Smuggler z CD-Action napisał książkę, jest też o forum GOL-a

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
25.05.2026 23:30
mohenjodaro
🥳
1
6
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein
Image

Smuggler z CD-Action napisał książkę, jest też o forum GOL-a

Dowiedziałem się dziś od kolegi, że Smuggler z CD-Action napisał książkę.

Chyba też po raz pierwszy oficjalnie przyznano, że Smuggler i Jerzy Poprawa, czyli Mac Abra, to ta sama osoba. Dla kogoś jest to niespodzianka?

Ta książka to dla mnie ciekawa informacja, ponieważ Smuggler był kiedyś moim idolem. Już dawno nim nie jest, a wręcz — z perspektywy dorosłego człowieka — jestem nim potężnie rozczarowany. Moim zdaniem (ale to tylko moja opinia, do której wprawdzie mam prawo, choć wiem też, że sam Smuggler bardzo źle znosi cudze opinie na swój temat) jakoś tak z roku na rok coraz gorzej odnajdował się w tej przestrzeni cyfrowej, nurzając się w coraz bardziej małostkowych sporach internetowych. Trudno było w moich oczach pogodzić wizerunek ikony dzieciństwa z jednej strony, a pieniacza internetowego z drugiej.

I właśnie w tym kontekście wrzucam fragment książki, która niejako ilustruje mój problem z „późnym Smugglerem”. Pomnik literacki własnej próżności, zupełnie niepotrzebny nawet w niewielkim stopniu skupiony na opisywaniu forumowych beefów z Soulcatcherem. Trochę mi to przypomina ten odcinek How I Met Your Mother, w którym Robin po latach spotkała swoją licealną miłość — najpopularniejszego chłopaka w szkole — a on cały czas wspominał jakieś wydarzenia sprzed 20 lat, mieszkał u mamy i nadal jeździł tym samym pickupem co w szkole maturalnej. Niepotrzebne, niepotrzebne. Ostatnio przerabiałem jakiś swój wpis z 2009 roku i finalnie 95 proc. treści napisałem od zera. Lepiej. Tymczasem to „plose pana z bałela”... to jest takie Action Redaction 1999.

Cytat obrazkowy, opublikowany w celu polemiki i analizy krytycznej, to fragment książki Nie podoba się, to nie kupuj – Jerzy „Smuggler” Poprawa, s. 522–523, która została już rozesłana do pierwszych kupujących. Można ją kupić na stronie CD-Action: https://sklep.cdaction.pl/shop/nie-podoba-sie-to-nie-kupuj-jerzy-smuggler-poprawa/

No i właśnie. Ja chyba, na przekór tytułowi, mimo wszystko kupię, choć jeśli kolega chciał mi tym fragmentem książkę zareklamować, to raczej mi ją obrzydził. Kupię nie dlatego, że Smugglera dziś podziwiam, gdyż nawet zacytowany fragment jest męczący jak Kuba Wojewódzki, któremu wszyscy przez lata powtarzali, żeby dał sobie spokój z tą Wodzianką, monotonną, nudną i ekscytującą tylko jego samego. Kupię ją raczej dla 11-letniego siebie, dla którego Smuggler był jedną z najważniejszych osób w ówczesnym życiu: wyznacznikiem pewnych gustów kulturowych i, wreszcie, wyznacznikiem pewnej estetyki poczucia humoru.

Pewnie ten wątek — na ile wnoszę z krótkiego rysu charakterologicznego — zresztą przeczyta i przynajmniej wewnętrznie się zagotuje, gdyż uwielbienie, o ile można tak powiedzieć, występuje tu tylko w formie zaprzeszłej, na dodatek niedostatecznej i okraszonej dozą krytycyzmu. Ale nic nie poradzę, że ja do Smugglera będę miał stosunek jak do Wałęsy.

26.05.2026 01:14
mohenjodaro
1.1
3
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein
Image

Kolega relacjonuje mi na żywo, co tam się dzieje w tej książce, i naprawdę coraz chętniej po nią sięgnę. Na wiele wątków liczymy. Na przykład kiedyś EGM pisał o wojnie frakcji Elda, Yasia i EGM-a z frakcją Qnika i Smugglera, a wydaje mi się, że to ci drudzy mogli mieć zdecydowanie bardziej trzeźwy osąd tego, jak należy prowadzić pismo o grach, żeby przetrwać. Ciekawe, czy będzie o tym w książce.

Ale dosłownie jeszcze raz — ostatni, żeby nie przesadzić — pozwolę sobie na cytat obrazkowy, opublikowany w celu polemiki i analizy krytycznej. To fragment ww. książki Nie podoba się, to nie kupuj – Jerzy „Smuggler” Poprawa. Chodzi o ten wałęsizm Smugglera.

Jak trafnie zauważył mój kolega:

„Nie odpuścił se kur*a wykresu, gdzie udowaniał, że jak EGM przestał pisać o CDA na blogu, to mu wyświetlenia poleciały 😃

I to byłoby w sumie żałosne nawet wtedy, gdyby EGM żył i prowadził dobrze funkcjonujący biznes z 25-latką u boku. Ale to na dodatek jest wplecione w — właściwie nie wiem, co to ma być — jakieś epitafium dla EGM-a, outowanie samobójstwa Anakhy… Jestem naprawdę zniesmaczony.

Natomiast oczywiście rozumiem, że po raz pierwszy od dawna Smuggler czuje się równie komfortowo jak w Action Redaction wiele lat temu, bo rozmówca nie może się odnieść i Smuggler znowu ma ostatnie słowo.

post wyedytowany przez mohenjodaro 2026-05-26 01:25:00
16.06.2026 11:30
aleandro
1.2
1
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

mohenjodaro szczerze ? Jak ta jego książka była na etapie zapowiedzi i pisał że będzie o EGM-ie to wiedziałem że nic dobrego z tego nie będzie. Kur*a mnięło 10 lat od jego śmierci a ten wywleka brudy i publicznie o tym pisze, nigdy go nie lubiłem ale to już zwykłe kure****wo z jego strony.

26.05.2026 08:52
Soulcatcher
16
15
odpowiedz
4 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

ja Pana Smugglera nie znałem, mogę się natomiast wypowiedzieć o osobie która pod taką ksywką i kolejnymi pisała na tym forum.
Przez wiele lat wiele ciekawych wypowiedzi. Z biegiem czasu narastająca frustracja i złość na zmieniający się świat. Forum jako miejsce do wyładowania swojej frustracji. Na końcu syndrom gwiazdy, wydawało mu się że jest wyjątkowy i że to on ustala zasady na tym forum. Naprawdę coś mu się mocno pomieszało z tym kto jest właścicielem tego forum i kto tu ustala zasady.
Bana dostał za serię bardzo wulgarnych, naprawdę chamskich wypowiedzi. Nie dlatego że kogoś z nas to obchodziło tylko dlatego że czytelnicy się na to patrzyli i nie chcieliśmy zostawić wrażenia że pozwalamy mu na więcej niż innym.

Co do jego pracy dziennikarskiej, nie wiem bo przyznam że nie ogarniam tej mnogości aliasów. Może był wyróżniającym się dziennikarzem growym w swoich czasach, ale dla mnie na tym forum pozostanie kimś kto stoczył się w swoich wypowiedziach z poziomu osoby której wypowiedzi czytało się z zainteresowaniem, do serii rynsztokowych przekleństw. I tak go pamiętam.
Nie znam przyczyny, podejrzewam że ewoluujący świat przycisnął go za mocno.
Sentymentu brak, pozostał niesmak.

25.05.2026 23:53
Wrzesień
7
7
odpowiedz
7 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Ja z czasów CdAction nigdy nie miałem jakiejś wielkiej sympatii do Smugglera. Lubiłem Mac Abrę, a to jego alter ego było mi w sumie dość obojętne.
Ale troche się to też zmieniło jak odkryłem jego działalność na forach internetowych. Chyba nigdy nie widziałem, żeby ktoś robił swojej firmie taki zły PR. Niby wiadomo, że jako osoba prywatna może sobie pisać co chce i być jaki chce, ale jednak dziwne, że nikt mu tam nie wytłumaczył, że nie bez powodu osoby mocno kojarzone z jakąś marką w internecie siedzą cicho, albo mają speców od wizerunku.
Ogólnie Smuggler to był dla mnie taki trochę bardziej opanowany Kwisatz_Haderach i książki raczej nie kupię.

26.05.2026 12:46
22
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Vie
52
Pretorianin

Ten screen mocno zniechęca, przed oczami staje coraz bardziej odstający od świata emeryt, przeżywający ciągle stare forumowe (i nie tylko) napinki, które dziś już nikogo nie obchodzą. Wybór takiej a nie innej formy publikacji pewnie nieprzypadkowy - nikt mu nie może w jego własnej książce wytykać błędów i poprawiać. Taka ostateczne próba postawienia na swoim. Szkoda, że literacko mocno średni się to prezentuje.

