Serwus!
Sprawa wygląda następująco. Od przyszłego roku akademickiego będę potrzebował laptopa. Zawsze byłem zwolennikiem poczciwego peceta, jednak nadszedł moment, w którym mobilność bierze górę. No i tu nasuwa się pytanie... Jakie tak naprawdę zapotrzebowania mają programy typu AutoCAD, ArchiCAD, Cinema 4D czy 3DS Max? Chodzi mi o to, od czego zależy ich lepsze działanie? Wykorzystują one raczej procesor czy kartę graficzną, chodzi tu o ilość pamięci ram, a może potrzebny jest dysk ssd?
No i tu kolejna kwestia. Czy jest sens kupować mocnego laptopa pod te oto programy czy rozsądniej jest zostać przy swoim jeszcze w miarę dobrym PC, a laptop dokupić taki, by po prostu był. No bo nie chcę później pluć sobie w brodę, że mi rendering robi się kilkadziesiąt godzin, a sam sprzęt się grzeje. Nie ukrywam, że czasem chciałbym też w coś pograć w podróży lub czekając na uczelni.
Co radzicie? Jest może ktoś kto studiuje architekturę i miał do czynienia z tymi programami?
Proc i duzo ramu. Dysk SSD jest przydatny ale obejdzie sie bez niego jak musisz ciac koszty, z ramu mozesz sobie zrobic wirtualny dysk. Duzo zalezy od tego jak wymagajace to beda projekty ale przy dlugim renderingu polecam stacjonarke. Jeden prosty powod - komp ma byc stabilny co przy renderingu i mocnym obciazeniu kompa przez dluzszy czas jest najwazniejsze. Nie oszczedzaj na zasilaczu, dopasuj elementy, zadbaj o chlodzenie. Sam przeplacilem na komponentach aby uzyskac jak najwieksza stabilnosc i nie zaluje. Duza przestrzen dyskowa tez sie przyda.
W wątku Składamy komputer dostałem taką odpowiedź, na dokładnie taki sam problem jak Twój:
@pani_jola
Znalazłem dwa imo interesujące modele :
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/10436346
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/10154364
Są dostępne w różnych wariantach - z tego co widziałem różne systemy do wyboru, ilość RAM czy dysk SSD.
Ew. takie coś :
http://www.komputronik.pl/product/214406/Komputery/Laptopy/ASUS_N750JV_T4103V_128GB_SSD_16GB.html
Tańszy z SSD, sporą ilością RAMu z mocnym procesorem. Tylko grafika słabsza, ale skoro nie będzie używany w grach to powinno być ok.
Mobilne procesory nie maja startu do stacjonarnych, więc laptop dedykowany pod rendering nie ma sensu. Oczywiście wszystko zalezy od skali projektów.
Ogólnie to CPU > RAM > cała reszta.
Laptop przeznaczany do modelowania i renderowania będzie prowadził tylko do frustracji. Pomijając kwestię samych podzespołów, i tak trzeba założyć mus pracy na jednym dużym (lub kilku) monitorach, co nijak się ma do mobilności. Oczywiście na potrzeby CADów przeciętny laptop w zupełności wystarczy.
Jeśli chodzi o sprzęt do 3d, to sprawa wygląda tak: karta graficzna obsługuje viewport i wspomaga rendering przy programach CPU + GPU. Zatem potrzebna jest względnie przyzwoita grafika (nic z najwyższej półki) oraz dostateczna ilosć ramu, aby uzyskać płynność działania w obszarze roboczym podczas budowania sceny itp. Pod efektywniejszą równoległą obsługę kilku viewportów dedykowane były procesory quadro, ale mniejsza o nie. Sam rendering w większości przypadków to CPU oraz ram. No i nawet pomimo sprzętowego high-endu trzeba się czasem liczyć z tymi kilkunastoma godzinami renderingu.
Dzięki za odpowiedzi. Tak jak przypuszczałem... W takim razie nie będę się bawić w drogie laptopy, tylko pozostanę przy pececie. Zawsze to stabilna stacja robocza i wygodne miejsce do grania. Laptop będzie służyć jedynie do podstawowych czynności i pokazania efektów pracy na uczelni. No dobra, a czy przy takich zastosowaniach mój kilkuletni pecet czegoś więcej potrzebuje?
Procesor - Intel Core 2 Quad Q8300 2,5 GHz
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 460 SOC 1GB
Pamięć RAM - Patriot 2x2GB 1333MHz CL 9.0
Dysk HDD - Segate Barracuda 2TB 7200rpm
Monitor LG Flatron W2361V 23"
Na początek zabawy może się nadać, natomiast w dalszej perspektywie na pewno będzie wymagał rozbudowy ze szczególnym uwzględnieniem procesora i ramu. Jeśli chodzi o GTX460, to sam go miałem przez jakiś czas przy i7 980x i 24 gb ramu i jakoś dawał radę.
Uhuhu. Aż 24 GB ramu? A czy dokupienie kilku gigabajtów rzeczywiście przyspieszy pracę?
Wszystko zależy od stopnia skomplikowania sceny. Jeśli jest sporo xref'ów, proxy czy powierzchni z displacementem to przyspieszy znacznie. Mała ilość ramu może nawet uniemożliwić ich renderowanie.
Te 24GB RAM to traktuj jako rozsądne minimum. :)
Wizualizacje zazwyczaj żrą RAM jak szalone.