1. Jaka jest szansa na to, że konto na Steam zostanie zbanowane za klucz kupiony na allegro, który okaże się nielegalny? Mogą skasować całe konto, czy tylko pojedynczą grę? (Słyszałem różne wersje, m.in. że gra może zostać skasowana nawet po roku, że konto może dostać bana tymczasowego albo permanentnego, że można się odwoływać; jaka jest prawda?)
2. Czy gifty kupione na allegro też mogą być felerne?
3. Da się cofnąć gift (w sensie sprzedawca nam go daje, czeka na komentarz pozytywny i cofa żeby ponownie sprzedać)?
4. Jeśli konto zostanie shakowane, to Steam na potwierdzenie, że jest ono nasze żąda zdjęcia klucza kupionej gry. Czy w takim wypadku można wysłać zdjęcie klucza gry z CDA (Just Cause, Kane & Lynch 2, Warhammer 2)? Tylko takie gry posiadam, resztę kupiłem na Steamie albo na allegro.
5. Podczas gry w Left 4 Dead 1 i 2 często po pierwszych minutach gry wyskakuje mi komunikat "no steam logon" i mnie wywala. Gdy ponownie włączę grę już wszystko działa. Co może być problemem? Pisałem do Steama ale ich rozwiązanie (usunięcie wszystkiego poza steamapps) wydaje się dziwne.
od początku:
1.konto raczej nie, tylko grę usuną, ale mogą całe konto zbanować, lecz za pierwszym razem powinni tylko grę usunąć
2. a czemu nie? zależy od sprzedawcy, są tacy co sprzedają felerne gifty, a mają 100% pozytywów ponad tysiąc komentarzy, bo po ok 2 tyg dopiero gra znika
3.jeśli giftu nie "rozpakujesz", a wysłał Ci to na mail to jest to możliwe
4. hmmm powinni uznać
5. Bo steam ma głupie rady co do problemów technicznych, sprawdź spójność plików gry, antywira itp, a tak to nie mam pomysłów
@down to jak się bawimy w konkurs głupoty steam supportu to: nie uruchamiała mi się gra renegade ops, był czarny ekran i wywalało grę, jako, ze skończyłem wtedy kurs na robienie przy komputerach, a z testu na rozmowę z klientem miałem 100% wiedziałem jak napisać, żeby napisali coś sensownego, to piszę, że sterowniki pobrałem, że zrobiłem re-instal gry i steama też, po 3 dniach dostaję zaskakujące rozwiązanie "proszę zrestartować komputer", tak tylko pomyślałem, ze przy instalacji sterowników, nie należy restartować komputera, a normalnie komputery chodzą po 30 dni non stop :)
Tanie klucze L4D na Allegro są z Niemiec, więc ocenzurowane. Po drugie może się okazać, że do wyboru będzie tylko język niemiecki. Za klucz z Niemiec jest mała szansa na bana. W drugą stronę bardziej już, ponieważ to u nas są zazwyczaj tańsze gry niż u nich. Za pierwsze przewinienie skasują tylko grę.
Gifty kupione na Allegro od obcych osób mogą być felerne i ogólnie radziłbym ich nie kupować. Wystarczy, że sprzedawca zakupi gift przy pomocy kradzionej karty kredytowej i wtedy może być nieciekawie.
Gifty można cofnąć do czasu, aż nie zostaną aktywowane. Potem przepada. Mowa tylko o giftach wysłanych mailem lub bezpośrednio zakupione na czyjeś konto. Przez trade raz oddany gift zostaje.
Steam akceptuje jako dowód numer karty kredytowej, przy pomocy kupiłeś gry bezpośrednio u nich. Żadne klucze nie są potrzebne.
Support Steam niestety jak nie wie co zrobić to rzuca standardowymi formułkami. Kiedyś im napisałem kilkustronicowe uzasadnienie, dlaczego mają mi wykasować z konta Fallouta NV kupionego w jakimś sklepie w UK (bo dwie wersje tej gry na koncie powodowały konflikt z wersją Ultimate... Cenega) i przysłali mi rozwiązania które wcześniej już próbowałem (i napisałem im o tym).