Nie wiem co tam jest na pozostałych stronach, bo Smugglera dobrze czytało mi się za dzieciaka (gdy używał sobie publicznie na listach innych dzieciaków - kto wie zresztą, ile z nich było prawdziwych, a ile wymyślonych...), a i to tylko w Action Redaction. Kupować nie zamierzam, bo i po co? Pieniaczy i tutaj ciągle nie brakuje, a polski gierkowy światek z dawnych lat nie wydaje się na tyle ciekawy, by przekopywać się przez potencjalnie setki stron żalów i frustracji po to, żeby trafić na jeden czy dwa smakowite kąski.

26.05.2026 02:23
best.nick.ever
10
6
odpowiedz
best.nick.ever
151
Generał

To jest żenujące, nie warto wspierać tego pieniędzmi.

26.05.2026 21:41
Megera_
26
6
odpowiedz
9 odpowiedzi
Megera_
163
Furia

(uwaga, będę wałęsować :D )

Ciekawy temat, Loon, gratki.
Czytam pół dnia i obserwując wasze reakcje i wypowiedzi, to kilka myśli mi się urodziło.
Fundamentalne pytanie (na które nie znam odpowiedzi) - jaki jest sens pisania autobiografii, bądź pisania biografii in general? Czy to jest przejaw narcyzmu w stylu "postawię sobie pomnik trwalszy niż ze spiżu", czy próba pozostawienia po sobie faktycznego śladu mając świadomość, że jakieś grono osób szanowało i podziwiało? Ale jeśli tak, to któż ma ocenić, czy dana autobiografia jest warta uwagi, czy nie (innymi słowy kto się nadaje i kto sobie zasłużył)?
Piszę to z perspektywy osoby, która w swojej domowej biblioteczce ma całą półkę biografii/autobiografii, bo lubię kolekcjonować i czytać o osobach, które prywatnie szanuję bądź które mnie fascynowały/fascynują. Cóż, na tej półce autobiografia Smugglera na pewno nie stanie, ale rozumiem np. Loona, bo to jakiś powrót do korzeni i dziedzictwo kulturowe.
Nie powinno się oceniać książki po okładce, ale przecież widzimy okładkę i 3 strony więc daję sobie moralne prawo do ocenienia - fatalny styl pisarski. Jeśli wszystkie strony wyglądają jak te trzy zaprezentowane, to bardzo słabo - może na jakimś blogasku by się przyjęło, ale w formie rzeczywistej lektury to neeeh (nawet wspomniany Wojewódzki lepiej potrafił klecić zdania - wiem, bo czytałam).

PS. Tak myślę, że ja też mogłabym książkę napisać! Autobiografię swojego internetowego wcielenia. W końcu też jestem tu prawie od zarania dziejów (wtf z tym argumentem, to do czegoś więcej upoważnia? będą za to ordery czy coś?). Byłaby to książka z gatunku wspominek, "lekkie, do czytania przy obiedzie", ale byłyby też wątki kryminalne, erotyczne.. wszystkie! Jak dostanę tysiąc serduszek do tego posta to obiecuję, że napiszę! xD

25.05.2026 23:45
TeRiKaY
5
5
odpowiedz
1 odpowiedź
TeRiKaY
204
Senator

imho z dawnych prasowych idoli to jednak największy zjazd jest u piekary i ziemkiewicza

26.05.2026 18:02
raziel88ck
25
5
odpowiedz
4 odpowiedzi
raziel88ck
228
Reaver is the Key!

Kupiłbym gdyby dał jakiegoś fajnego pełniaka do tej książki. Może być nawet w formie klucza do dowolnego launchera.

post wyedytowany przez raziel88ck 2026-05-26 18:04:11
27.05.2026 21:57
28
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
b212
138
Generał

W życiu każdego człowieka mojej generacji przychodzi moment, w którym sprawdza na LinkedIn czym zajmują się jego dawni towarzysze posiedzeń na kiblu - autorzy recenzji i felietonów z gazetek o gierkach.

I wtedy łza spływa po policzku, bo superbohaterowie którzy latali do Ameryki na jakieś śmieszne targi podczas gdy reszta Polski rypała za 800 zł brutto i marzyła o wczasach w Stegnie - w najlepszym wypadku mieszkają z mamą, zasuwają dalej w tych samych upadających gazetkach i kręcą gównoburze na forach. Tudzież od 20 lat dogorywają na jakichś niższych szczeblach w korporacjach lajkując posty ekspertów od optymalizacji lejków sprzedażowych czy innych magików od call centers. Czasem komuś się uda to wtedy wyleci do Tokio wciągać kokainę prosto z cycków małolat z borderem. I zanim się obejrzy te małolaty zrobią mu z dupy jesień średniowiecza, bo, bo... to były wybuchające cycki.

Jednego tylko nie rozumiem: że Wam się nadal chce i że macie czas i energię na to, żeby... W zasadzie nie wiem co. I nie krytykuję tutaj, tylko patrzę trochę z podziwem, trochę z przerażeniem - zadając sobie jedno zajebiście ważne pytanie - "kogo to kur$a jeszcze obchodzi"? :D

A po przytoczonych fragmentach książki przychodzi mi na myśl tylko taka klamra kompozycyjna - wyrywać te kartki, miętosić, wrzucać do muszli żeby nie chlapało.

Całe życie kupa ze smugglerem. Po szybkiej kalkulacji wyszło 50 rolek Alouette z Rossmanna. Także godspeed Loonatyk, ja w to nie wchodzę.

post wyedytowany przez b212 2026-05-27 22:03:48
14.06.2026 19:45
best.nick.ever
40
5
odpowiedz
4 odpowiedzi
best.nick.ever
151
Generał

Ta zrzutka trochę taka smutna i niezręczna. Szczerze zaczyna mi być żal faceta, mowię to bez cienia złośliwości. Przykre to wszystko .

25.06.2026 13:52
maly_17a
😐
42
5
odpowiedz
1 odpowiedź
maly_17a
181
Senator
Image

Widzę, że odświeżono wątek, no trudno, też coś dopiszę. Pamiętam troszkę tamte czasy, gdzie się sypały bany za to, że ktoś tam coś krzywo napisał do Soula, leciały permy zamiast regulaminowego odejmowania punktów..
Ale żeby to wspominać i opisywać w swojej książce, to gościu normalnie musiał nie spać nocami i ponownie rozgrywać sobie te dialogi w głowie przez kolejne 15 lat. Ale mu Soul pojechałes po kalesonach.
Jakimś specjalnym czytelnikiem cdaction nie bylem, ale strasznie śmiesznym typem gościu się wydaje, nosi się jakby był nie wiadomo kim, zadarł ktoś z nim, to ma przeebane do końca jego życia, znam kilku takich ludzi prywatnie i to są najbardziej możliwie obrzydliwe osobniki łażące po tej ziemi. Musisz Soul uważać, na pewno jakieś swoje szamańskie klątwy z laleczkami voodoo odstawia. :v

25.05.2026 23:35
mrgiveman
2
odpowiedz
mrgiveman
126
Kadett

Akurat to, że jedno z niewielu miejsc, gdzie Pan Poprawa publikuje jest X wcale mnie nie dziwi;)

Ale nic nie poradzę, że ja do Smugglera będę miał stosunek jak do Wałęsy. W punkt.

post wyedytowany przez mrgiveman 2026-05-25 23:36:23
25.05.2026 23:38
Bezi2598
📄
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bezi2598
167
Legend

Chwileczkę, ja tu widzę przekłamanie i oszczerstwo! Napisał, że znowu pokłócił się z Soulcatcherem i dostał drugi raz bana. Tylko, że za jego czasów jako "lifter" to Soulcatcher już od dawna się nie zajmował moderacją forum. Po drugie, konto jest dalej aktywne, normalnie w przypadku bana profil i ksywka jest usuwana, a posty na forum są otagowane jako [randomoweslowo]_NPC. W przypadku liftera profil i historia postów dalej są aktywne!

https://www.gry-online.pl/users/lifter/y4137b1f

lifter prosimy o wyjaśnienia!

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-05-25 23:40:12
25.05.2026 23:49
3.1
1
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

Ksywka jest usuwana gdy sam usuniesz konto natomiast jak masz bana to normalnie konto działa i jest aktywne tylko nie możesz pisać komentarzy.

25.05.2026 23:49
Kwisatz_Haderach
3.2
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Bezi2598 normalnie w przypadku bana profil i ksywka jest usuwana, a posty na forum są otagowane jako [randomoweslowo]_NPC
Nie jest i nie sa. Zreszta na 99% forow i innych takich to tak nie dziala. Common sense.

Nie wiem czy to forum byloby lepsze bez Smugglera, ale napewno byloby lepsze bez ludzi, ktorzy pisza o rzeczach o ktorych nie maja pojecia. Dodatkowo wyskakujac jak filip z konopii z "ogloszeniem" i okrzykiem "gotcha!". Oskarzenia o klamstwa i oszczerstwa oparte na wlasnej niewiedzy juz poninmy. bo chyba jednak jeszcze troche musisz schudnac, zanim ogarniesz ze nie tylko jestes gruby, ale tez niezbyt bystry.
Smutne co POE i wieczna napinka robi z ludzmi.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-25 23:52:06
25.05.2026 23:50
Bezi2598
3.3
7
odpowiedz
Bezi2598
167
Legend

Darek1785
A to nie wiedziałem tego. Mimo wszystko Soul nie miał już wtedy żadnego wpływu na moderację, a lifter bana mógł wyłapać za milion innych rzeczy, jak ktoś pamięta co wypisywał to raczej się nie dziwi.

