Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Sprzątanie komputera - co usunąć?

17.01.2014 19:47
Lysack
1
Lysack
68
Przyjaciel

Sprzątanie komputera - co usunąć?

Od jakiegoś czasu komputer mi zaczął chodzić coraz wolniej i wolniej, czasem się przycinał, a przy przeglądaniu stron z filmami (np. youtube) wywalał błąd, że Shockwave uległ awarii.

Obciążenie procesora przy pracy firefoxa dochodziło do kosmicznych rozmiarów, zarówno za sprawą firefoxa jak i plugin-containera.

Zacząłem zatem od defragmentacji dysku, CCcleanerem usunąłem zbędne rzeczy, zainstalowałem antywirus, który w zasadzie nic nie wykrył (jeden wirus gdzieś w folderze z instalką gg). Parę dni później zniknęło mi parę ikonek z pulpitu - nie mam pojęcia z jakiego powodu.

W menu start, po rozwinięciu "wszystkie programy" brakuje większości z tego co mam zainstalowane - również z niewiadomych przyczyn.

w "dodaj/usuń programy" mam mnóstwo rzeczy takich jak: microsoft .net framework, microsoft sql server, microsoft visual c++, msxml 4.0 SP2... po instalacji windowsa tego nie było... Do tego po rozwinięciu "pokaż aktualizacje" lista zainstalowanych programów wydłuża się kilkukrotnie. Nigdy nic z tego nie instalowałem, a wszystko musiało się instalować z automatu, choć nie wiem kiedy.

Do tego chciałem zainstalować ostatnio microsoft project, lecz uniemożliwił mi to brak SP3 w mojej wersji windy - niby ok, tyle, że windows, który instalowałem był fabrycznie z SP3...

Wolałbym obyć się bez formata, bo mam parę programów na których mi zależy, a instalki do nich mam w domu rodziców, gdzie na razie się nie wybieram. Do tego parę programów ma automatyczne logowanie, a w niektórych przypadkach nie wiem jak znaleźć identyfikator klienta, bo był on na przykład w formie papierowej lub wyświetlony w wyskakującym okienku do przepisania do pliku tekstowego.

Da się coś zaradzić w takiej sytuacji?

17.01.2014 19:49
2
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Na początek polecam zrobić porządek programem Odkurzacz. Żaden format nie potrzebny.

w "dodaj/usuń programy" mam mnóstwo rzeczy takich jak: microsoft .net framework, microsoft sql server, microsoft visual c++, msxml 4.0 SP2... po instalacji windowsa tego nie było... Do tego po rozwinięciu "pokaż aktualizacje" lista zainstalowanych programów wydłuża się kilkukrotnie. Nigdy nic z tego nie instalowałem, a wszystko musiało się instalować z automatu, choć nie wiem kiedy.
Nie automatycznie tylko na to nieświadomie pozwalałeś. Ale sądzę wiele z tych rzeczy co się "samoistnie" zainstalowały jest potrzebne do tego co na tym kompie robisz. Bez potrzeby by się to nie instalowało. Więc sobie nie zawracaj głowy dlaczego to jest tylko bądź z tego zadowolony, że to masz.

Do tego chciałem zainstalować ostatnio microsoft project, lecz uniemożliwił mi to brak SP3 w mojej wersji windy - niby ok, tyle, że windows, który instalowałem był fabrycznie z SP3...
Na początek sprawdź w właściwościach Mój komputer czy na pewno pisze Sevice Pack 3

Polecam też przeskanować system programami do wykrywania spyware, malware, rootkitów oraz trojanów.

Jaki obecnie posiadasz AV i czy ma nadal aktualną bazę oraz czy masz system oryginalny?

19.01.2014 13:58
Lysack
3
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Z każdym kolejnym dniem jest coraz gorzej.

Ostatnio zresetowały się ustawienia komputera, takie jak czas po którym załącza się wygaszacz ekranu, zaczęły się pobierać aktualizacje automatyczne (do tej pory to było wyłączone), pojawił mi się pasek szybkiego uruchamiania, który też miałem ukryty... Cały czas w tle dzieją się jakieś procesy, których nie widać, ale znacząco spowalniają komputer.

Widać jest parę z nich i wygląda na to, że są związane z antywirusami, jednak w managerze zadań windows nie mogę ich zakończyć.

Do tej pory, przez ostatnie jakieś 3-4 lata nie miałem żadnego antywirusa, z czym było mi całkiem dobrze, bo nie wyskakiwały mi żadne aktualizacje bazy wirusów, nagłe skanowania, nic nie obciążało procesora, ani nie miałem problemu z otwieraniem jakichkolwiek "podejrzanych" plików. Raz na rok robiłem sobie profilaktyczny skan online i nigdy nic nie znajdowało.

Jakiś czas temu na pendrivie przyniosłem dziwnego wirusa, który tworzy sobie dwa foldery ukryte na pamięciach przenośnych, czasem uniemożliwia autoodtwarzanie i jeśli dobrze kojarzę, na niektórych pendrive'ach potrafi utworzyć sobie skróty do folderów. Z tego co się dowiedziałem, działa na niego tylko antywirus smadav. Przy okazji oczyszczania komputera ze śmieci stwierdziłem, że usunę także tego gnoja - pobrałem smadav - brak znalezionych wirusów. Pobrałem Avirę - ten sam efekt, brak wirusów. Pobrałem także Malwarebytes - również bez rezultatów.

W poprzednim poście opisałem, że z menu start zniknęło mi sporo programów - m.in. nie widać antywirusa smadav, którego nie odinstalowałem, a który z automatu zaczyna mi skanować komputer przy uruchomieniu. Niestety procesu nie da się zamknąć, a tego antywirusa nie ma ani w menu, ani na pulpicie, ani nawet w dodaj/usuń programy.

System mam oryginalny, z dodatkiem SP3 - nie ogarniam jakim cudem, przy wyłączonych aktualizacjach, zmodyfikował się do SP2. Nie wiem jak mogłem nieświadomie pozwalać na instalowanie czegokolwiek, skoro żadne komunikaty mi się nie wyświetlały, a od ostatniego formatu zainstalowałem może z 5 programów, z czego najpoważniejszym był autocad, a oprócz niego jedynie jakieś unlockery czy jakaś gra jeszcze z czasów windowsa 95...

Aha, no i jeszcze jedna rzecz, która mi dokucza. Shockwave Flash mi wywala błąd gdy mam w zakładkach parę filmików otwartych. Skoro nie ma tego w zainstalowanych programach, to myślałem, ze zniknie mi przy odinstalowaniu firefoxa, jako dodatek do tej przeglądarki. Jak się okazało, ponowne zainstalowanie FF niczego nie zmieniło. A przecież w tym samym trybie pracy, jeszcze jakieś pół roku temu nie pojawiał się żaden błąd.

Mam wrażenie, że dopóki nie miałem antywirusów, żyłem w symbiozie z tym śmieciem co mi się zaciągnął na kompa, a jak zechciałem go usunąć, to zaczął się bronić niszcząc przy okazji co się da...

19.01.2014 14:03
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Czym prędzej zasuwaj z logami na forum specjalistyczne.

Robisz je według tych zasad:
http://www.fixitpc.pl/forum-38/announcement-3-wa%C5%BCne-zak%C5%82adanie-tematu-obowi%C4%85zkowe-logi/

Dajesz tutaj:
http://www.fixitpc.pl/forum/38-dzia%C5%82-pomocy-dora%C5%BAnej/

Nie używaj programu Combofix!

Forum: Sprzątanie komputera - co usunąć?