Steam - zebezpieczenia VAC
Witam. Mam takie pytanie odnośnie tych zabezpieczeń. Ostatnio grywałem sobie na steamie w Counter Strike i jeden z graczy od razu wydał mi się podejrzany. Mam nadzieję, że jeśli ten gracz był rzeczywiście cheaterm, dostał bana od VAC. Tylko zastanawia mnie jedno - gracz który zostanie potraktowany takim banem dostaje bana tylko na konkretne serwery danej gry, czy może na całe konto steam?
Wieśniara, czy aby na pewno? Nie zależy to czasem od gry? Valvowskie są ciut lepiej chronione.
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=7849-Radz-6869
Excluding the games listed above, VAC bans will only apply to the game the cheat was detected in. For example, a VAC ban in Modern Warfare 2 will not affect Modern Warfare 3.
sam bana nigdy nie dostałem i nie dostanę bo brzydze się oszukiwaniem, ale powinno być tak że system rozpoznaje czitera jednoznacznie a nie rozgranicza jego postępowanie w różnych grach.
myślałem że tak właśnie jest.
I tak powinno być. Niestety, narazie jest to uzależnione, głównie, od silnika gry. Dostaniesz VAC bana w grze z silnikiem "source", to ten ban rozszerza się na wszystkie gry z tym silnikiem. Ale już na takie, na przykład, CoD: MW nie.
Chyba, że to się zmieniło i opis na stronie supportu Steama jest nieaktualny. Na szczęście, nigdy nie miałem z tym problemu. I nie mam zamiaru mieć ;-)
Jakiś czas temu grałem w Borderlands 2 na multi, dołączyłem do jakieś gry, w której było 2 graczy sądząc po nickach ruskie chłopaki. Na wstępie poinformowali mnie, że grają z hackami na loot. Powstaje pytanie co z graczami którzy z nimi grali a np nie byli świadomi oszustwa? Czy w takim wypadku bana łapią tylko Ci co mieli hacki czy też cała wesoła gromadka?
Teoretycznie bana dostaje tylko i wyłącznie osoba, która używa niedozwolonych wspomagaczy. VAC to jest automat, sam wykrywa przypadki grzebania w plikach gry i sam nakłada bana.
Ale z drugiej strony, skoro im wypadały lepsze przedmioty, które ty mogłeś podnosić i używać, to jednak podpada to lekko pod oszukiwanie. VAC bana raczej się nie zarobi za to, ale co w przypadku jeśli support zbada sprawę "ręcznie" i dojdzie do wniosku, że przedmioty zostały zdobyte w sposób nie do końca zgodny z regulaminem?
@down: A no tak, racja. Ale mimo wszystko ciekawi mnie co się może stać z osobami pośrednio korzystającymi z niedozwolonych metod, nawet nie na serwerach VACowych. Kolega hackuje na lewym koncie, ty zbierasz loot, potem dzielisz się z kolegą na jego prawdziwym koncie. Nie żebym planował jakiś przekręt ale samochód by się przydało wkrótce zmienić... ;-)
Nie podnosiłem nic, jak tylko usłyszałem, że używają hacków to wyszedłem ;). Chodzi mi tylko o to jak to jest rozwiązane.
Borderlands to gra co-op'owa więc tu raczej żadne anty-cziterowskie rozwiązania nie są wymagane, stąd nie ma tu VAC więc "róbta co chceta".