Kwisatz_Haderach
Widzę, że cię dalej boli ten World of Warcraft, zaparz sobie melisę bo ci ciśnienie skoczy :D

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-05-25 23:53:06
25.05.2026 23:43
Racja
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Racja
15
Generał
Image

kurła to już drugi temat który mi dziś ukradziono. czytam.

26.05.2026 09:05
4.1
1
odpowiedz
robertoV
27
Generał

Racja okładka tak generyczna, że chyba wiem o czym jest książka

26.05.2026 10:48
Racja
4.2
odpowiedz
Racja
15
Generał

robertoV wow super jasnowidzu

25.05.2026 23:45
TeRiKaY
5
5
odpowiedz
1 odpowiedź
TeRiKaY
204
Senator

imho z dawnych prasowych idoli to jednak największy zjazd jest u piekary i ziemkiewicza

25.05.2026 23:47
mohenjodaro
5.1
2
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Via Tenor

TeRiKaY a ja właśnie nie wiem czy tu jest zjazd, czy raczej większy mam żal o brak takiego naturalnego rozwoju? jakby ktoś osiągnął swój prime w 1998 roku i pomimo tego, że zmienia się wszystko dookoła, to w nim utknął

25.05.2026 23:47
6
1
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

To przez politykę czyli poniekąd to wina Tuska.

25.05.2026 23:53
Wrzesień
7
7
odpowiedz
7 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Ja z czasów CdAction nigdy nie miałem jakiejś wielkiej sympatii do Smugglera. Lubiłem Mac Abrę, a to jego alter ego było mi w sumie dość obojętne.
Ale troche się to też zmieniło jak odkryłem jego działalność na forach internetowych. Chyba nigdy nie widziałem, żeby ktoś robił swojej firmie taki zły PR. Niby wiadomo, że jako osoba prywatna może sobie pisać co chce i być jaki chce, ale jednak dziwne, że nikt mu tam nie wytłumaczył, że nie bez powodu osoby mocno kojarzone z jakąś marką w internecie siedzą cicho, albo mają speców od wizerunku.
Ogólnie Smuggler to był dla mnie taki trochę bardziej opanowany Kwisatz_Haderach i książki raczej nie kupię.

25.05.2026 23:59
Kwisatz_Haderach
7.1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Wrzesień Juz jestem bardziej opanowany. Mam proszki i papiery na wieloletnia depresje. Biore przyklad z najlepszych ludzi sukcesu z forum.
👍🥴🆗

26.05.2026 00:01
Wrzesień
7.2
14
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

To dobrze. Jeszcze tylko bierz te proszki, bo to ważne.

26.05.2026 00:06
Bezi2598
😁
7.3
7
odpowiedz
Bezi2598
167
Legend

Kwisatz_Haderach
Kolego tak, zgadza się, od czasu jak się striggerowałeś pod moim wątkiem:

https://www.gry-online.pl/forum/jakie-grystudia-wplynely-negatywnie-na-rynek-gier-i-lepiej-by-byl/z7100c88c

To trolluje cię wrzutkami o World of Warcraft w losowych wątkach i dajesz się złapać jak dziecko za każdym razem. Ale jeżeli uważasz, że skopiujesz moją taktykę to muszę cie rozczarować, wyciąganie starych wątków i moich problemów z depresją nic ci nie da i nie dostaniesz takiej samej reakcji jaką ja dostaje od ciebie. Miałem problemy tak jak każdy inny człowiek ma i się tego nie wstydzę.

Na pocieszenie mogę ci powiedzieć, że już mi się znudziłeś i wrzutek o WoWie raczej więcej robić nie zamierzam.

26.05.2026 09:26
adam11$13
7.4
6
odpowiedz
adam11$13
143
EDGElord

Wrzesień Bo ja wiem - smuggler chyba nigdy się publicznie nie poniżył poprzez przyznawanie się do nieironicznego słuchania Nightwisha.

26.05.2026 12:14
Racja
7.5
odpowiedz
Racja
15
Generał

Wrzesień śmiejemy się "bierz te proszki" a potem ktoś założy temat że ma depresję i jest mu tak bardzo źle i pobiegniecie go pocieszać hipokryci. obrzydliwe.

26.05.2026 15:11
Wrzesień
7.6
2
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

W sumie nie wiem o co ci chodzi, chyba zupełnie ominął cię kontekst.

Natomiast mogę powiedzieć, że ja akurat nie jestem widocznie aż takim dobrym człowiekiem, bo jak kogoś nie lubię, albo uważam za skończonego buca, to zwyczajnie mam go w dupie. Gdyby Kwisatz założył poważny temat o tym, że ma depresję i mu źle, to sam jakoś specjalnie bym go nie pocieszał, choć też na pewno nie dokuczał bym mu z tego powodu.

27.05.2026 00:37
Megera_
😱
7.8
1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

O boziu, Kwisatz, a jak ja kiedyś polegnę na tym polu i będę błagać o ojojanie w depresji, to też mnie tak skopiesz? Bo jak tak, to ja nie chcem..

Chillout, boy, ja wiem że *urwicy można dostać jak ktoś ci ciągle dosrywa, ale hey, it's only internet. Wychodzi na to że jestem jedyną osobą która cię lubi, to może posłuchasz dobrej rady ;) Nie spalaj się tak, to bez sensu.

26.05.2026 00:57
Herr Pietrus
😱
8
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Która, proszę ja ciebie, strona?!
To jest chyba z tego wszystkiego najdziwniejsze (czy smutne, to nie wiem, niekoniecznie, bo who cares po tylu latach...)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-26 01:04:26
26.05.2026 01:36
Iselor
9
1
odpowiedz
Iselor
50
Senator

A ja to kupię, lubię wszelkie ksiażki w jakiś sposób związane z poslkim gamedevem, grami, czasopismami etc. Pewne...świadectwo epoki.

26.05.2026 02:23
best.nick.ever
10
6
odpowiedz
best.nick.ever
151
Generał

To jest żenujące, nie warto wspierać tego pieniędzmi.

26.05.2026 05:53
Mutant z Krainy OZ
11
2
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
276
Farben

Zle sie ze smugglerem pisalo, bo dopoki miales podobne zdanie, to litosciwie jeszcze na ciebie uwage zwrócił, ale glownie i tak chodzilo o to, co on napisal. Jezeli zbyt dlugo szliscie ramię w ramie, jezeli przez to atencja reszty dzielila sie na dwa, to w koncu i tak nie wytrzymywal i przy pierwszej okazji zrzucał cie z klifu. Chlop inteligentny, z duza wiedza, jednak z jeszcze wiekszym ego, z charakterem dziecka.
Ksiazki nie kupie, juz jako nastolatka mnie irytowaly jego chelpliwe wpisy w gazecie, potem w erze internetu tylko coraz mocniej odjezdzal. Nie zauwazyl, ze jego czytelnicy dorosli.

26.05.2026 07:27
HETRIX22
12
1
odpowiedz
HETRIX22
223
PLEBS

Raczej opisuje SoulCatchera i zatarczki z nim, niż samego GOLa. Nic ciekawego. Poza tym o wiele więcej różnych rzeczy się kłócili, pamiętam że Smugglera szczególnie striggerowało wypominanie drzewa genealogicznego, nie pamietam szczegółów.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-05-26 08:03:19
26.05.2026 07:33
cycu2003
13
1
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Akurat nigdy nie rozmawiałem, ale szczerze to chyba najbardziej kojarzę właśnie tą ksywkę z dawnego CD action. Jak już wspomnial Iselor to fajnie, że takie książki wychodzą o Polsce w Polsce. A nie tłumaczenia z Wielkiej Brytanii, które niewiele mają wspólnego z naszą rzeczywistością. Książkę pewnie kupię ale może na jakiejś promocji. Aż takim fanem nie byłem 😝

post wyedytowany przez cycu2003 2026-05-26 07:33:50
26.05.2026 08:06
Jane_od_Batmana
14
1
odpowiedz
Jane_od_Batmana
68
Generał

Powiedzmy, że miał swoje pięć minut w czasopiśmie o grach, ale teraz? Kogo obchodzi autobiografia starszego pana napinacza.👎

26.05.2026 08:25
Łosiu
15
1
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

Ja poznałem Smugglera na żywo bodaj w 2006 roku. Byliśmy razem z Tymonem Smektałą (były red. nacz. Clicka) na E3, i mieszkaliśmy w jednym hotelu. Przez tydzień tułaliśmy się jednym samochodem po LA. W sumie na żywo spoko gość i takim go zapamiętam. W dramy netowe z jego udziałem nigdy nie wnikałem, bo w necie jak to w necie - dużo jest wywrócone do góry nogami.

