Witajcie
Poniewaz od jakiegos czasu zwykla antena juz nie lapie telewizji, bo trzeba miec dekoder, musze pokombinowac co zrobic, zeby uruchomic moj telewizor. Znalazlem w piwnicy stary dekoder Echostar, pochodzacy od Cyfrowego Polsatu, ale ma inne wejscie na antene, dlatego poki co nie sprawdzalem jeszcze, czy moj szalony plan zadziala. Mam wobec tego kilka pytan:
- czy takie dekodery nadaja sie do cyfrowej telewizji (czy dzialaja tak jak te, ktore sprzedaje sie obecnie bez karty) ?
- czy da sie jakos podpiac antene wolnostojaca (mam dwie - jedna podpinana do pradu, druga pasywna ze wzmacniaczem) do takiego dekodera ? Do wspolczesnych dekoderow wpina sie takie anteny i wszystko gra, czy sa jakies przejsciowki od kabla satelitarnego pod zwykla wtyczke ?
- czy dobrze kombinuje, ze jak sie uda, to taki dekoder bedzie mi odbierac darmowe kanaly ?
Gdyby sie jednak okazalo, ze nie da rady, chcialbym chociaz wiedziec dlaczego - raz opchnalem jeszcze starszy dekoder Wizja TV, ktory pozniej sluzyl jako dekoder Cyfry i podobno odbieral wszystko
-
Dodam ze mam do sprzedania tuner tv dvbt pod usb, wyglada jak wiekszy pendrive, w zestawie pilot, oryginalne pudelko. Wkladasz do kompa, instalujesz stery, program, podlaczasz antene i normalnie ogladasz tv. W polsce zlapiesz kolo 30 kanalow, 2 w hd, jak mieszkasz blisko granicy to czasami drugie tyle. Nadajniki z czech najbardziej sieja na polske, nawet na pol polski, niemcy slabiej, slowacje tylko blisko granicy, a ukraina ma chyba standard dvbt2 wiec tego ten nie obsluguje.
Szymon to dinozaur, który jeździ maluchem, a tv ogląda na zabytkowym rubinie.
Czy nie lepiej zainwestować w tani telewizor lcd, który będzie zapewne pobierał mniej prądu od tego co obecnie trzymasz w pokoju. Dodatkowo będziesz miał niepowtarzalną możliwość oglądania całej masy syfu. Gorąco polecam!
Maluchem nie jezdze, bo to nie moje gabaryty, a zamiast Rubina mam w pokoju Thomsona, zreszta wyprodukowanego w moim miescie. Poniewaz juz pojawia sie szastanie moimi pieniedzmi odpowiadam - tani LCD poza faktem, ze jest maly to nie ma kolorow, a jakosc masz jak w Youtube 240p. Dzisiaj odpalilem sobie na kineskopie film test HD dedykowany dla Sharp Aquos - poza rozdzielczoscia nie mam absolutnie zadnych ale do jakosci obrazu.
JakToJestWydane, z tego co rozumiem, to bedzie sie gryzc technologicznie, to ma wiekszy sens. Pozostaje pytanie po co komus byl jeszcze starszy dekoder, ktory sprzedalem, ale tego sie juz chyba nie dowiem.