać, to jednak podpada to lekko pod oszukiwanie. VAC bana raczej się nie zarobi za to, ale co w przypadku jeśli support zbada sprawę "ręcznie" i dojdzie do wniosku, że przedmioty zostały zdobyte w sposób nie do końca zgodny z regulaminem?

@down: A no tak, racja. Ale mimo wszystko ciekawi mnie co się może stać z osobami pośrednio korzystającymi z niedozwolonych metod, nawet nie na serwerach VACowych. Kolega hackuje na lewym koncie, ty zbierasz loot, potem dzielisz się z kolegą na jego prawdziwym koncie. Nie żebym planował jakiś przekręt ale samochód by się przydało wkrótce zmienić... ;-)

16.02.2014 12:06
nagytow
8
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Borderlands 2 zdaje sie nie ma VACa, wiec nic sie nie stanie.

16.02.2014 13:39
Szyszkłak
9
odpowiedz
Szyszkłak
214
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Nie podnosiłem nic, jak tylko usłyszałem, że używają hacków to wyszedłem ;). Chodzi mi tylko o to jak to jest rozwiązane.

16.02.2014 13:52
Fee
10
odpowiedz
Fee
32
syf

Borderlands to gra co-op'owa więc tu raczej żadne anty-cziterowskie rozwiązania nie są wymagane, stąd nie ma tu VAC więc "róbta co chceta".

16.02.2014 13:58
Szyszkłak
11
odpowiedz
Szyszkłak
214
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Hmm, szkoda. Dzięki za wyjaśnienie sprawy.

Forum: Steam - zebezpieczenia VAC