Książkę raczej kupię, bo jakby nie było, jedna z niewielu okazji do wniknięcia w kulisy polskiego giereczkowa sprzed lat.

26.05.2026 08:52
Soulcatcher
16
15
odpowiedz
4 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

ja Pana Smugglera nie znałem, mogę się natomiast wypowiedzieć o osobie która pod taką ksywką i kolejnymi pisała na tym forum.
Przez wiele lat wiele ciekawych wypowiedzi. Z biegiem czasu narastająca frustracja i złość na zmieniający się świat. Forum jako miejsce do wyładowania swojej frustracji. Na końcu syndrom gwiazdy, wydawało mu się że jest wyjątkowy i że to on ustala zasady na tym forum. Naprawdę coś mu się mocno pomieszało z tym kto jest właścicielem tego forum i kto tu ustala zasady.
Bana dostał za serię bardzo wulgarnych, naprawdę chamskich wypowiedzi. Nie dlatego że kogoś z nas to obchodziło tylko dlatego że czytelnicy się na to patrzyli i nie chcieliśmy zostawić wrażenia że pozwalamy mu na więcej niż innym.

Co do jego pracy dziennikarskiej, nie wiem bo przyznam że nie ogarniam tej mnogości aliasów. Może był wyróżniającym się dziennikarzem growym w swoich czasach, ale dla mnie na tym forum pozostanie kimś kto stoczył się w swoich wypowiedziach z poziomu osoby której wypowiedzi czytało się z zainteresowaniem, do serii rynsztokowych przekleństw. I tak go pamiętam.
Nie znam przyczyny, podejrzewam że ewoluujący świat przycisnął go za mocno.
Sentymentu brak, pozostał niesmak.

26.05.2026 23:39
WolfDale
😉
16.1
1
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Nie no, nie bądź taki skromny. Przycisk BAN na pewno jest dla Ciebie sentymentalny.

28.05.2026 00:13
Fett
16.2
2
odpowiedz
Fett
260

Soulcatcher Jezu, pamiętam ten jego meltdown, po którym dostał bana. Przykro się to czytało, bo jak byłem gówniarzem to mi imponował.

28.05.2026 00:14
Fett
16.3
1
odpowiedz
Fett
260

Soulcatcher Jezu, pamiętam ten jego meltdown, po którym dostał bana. Przykro się to czytało, bo jak byłem gówniarzem to mi imponował.

11.06.2026 10:54
NewGravedigger
16.4
1
odpowiedz
NewGravedigger
209
spokooj grabarza

Hehe ale żeby zrobić tak dobra własną autoocenę. Szacunek.

post wyedytowany przez NewGravedigger 2026-06-11 13:46:06
26.05.2026 08:55
17
1
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

dla 11-letniego siebie, dla którego Smuggler był jedną z najważniejszych osób w ówczesnym życiu: wyznacznikiem pewnych gustów kulturowych i, wreszcie, wyznacznikiem pewnej estetyki poczucia humoru.
Dla mnie nigdy żadnym wyznacznikiem nie był, choć miał sporą zasługę w przekonaniu młodego mnie, że jednak warto używać mniej więcej poprawnej polszczyzny (nie, nie przez wytknięcie mi ortografów na łamach CDA, bo nigdy nic do nich nie napisałem), co mi się później w życiu przydało. Jakoś tak w czasie, kiedy CDA groził wielki upadek parę lat temu, naprodukował tu swoich komentarzy (w każdym razie lifter to ponoć on). I jak zobaczyłem miejscami dość nieskładne wypowiedzi bez jakichkolwiek polskich znaków, to autorytet co prawda nie upadł, bo autorytetem nigdy nie był, ale jednak pewne ukłucie rozczarowania było, że hipokryta zawsze tak podkreślał tę poprawność językową, a tu pisze gorzej, niż ludzie w tych listach, które wyśmiewał. No i niesmak pozostał.

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-05-26 08:56:15
26.05.2026 09:01
mgr. Kuba
18
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
mgr. Kuba
174
-

tak mniej więcej pamiętam spinę Soul vs. Lifter i przecież w tedy jeszcze nie było rankingów, a ten tam pisze że z konta Smuggler (które niby tu funkcjonowało 12lat) dostał po rankingu. Nie wykluczone że czas tak leci że może i funkcjonowało 12lat ale z tymi rankingami mi się coś nie zgadza.
Nie mniej jednak, straszny idiota z naczelnego CDA. "Nie podoba się to nie kupuj" no super, ależ buntownicze. Normalnie emeryt w glanach i z puszką montany. Już tytuł tego czegoś pokazuje z czym mamy do czynienia i że lepiej nie mieć z tym nic do czynienia.
"odkąd cytowanie oficjalnych danych to kpina czy drwiny", xD jak nastolatek który odkrył że boga nie ma, pojedzie do babci na wsi i będzie jej tłukł że bóg nie istnieje i że są na to badania.
Masakra.

26.05.2026 12:37
M@co
18.1
2
odpowiedz
M@co
140
Krzywda

ak mniej więcej pamiętam spinę Soul vs. Lifter i przecież w tedy jeszcze nie było rankingów, a ten tam pisze że z konta Smuggler (które niby tu funkcjonowało 12lat) dostał po rankingu. Nie wykluczone że czas tak leci że może i funkcjonowało 12lat ale z tymi rankingami mi się coś nie zgadza.

Wtf, przecież punkty rankingu istnieją tutaj od zarania dziejów.

26.05.2026 19:50
mgr. Kuba
18.2
odpowiedz
mgr. Kuba
174
-

a może. może coś poknociłem. może źle to rozłożyłem w czasie. patrząc na to że niektórzy faktycznie mają ten ranking w okolicach 300 to faktycznie chyba jest od zawsze.

W takim razie, nie było gdzieś kiedyś w trakcie jakieś inby o coś w stylu leveli forumowiczów? Jakiegoś drugiego rankingu?

Demencja mnie męczy :d ale i ciekawość teraz :d

post wyedytowany przez mgr. Kuba 2026-05-26 19:50:37
26.05.2026 20:03
Mutant z Krainy OZ
18.3
1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
276
Farben

mgr. Kuba ranking nie funkcjonuje od poczatku forum, ale prawie :)
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2508622

26.05.2026 09:40
Madril
19
1
odpowiedz
Madril
263
I Want To Believe

Jakimś specjalnym fanem CDA nigdy nie byłem, kupowałem przez pewien czas i do smugglera raczej miałem stosunek neutralny. Ale lubiłem jego zdjęcia. :)
Książkę kupiłem, bo lubię sobie nostalgicznie poczytać o czasach, kiedy człowiek miał dużo czasu na granie. :P

26.05.2026 11:42
Janczes
20
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Janczes
251
You'll never walk alone

męczący jak Kuba Wojewódzki, któremu wszyscy przez lata powtarzali, żeby dał sobie spokój z tą Wodzianką, monotonną, nudną i ekscytującą tylko jego samego
Wodzianki były spoko. To środowiska lewackie naciskające na lewacki tvn zmusiły go do tego żeby nie "uprzedmiotawiać kobiety"

a w temacie wątku. wiem ze ktos taki istnieje i tyle. dla mnie niczym sie nie wyroznil

26.05.2026 11:53
mohenjodaro
20.1
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Janczes co konkretnie w segmencie wodziankowym Ci się podobało? Ja nigdy nawet nie stałem obok środowisk lewackich, a mnie ten fragment żenował

26.05.2026 12:05
Janczes
20.2
odpowiedz
Janczes
251
You'll never walk alone

co konkretnie w segmencie wodziankowym Ci się podobało?
podobała mi się ładna, zgrabna dziewczyna niosąca wodę. rozumiem ze ty byś wolał ładnego zgrabnego pana niosącego wode? ;)

post wyedytowany przez Janczes 2026-05-26 12:06:10
26.05.2026 12:32
mohenjodaro
20.3
2
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Janczes zgódźmy się po prostu co do tego, że każdy z nas w programie Kuby Wojewódzkiego szukał tego, czego mu w codziennym życiu najbardziej brakuje - ja akurat szukałem tam kogoś, kto wypełni pustkę po Smugglerze, podstarzałego narcyza, który najlepsze lata kariery ma za sobą, ale raz na jakiś czas powie coś zabawnego ;-)

26.05.2026 11:56
21
odpowiedz
4 odpowiedzi
Banita_
10
Centurion

Pod względem bucostwa i uwielbienia siebie to jeden pies, w historii gola były trzy takie osoby Soulcatcher sys|yavor i smuggler.

26.05.2026 12:16
21.1
odpowiedz
trumpf
18
Generał

Banita_ wiedzmin - z tych troche pozniejszych

post wyedytowany przez trumpf 2026-05-26 12:17:46
26.05.2026 12:30
21.2
odpowiedz
Banita_
10
Centurion

No tak,tylko wiedżmin był w sumie sympatyczny,nieszkodliwy i nieagresywny, w przeciwieństwie do tych osobników :)

26.05.2026 12:33
Soulcatcher
21.3
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Banita_ no nie bądź taki skromny, w tej kategorii wygrywasz bezspornie. Wracasz bo bez obrażania innych nie możesz żyć. 🤣

sys|yavor i smugglerze można napisać również wiele pozytywnych rzeczy, a ty w czym pozytywnym na tym forum zaistniałeś?

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-05-26 12:35:31
29.05.2026 09:22
tomazzi
21.4
odpowiedz
tomazzi
39
Generał

Banita_ jeszcze Longwinter

26.05.2026 12:46
22
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Vie
52
Pretorianin

Ten screen mocno zniechęca, przed oczami staje coraz bardziej odstający od świata emeryt, przeżywający ciągle stare forumowe (i nie tylko) napinki, które dziś już nikogo nie obchodzą. Wybór takiej a nie innej formy publikacji pewnie nieprzypadkowy - nikt mu nie może w jego własnej książce wytykać błędów i poprawiać. Taka ostateczne próba postawienia na swoim. Szkoda, że literacko mocno średni się to prezentuje.

Nie wiem co tam jest na pozostałych stronach, bo Smugglera dobrze czytało mi się za dzieciaka (gdy używał sobie publicznie na listach innych dzieciaków - kto wie zresztą, ile z nich było prawdziwych, a ile wymyślonych...), a i to tylko w Action Redaction. Kupować nie zamierzam, bo i po co? Pieniaczy i tutaj ciągle nie brakuje, a polski gierkowy światek z dawnych lat nie wydaje się na tyle ciekawy, by przekopywać się przez potencjalnie setki stron żalów i frustracji po to, żeby trafić na jeden czy dwa smakowite kąski.

26.05.2026 15:22
Racja
22.1
odpowiedz
Racja
15
Generał

Vie jeden książkę ocenia po okładce a drugi po screenie :D

jestem na 145 stronie z 549 i czyta to się dokładnie tak samo jak cdaction zanim ożywili trupa zbiórka zamiast dać umrzeć. ha tfu Bojarski.

post wyedytowany przez Racja 2026-05-26 15:24:26
26.05.2026 15:31
22.2
odpowiedz
Vie
52
Pretorianin

Racja Oceniam po tym, co zostało udostępnione. W przeciwieństwie do samej okładki, 2 strony (teraz to już właściwie 3) dają jakiś ogląd na temat poziomu tego tytułu. Jak dla mnie szkoda po prostu czasu to czytać.

Babranie się w mocno subiektywnej relacji z bagienka branżowego, zwłaszcza autorstwa Smugglera (który niejeden raz próbował się tutaj na forum popisywać, z kiepskim skutkiem)... No po prostu nie.

Jeśli jednak komuś taka lektura pasuje, to mogę tylko życzyć dobrej zabawy - tak poważnie, bez szydery.

post wyedytowany przez Vie 2026-05-26 15:34:24
26.05.2026 15:42
mirko81
23
odpowiedz
1 odpowiedź
mirko81
90
amd platform

Ten gość chyba potrzebuje spowiedzi publicznej i wyciągania starych brudów.
Z redakcji CDA też wszystko wyzygane?

26.05.2026 15:58
Racja
23.1
odpowiedz
Racja
15
Generał
26.05.2026 17:21
'ekto
24
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
'ekto
207
Generał

Via Tenor

Jak dobrze pociśniecie w tym wątku, to będzie druga część książki.

post wyedytowany przez 'ekto 2026-05-26 19:29:05
26.05.2026 17:43
Bezi2598
24.1
1
odpowiedz
Bezi2598
167
Legend

'ekto robimy co mozemy, ale jak sie sam smuggler nie wpisze to moze byc ciezko

26.05.2026 17:50
Racja
24.2
3
odpowiedz
Racja
15
Generał
Image

Bezi2598 wysłałem mu link

post wyedytowany przez Racja 2026-05-26 17:54:01
26.05.2026 17:51
Bezi2598
24.3
3
odpowiedz
Bezi2598
167
Legend

Via Tenor

Racja 👍

edit:
Zaskakujaco lagodna reakcja, czyzby Jerzy Potrawa po latach zmadrzal???

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-05-26 18:26:52
26.05.2026 20:22
mohenjodaro
😁
24.4
2
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Bezi2598 może od wczoraj sprzedało się kolejne 200 książek #dymy

post wyedytowany przez mohenjodaro 2026-05-26 20:23:22
26.05.2026 18:02
raziel88ck
25
5
odpowiedz
4 odpowiedzi
raziel88ck
228
Reaver is the Key!

Kupiłbym gdyby dał jakiegoś fajnego pełniaka do tej książki. Może być nawet w formie klucza do dowolnego launchera.

post wyedytowany przez raziel88ck 2026-05-26 18:04:11
16.06.2026 18:18
MY-P3-ME
25.1
1
odpowiedz
MY-P3-ME
7
Chorąży

raziel88ck Pozamiatane!! Dobre, dobre.

16.06.2026 19:25
K-Lupus
25.2
odpowiedz
K-Lupus
2
Centurion

MY-P3-ME dziś ty pracujesz dla Smugglera. Busted!

01.07.2026 12:30
typical hater
25.3
1
odpowiedz
typical hater
109
Aedan Cousland

raziel88ck Idealny pomysł marketingowy xD

01.07.2026 13:53
raziel88ck
25.4
odpowiedz
raziel88ck
228
Reaver is the Key!

typical hater Dzięki 😊

26.05.2026 21:41
Megera_
26
6
odpowiedz
9 odpowiedzi
Megera_
163
Furia

(uwaga, będę wałęsować :D )

Ciekawy temat, Loon, gratki.
Czytam pół dnia i obserwując wasze reakcje i wypowiedzi, to kilka myśli mi się urodziło.
Fundamentalne pytanie (na które nie znam odpowiedzi) - jaki jest sens pisania autobiografii, bądź pisania biografii in general? Czy to jest przejaw narcyzmu w stylu "postawię sobie pomnik trwalszy niż ze spiżu", czy próba pozostawienia po sobie faktycznego śladu mając świadomość, że jakieś grono osób szanowało i podziwiało? Ale jeśli tak, to któż ma ocenić, czy dana autobiografia jest warta uwagi, czy nie (innymi słowy kto się nadaje i kto sobie zasłużył)?
Piszę to z perspektywy osoby, która w swojej domowej biblioteczce ma całą półkę biografii/autobiografii, bo lubię kolekcjonować i czytać o osobach, które prywatnie szanuję bądź które mnie fascynowały/fascynują. Cóż, na tej półce autobiografia Smugglera na pewno nie stanie, ale rozumiem np. Loona, bo to jakiś powrót do korzeni i dziedzictwo kulturowe.
Nie powinno się oceniać książki po okładce, ale przecież widzimy okładkę i 3 strony więc daję sobie moralne prawo do ocenienia - fatalny styl pisarski. Jeśli wszystkie strony wyglądają jak te trzy zaprezentowane, to bardzo słabo - może na jakimś blogasku by się przyjęło, ale w formie rzeczywistej lektury to neeeh (nawet wspomniany Wojewódzki lepiej potrafił klecić zdania - wiem, bo czytałam).

PS. Tak myślę, że ja też mogłabym książkę napisać! Autobiografię swojego internetowego wcielenia. W końcu też jestem tu prawie od zarania dziejów (wtf z tym argumentem, to do czegoś więcej upoważnia? będą za to ordery czy coś?). Byłaby to książka z gatunku wspominek, "lekkie, do czytania przy obiedzie", ale byłyby też wątki kryminalne, erotyczne.. wszystkie! Jak dostanę tysiąc serduszek do tego posta to obiecuję, że napiszę! xD

26.05.2026 21:56
Racja
26.1
odpowiedz
Racja
15
Generał
Image

Megera_ jest troche odpowiedź na zarzuty

26.05.2026 22:02
mohenjodaro
26.2
5
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Megera_ dziękuję za ciepłe słowa. A co do meritum — pomijając prozaiczne argumenty, takie jak skok na kasę różnych autorów i dojenie swojej chwili sławy — takie autobiografie mają bardzo dużo sensu. Oczywiście czasem większego, czasem mniejszego.

Smuggler to:

* dziś przykurzona, ale jednak legenda branży gier komputerowych w Polsce;
* niegdyś po prostu ekstremalnie ważna postać świata polskich gier — jako Poprawa i jako Smuggler;
* człowiek, którego realny wpływ trudno dziś chyba w pełni odtworzyć. Mało kto pamięta, jak wielki miał „impakt” pod koniec lat 90. XX wieku, z tymi swoimi 200 tys. nakładu;
* ktoś, kto był w samym środku niezwykle istotnych wydarzeń: przemian ustrojowych, rozwoju komputeryzacji, sceny, rynków wydawniczych, germanizacji mediów, repolonizacji mediów itd.;
* postać związana z historią CD-Action, która nawet dziś wciąż się pisze.

Prawdę powiedziawszy, jestem zdumiony, że CD-Action jeszcze żyje. Jak raz na trzy lata dorwę numer, to rzucam go gdzieś i nie chce mi się czytać, ale kierunek targów, a nie klasycznych mediów, wydaje mi się ciekawy. Rzeczpospolitą niedawno kupił zresztą człowiek bardziej od targów niż od mediów, choć media też ma. A medialnie, chyba też w dużej mierze tymi numerami specjalnymi, CD-Action jest w stanie robić to, co ja w mediach szczególnie cenię: przetrwać. Za wszelką cenę. Moim zdaniem już i tak ciągną z 6 lat na kredyt.

Pytanie, jaka jest w tym rola Smugglera. Może dowiemy się z książki. Kolega zaspoilerował mi, że pewnego razu Qnik przedłużył życie CD-Action o lata pomysłem, by dodawać zdrapki z World of Tanks.

Więc moim zdaniem z takiej książki za 50 lat coś będzie mógł czerpać historyk*, a już dziś coś może z niej czerpać hobbysta — taki jak na przykład ja, bierny uczestnik albo obserwator większości tych wydarzeń: Atari, demoscena, giełda na Grzybowskiej, pierwsze pecety, piractwo, pełniaki, Unia Europejska, Steam, dobrobyt.

Przed każdą piracką gierką oglądało się intra, które podobno robili nawet przyszli — panie Andrzeju, czekamy — nobliści z fizyki.

Oczywiście na końcu można zadawać pytanie, czy kategoria „czasopisma o grach komputerowych w Polsce”, czyli tak naprawdę przygoda w skali wszechświata trwająca 20 lat — albo 40 lat, jeśli ktoś chce być uprzejmy — jest w ogóle na tyle istotna, by nadawać jej walor historyczny. Ale w szerszym kontekście jest to obraz jakiejś transformacji kulturowo-technologicznej polskiego społeczeństwa. Także dzięki CD-Action można próbować lepiej zrozumieć, jak staliśmy się 20. gospodarką świata, choć oczywiście jest to patetyczne wyolbrzymienie.

*Z tym historykiem chcę być jednak dość ostrożny. Przez radykalny język, bardzo agresywne oceny i pewną niespójność faktów — nawet dwie losowe strony wywołały już szereg dyskusji na tym forum — finalna wartość historyczna może niestety nie być aż tak duża. Ale pytałaś, jak rozumiem, ogólnie o autobiografie, a nie tylko o tę Smugglera.

26.05.2026 22:17
Megera_
26.3
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Racja

O, no i fajnie. Tylko czemu to brzmi jak tłumaczenie..? Człowiek z natury zabawny, artysta, który faktycznie sieje rozrywkę i porywa tłumy, nie ma raczej potrzeby usprawiedliwiania się. Helou, to jest tak, jakbyś tłumaczył komuś łopatologicznie jakiś dowcip - to od razu przestaje być zabawne/błyskotliwe/sensowne.
Im dłużej czytam ten wątek tym bardziej mi się odechciewa, co mnie obchodzi i jak moje życie wzbogacić może pisanie, jak to jakiś Smuggler się szarpał z jakimś Soulcatcherem na forum internetowym. Litości.
Ale bycie bucem i mówienie, że to "dla rozrywki", to już jest naprawdę poza skalą..

post wyedytowany przez Megera_ 2026-05-26 22:19:05
26.05.2026 22:20
Racja
26.4
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

Megera_ jeśli 20 lat temu częścią twojego grania nie było cdaction to jasne że nie będzie cię dzis interesował smuggler.

cdaction to pełniaki i smuggler

26.05.2026 22:42
Megera_
26.5
3
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Panowie, żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja wiem, kim jest Smuggler. Nie czuję żadnego sentymentu, ale również nie odmawiam WAM prawa do czucia tegoż.
Patrząc na te trzy kartki (no, teraz cztery) podeszłam w swojej opinii w kontekście takim prymitywno-literackim, po prostu drażni mnie ten styl (a raczej jego brak), ta dziwna maniera która kojarzy mi się z bardzo mocnym przerostem ego, etc etc.
Doskonale rozumiem, że Smuggler w pewnym środowisku jest postacią-legendą i ja absolutnie nie zamierzam mu odbierać... ale może tutaj właśnie wystarczyło postawić kropkę. Zamiast marnować wiele lasów na książkę, gdzie pincet stron jest po prostu marnowane na jakąś wiwisekcję.

Cały czas myślę (patrząc na cytaty opublikowane) że to wszystko dałoby się opisać jakoś lżej, zabawniej, mrugając okiem do czytelnika - tymczasem mam przed oczami obraz kijka w dupie, no sorry.

26.05.2026 22:49
Racja
26.6
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

Megera_ ta książka powstała dla pieniędzy.

26.05.2026 23:12
mohenjodaro
😂
26.7
2
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Megera_ wszystko dałoby się opisać jakoś lżej, zabawniej
nie no, nie mów tak, laudacja na cześć zmarłego kolegi z redakcji okraszona wykresami spadającej popularności jego bloga jest zawsze na miejscu

26.05.2026 23:39
Megera_
26.8
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Loon
mhm, wykresy, i cytat z Mistrza i Małgorzaty, i comic sans w druku... trochę laudacja, ale trochę ciśnięcie beki, wszak autor jest rozrywkowy!

30.05.2026 23:08
WolfDale
😎
26.9
1
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

ale byłyby też wątki erotyczne

I pogrzebałaś szansę na jakąkolwiek książkę. Natomiast co do tytułu myślę że dobry by był Łysy z forum gry-online

26.05.2026 22:34
27
odpowiedz
3 odpowiedzi
Hakim
261
Senator

Z 15 lat temu bym takie coś pewnie z chęcią przeczytał, mimo tego, że nigdy nie kupowałem CD-Action, poza kilkoma wyjątkami, które można na palcach jednej ręki policzyć. Ale teraz? Już za stary jestem na wywlekanie internetowych wojenek, mimo tego, że to pewnie tylko niewielki fragment tej książki. No ale Smuggler i CD-Action to nie była moja bajka.

Za to dzisiaj kupiłbym chętnie inną książkę, która mam nadzieję kiedyś powstanie. Panie Soulcatcher, to Pana mam na myśli. Piszę nieironicznie, bo tak już od lat w sumie się zastanawiam czy coś Pan tam wieczorami spisuje. Bo myślę, że jest co spisywać.

post wyedytowany przez Hakim 2026-05-26 22:35:07
27.05.2026 07:23
Soulcatcher
27.1
7
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Hakim całe życie uciekam do przodu, staram się patrzeć w przyszłość nie patrzeć się za siebie bo jestem chyba zbyt sentymentalny na wspominki.
Jest mi po prostu smutno gdy myślę o tym że te wszystkie wspaniałe chwile które kiedyś przeżyliśmy już nigdy nie wrócą, i jak by o nich nie opowiadać i tak nikt kto ich nie przeżył nie uwierzy.

Więc wieczorem myślmy o kolejnym dniu zamiast rozdrapywać przeszłość, a rano cieszmy się cudami które przyniesie kolejny dzień, kolejny więc najlepszy dzień naszego życia 💪😊

Pamiętniki są dla ludzi którzy planują już nic w życiu nie przeżyć, albo boją się że nikt ich nie zapamiętał, no bo przecież nie uwierzę że chodzi tylko o wyciąganie pieniędzy od czytelników.

30.05.2026 19:52
NicK
27.2
1
odpowiedz
NicK
240
Smokus Multikillus

Soulcatcher Staram się mieć dokładnie takie samo podejście do przeszłości, oraz tego co nadejdzie. Z jednej strony nie oglądam się za siebie zbyt często, bo wiele rzeczy choć bardzo miłych - skończyło się w pewnym czasie i nigdy nie wrócą. Rozpamiętywanie tego, jak to kiedyś było, a teraz to nie jest, uważam za stratę czasu i potencjalnie coś, co może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Dużo bardziej interesuje mnie przyszłość i wszystko to, co jeszcze przede mną. Mimo wieku 50+, staram wciąż "inwestować" w siebie - zarówno intelektualnie jak i fizycznie. Nie chcę być niedołężnym dziadkiem, żyjącym przeszłością i wspomnieniami. Jest jeszcze tyle rzeczy do zrobienia, miejsc do zobaczenia i wiedzy do zdobycia, że szkoda czasu na trwanie w letargu przeszłości.

30.05.2026 20:10
Soulcatcher
27.3
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

NicK Dokładnie tak 👍

27.05.2026 21:57
28
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
b212
138
Generał

W życiu każdego człowieka mojej generacji przychodzi moment, w którym sprawdza na LinkedIn czym zajmują się jego dawni towarzysze posiedzeń na kiblu - autorzy recenzji i felietonów z gazetek o gierkach.

I wtedy łza spływa po policzku, bo superbohaterowie którzy latali do Ameryki na jakieś śmieszne targi podczas gdy reszta Polski rypała za 800 zł brutto i marzyła o wczasach w Stegnie - w najlepszym wypadku mieszkają z mamą, zasuwają dalej w tych samych upadających gazetkach i kręcą gównoburze na forach. Tudzież od 20 lat dogorywają na jakichś niższych szczeblach w korporacjach lajkując posty ekspertów od optymalizacji lejków sprzedażowych czy innych magików od call centers. Czasem komuś się uda to wtedy wyleci do Tokio wciągać kokainę prosto z cycków małolat z borderem. I zanim się obejrzy te małolaty zrobią mu z dupy jesień średniowiecza, bo, bo... to były wybuchające cycki.

Jednego tylko nie rozumiem: że Wam się nadal chce i że macie czas i energię na to, żeby... W zasadzie nie wiem co. I nie krytykuję tutaj, tylko patrzę trochę z podziwem, trochę z przerażeniem - zadając sobie jedno zajebiście ważne pytanie - "kogo to kur$a jeszcze obchodzi"? :D

A po przytoczonych fragmentach książki przychodzi mi na myśl tylko taka klamra kompozycyjna - wyrywać te kartki, miętosić, wrzucać do muszli żeby nie chlapało.

Całe życie kupa ze smugglerem. Po szybkiej kalkulacji wyszło 50 rolek Alouette z Rossmanna. Także godspeed Loonatyk, ja w to nie wchodzę.

post wyedytowany przez b212 2026-05-27 22:03:48
28.05.2026 00:30
Wrzesień
👍
28.1
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Czasem komuś się uda to wtedy wyleci do Tokio wciągać kokainę prosto z cycków małolat z borderem. I zanim się obejrzy te małolaty zrobią mu z dupy jesień średniowiecza
O, wstyd przyznać, ale ostatnio za namową kolegi dałem szansę temu uniwersum i chyba się wciągnąłem. To się ogląda jak naprawdę dobry kryminał (zresztą trochę to kryminał faktycznie jest).

28.05.2026 07:54
r_ADM
28.2
1
odpowiedz
r_ADM
275
Legend

b212 Mimo, że za dzieciaka czytałem te same gazety, to żadnej "więzi" z autorami nie zbudowałem. Ledwo pamiętam niektóre ksywki, ale strasznie mnie zainteresowałeś tą Linkedin'ową kwerendą. O kim ty właściwie mówisz? ;)

29.05.2026 08:04
29
odpowiedz
4 odpowiedzi
Daroslaw
49
Pretorianin

W CD-Action to już chyba naprawdę jadą na ostatnich oparach, że zagrali kartą "ujawniamy Smugglera".

29.05.2026 08:52
29.1
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Smuggler się już ładnych parę lat temu zdeanonimizował (przez przypadek czy celowo, nie wnikam). Więc ładne mi "ujawnienie".

29.05.2026 09:00
29.2
odpowiedz
Daroslaw
49
Pretorianin

Jerry_D szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem, że to zrobili, pewnie większość która nie śledzi aktywnie CD-Action też to ominęło. A wokół tej książki zrobili dość duży szum, także zakładam to w ramach ostatnich podrygów na złapanie atencji.

29.05.2026 09:19
29.3
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

W sumie ja tam jakoś specjalnie nie śledzę, ale w swoim czasie obiło mi się o uszy, że gość się rypnął i na FB z imiennego konta coś napisał jako Smuggler. I to chyba nawet z komentarzy pod którymś tekstem na GOL-u się o tym dowiedziałem.

30.05.2026 20:08
Racja
29.4
odpowiedz
Racja
15
Generał

Jerry_D No i co z tego. Przecież to kim jest smuggler było jasne 100 lat

30.05.2026 20:27
Viti
30
odpowiedz
Viti
293
Dziadek Pterodaktyl

Ani razu nie kupiłem CDA. Rzucam teraz okiem na ten wątek.
Ja mówię, matko bosko.... co to się stanęło.

30.05.2026 20:45
maciell
31
odpowiedz
maciell
142
Senator

A ja akurat sie ciesze, ze Smuggler popelnil ta ksiazke. Ja nadal pamietam jak po szkole bieglo sie do kiosku Ruchu, aby kupic nowe CD-Action. Mieszkalem wtedy w 20 tysiecznym miescie, gdzie malo co bylo do robienia. Zwlaszcza w tamtych ciezkich czasach zmian w Polsce.
Gazety komputerowe to bylo takie okienko na ciekawy swiat. No i fajne pelniaki dawali. Mnie raz, ze nie bylo stac na zakup oryginalow to po drugie wymagalo to wyprawy do duzego miasta. Ta ksaizka jest glownie dla osob, ktorzy chca nostalgicznej podorozy. Moje gazety top secret, secret service, cd-a, bajtkow etc etc niestety przepadly przy przeprowadzce. Zostalo mi kilkaset plyt CD/DvD z grami z tamtych lat.

Duzo z tych gier jest dzisiaj nie zdobycie bo to nie byly jakies topowe tytuly i dzisiaj juz praktycznie nie dostania czy to w postaci fizycznej czy to elektronicznej. Na moim retro komputerze na monitorze CRT to prawdziwy wechikul czasu, gdy sie odpala stare plyty CD. Na duzej czesci z nich sa materialy Smugglera.

Czy to jego zdjecia popelnione w podrozach, wybrane tapety. Czy to sie komus podoba czy nie CD-Action to Smuggler. Podziwiam faceta, ze zostal i nadal walczy. Patrzac na dzisiejszy obraz mediow papierowych i poziom dzienkarstwa to Smuggler nadal trzyma wysoki poziom. Domyslam sie, ze facet nie 1 raz czy 2 zastanawial sie czy to rzucic wszytko w diably. No, ale jak widac nadal wierzga i kopie. Do not go gentle into that good night . Jak widac po tym poscie nadal wywoluje w ludziach jakies odczucia i wspomniena na temat swojej postaci.

Co do jego postow to kto pierwszy bez winy niech rzuci kamieniem. Ja tez bylem kiedys/jestem forum warriorem. Wstydze sie niektorych moich postow. No, ale prawie kazdy kto sie udziela na jakims forum i zywo go interesuje jakies hobby tak ma. Czasami w swojej misji "moja prawda jest najwazniejsza" i z powodow w RL nie piszemy w sposob odpowiedzialny. Dodajmy do tego, ze Smuggler tu na Golu ma spora grupke antyfanow. Dla sporej tej grupy tych fanow problemy CD-Action to byl sposob na prowokowanie Smugglera. Smuggler naprawde nie mial tu lekko. Gdzie tylko cos zapostowal od razu "przyjaciele" atakowali jak jakas wataha. No i oczywiscie odpowiadal za wszytko co zwiazane bylo z CD-Action. Ja sie nie dziwie, ze ogarniala go coraz wieksza frustracja zwiazana z tym miejscem.

08.06.2026 09:27
Silvaren
32
1
odpowiedz
12 odpowiedzi
Silvaren
12
Konsul

Nie powiem, kusiło mnie wrzucić do sieci maile od autora książki. Byłby dodatkowy rozdział o tym, jak robiło się w wała autorów, naczelnego i kłamało w socialach o całej sprawie xD

08.06.2026 10:18
Racja
32.1
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

Silvaren No to w czym problem? Jakąś NDA podpisywałes? Wrzucaj.

08.06.2026 10:21
maciell
32.2
4
odpowiedz
maciell
142
Senator

Silvaren Badz facetem. Nie lubie takich miekkich faj co to maja na cos dowody, a pozniej sie okazuje, ze kolega kolegi to powiedzial. Mysle tez, ze forum komputerowe nie jest dobrym miejscem do prania brudow. Powinienes wyjasnic sobie to z tymi panami.

08.06.2026 13:52
Arn'Us
32.3
odpowiedz
Arn'Us
18
Chorąży

maciell Poproście kolegę to może znowu opublikuje swój wpis z dawnego bloga :)
https://www.gry-online.pl/forum/jak-nie-dac-sie-oszukac-przy-wspolpracy-z-quotcd-actionquot/z1f6cfff

08.06.2026 20:51
Caine
32.4
odpowiedz
Caine
61
Senator
Image

Arn'Us Niezła królicza nora w tym wątku. Nie wpadłbym na powiązania z ludobójczą Informacją Wojskową a grami komputerowymi. A tu proszę, podwaliny dziennikarstwa w branży tworzył taki piekloszczyk EGM...

09.06.2026 09:47
Arn'Us
32.5
odpowiedz
Arn'Us
18
Chorąży
09.06.2026 10:13
Silvaren
32.6
odpowiedz
Silvaren
12
Konsul
09.06.2026 10:34
Bukary
32.7
odpowiedz
Bukary
249
Legend

Silvaren

A ten tekst o "Fallout" jest gdzieś w Sieci?

09.06.2026 11:05
Silvaren
09.06.2026 11:12
Bukary
32.9
1
odpowiedz
Bukary
249
Legend

Silvaren

Dzięki! Przeczytam wieczorem. :)

10.06.2026 13:41
Drenz
32.10
odpowiedz
Drenz
50
Senator

Silvaren Brat dla CDA zrobił kilka grafik, za które zapłatę dostał. Jednak na łamach pisma były też strony z twórczością czytelników, za których publikacje autorzy mieli dostawać upominki i gadżety. Miał kilka publikacji i za żadną tych gadżetów nigdy nie otrzymał. Wiadomo, niewielka strata, ale jak coś deklarowali, to powinni dotrzymywać słowa.

11.06.2026 08:05
Silvaren
32.11
odpowiedz
Silvaren
12
Konsul

Drenz Pamiętam, że kiedyś o tym już wspominałeś chyba też w kontekście tej akcji z CDA.

Dziś się z tego już raczej śmieję, ale jak tylko ktoś mi podesłał info o tej książce Smugglera, to zacząłem żartować, że mam brakujący rozdział. Prawda taka, że gdyby nie ewentualne ciąganie po sądach za naruszenie mitycznych dóbr osobistych, to te maile już dawno byłyby ogólnie dostępne, bo ich treść wszystko potwierdza. A redaktor ma raczej wybujałe ego, więc nie zdziwiłbym się, gdyby wykorzystał okazję, a szkoda czasu i nerwów. Plus mam pracę, gdzie tego typu sprawy nie byłyby dobrze odebrane.

Tak prawdę mówiąc, to bardziej mnie wtedy wkurzyło ich podejście, że ręka rękę myje i zamiast przyznać publicznie, że popełnili błąd, to zaczęli ze mnie robić niedoinformowanego debila w swoich wypowiedziach na fejsie i na stronie magazynu. Już pal licho te 3 tys z hakiem, jakie miały wpaść za teksty. Obecnie nie mam już najmniejszego powodu do narzekania na zarobki. Anyway, od tamtego czasu nie przeczytałem ani nie obejrzałem ani jednego materiału przygotowanego przez tę redakcję.

11.06.2026 10:17
maciell
32.12
odpowiedz
maciell
142
Senator

Silvaren Czytajac tego bloga mam mieszane uczucie. Wydaje mi sie, ze wodzono cie za nos bo nie wiedzieli czy wykorzystaja Twoje artykuly. Wszystko co przytoczyles sugeruje bajzel w firmie. Jezeli wezmie sie pod uwage stan pisma, ktore ekonomicznie sobie nie radzilo za dobrze to nie dziwi, ze nie kwapili sie do wydawania pieniedzy. No i sam sie wystawiales bo jak sam napisales sam wychodziles z incjatywami etc etc .
No i sam przyznales, ze byl blad po Twojej stronie bo wszystko na buzie. Pracowalem w roznych firmach i szczerze jak sie patrzy z zewnatrz to kazda prezentowala sie profesjonalnie, wszystko robione jak nalezy. Jednak pracujac w nich wylanial sie inny obraz. W kazdej firmie jest SNAFU. No i mnostwo ludzi lubi wykorzystywac pasje ludzi i najlepiej im za to nie placic. Prawie kazdy wchodzacy w dorosle zycie i podejmujacy prace tego doswiadczyl. Niestety frycowe trzeba zaplacic. Z tego co piszesz poszedles i tak w inny kierunek w zyciu. Moze to i lepiej bo dzisiaj pisanie to naprawde ciezki kawalek chleba. Wiec moze oddali Ci przysluge.

10.06.2026 12:35
Bociek69
33
odpowiedz
1 odpowiedź
Bociek69
64
Byle do Wiosny

Via Tenor

Haha seryjnie ksiazka o Smuglerze naprawde istnieje czy to jakis AI sciema?

Rozumiem ze growi "dzienikarze" w latach 90 mieli poplarnosc niczym gwiazdy Rocka i sprzedawali naklady w milionach wiec sodowa mogla uderzyc do glowy, ale bez przesady ze ktos bedzie chcial czytac te ich starczy wypociny o tym jak to "Kiedys to bylo".

Te czasy juz dawno minely i tylko stare dziady jeszcze pamietaja kim Byl Smuggler czy Mr Jedi. I jesli ktos te czasy pamieta to bardziej na wizyte na Kolonoskopie na NFZ sie musi umowic a nie ksiazki czytac.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-06-10 12:39:37
10.06.2026 12:45
Racja
33.1
2
odpowiedz
Racja
15
Generał

Bociek69 No popatrz jak trafiłeś. Właśnie dla tych starych dziadów jest ta książka. I nawet kolonoskopia się zgadza.

11.06.2026 09:57
Soulcatcher
34
odpowiedz
18 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Rozumiem że jak przez lata na tym forum, wątki z reklamą nowego numeru CD Action były codziennie podbijane, tak i teraz codziennie wchodząc na to forum będę widział ten wątek mający reklamować książkę ? Zawsze na pierwszej stronie forum?

Będziecie tu dyskutowali o swojej młodości, marzeniach, idolach swojego dzieciństwa, pięknych latach młodości a wszystko w kontekście "Smuggler" i "CD-Action" ? Potem stworzy się z tego wątek seryjny, może Karczmę ... i będzie to trwało tak długo aż wyczerpie się nakład.
Potem będzie wątek o dodruku, wersji elektronicznej itd.

No to ja chyba jestem dziwny bo mnie w życiu spotkało bardzo wiele miłych rzeczy i żadna z nich nie miała nic wspólnego z CDA i Smugglerem.

11.06.2026 10:00
dafton.
34.1
3
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

No to ja chyba jestem dziwny

no

11.06.2026 10:02
Bukary
34.2
3
odpowiedz
Bukary
249
Legend

Soulcatcher

Podbiłeś wątek, więc inni pójdą w twoje ślady. ;)

Żeby nie zamieszczać "pustej" treści, dodam tylko (w kontekście wywodu Silvarena), że mnie CDA zapłaciło dość szybko za artykuł, choć (o ile dobrze pamiętam) ostatecznie tekstu nie wrzucono do wersji papierowej, tylko na stronę internetową czasopisma.

post wyedytowany przez Bukary 2026-06-11 10:07:08
11.06.2026 10:15
Soulcatcher
34.3
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Bukary nie mam problemu z podbijaniem, jeżeli to jest coś co kogoś ciekawi to dyskutujcie sobie do woli.
Zadałem pytanie czy ta akcja reklamowa będzie długo trwała bo jeżeli tak to wyłączę sobie ten wątek z widoczności. W zasadzie nigdy tego nie zrobiłem a może warto kiedyś spróbować.
Wiesz każdy ma swoją granicę tolerancji. Musiałem się męczyć z tym promocyjnym tematem chyba z 10 lat i myślałem że to już umarło. A jednak wchodzę codziennie rano na forum pełen porannego zapału w poszukiwaniu czegoś ciekawego i widzę "Smuggler z CD-Action" i od razu odechciewa mi się czegokolwiek :)

11.06.2026 10:17
Racja
34.4
odpowiedz
Racja
15
Generał

Soulcatcher Ja już kończę czytać i czy warto kupić tą książkę? Nie. Może za 10zl. Przeczytać te kilka kartek o cdaction i to wszystko.

post wyedytowany przez Racja 2026-06-11 10:18:11
11.06.2026 10:21
Soulcatcher
34.5
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

dafton. wiesz ciężko mi się z tobą rozmawia bo nie mamy równych praw. Ty cokolwiek nie napiszesz, jak bezmyślne i głupie by to nie było nadal na forum zostaje. A ja, niezależnie od tego jak bardzo bym nie chciał ci przekazać moich uczuć w stosunku do twojej osoby i w jak kwieciste słowa bym tego nie ubrał, to albo powstrzymuje mnie moje wychowanie, albo robią to moderatorzy.
Potraktuj to więc jako prezent że możesz błyszczeć swoimi przenikliwymi ripostami nie na temat pod moją wypowiedzią.

11.06.2026 10:21
maciell
34.6
3
odpowiedz
maciell
142
Senator

Soulcatcher
Soul jestes forum warriorem. Problem jest taki, ze jestes uparty i nie zmieniasz zdania. Nawet jak jestes w bledzie.

ps. Nie mecz sie. Zablokuj temat.

post wyedytowany przez maciell 2026-06-11 10:23:29
11.06.2026 10:24
Soulcatcher
34.7
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

maciell w każdej dziedzinie życia jestem jak to napisałeś warriorem, jestem uparty i nie zmieniam zdania. Tylko co to ma wspólnego z reklamą książki?

11.06.2026 10:30
dafton.
34.8
odpowiedz
dafton.
35
Konsul
11.06.2026 10:48
Wrzesień
34.9
7
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Soulcatcher Dziwny zarzut. W sumie wychodzi, że to co o tobie pisał to jednak trochę prawda.

11.06.2026 11:27
Soulcatcher
34.10
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Wrzesień tak wszystko co napisał Smuggler i inni czytelnicy to prawda.

11.06.2026 13:01
Wrzesień
34.11
3
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

No daj spokój... Ja rozumiem różne niesnaski między ludźmi, ale naprawdę, robisz wyrzuty użytkownikom, bo dyskutują o czymś, co ich interesuje i dla wielu faktycznie wiąże się z jakimiś wspomnieniami z młodości, tylko dlatego, że TY musisz na to patrzeć? I że być może temat rozreklamuje książkę jakiegoś twojego nemezis sprzed lat?
Ja akurat nie miałem tu konta w czasach gdy byłeś adminem, więc nie wiem czy te wszystkie opowieści są prawdą, ale w tym momencie naprawdę wychodzisz na totalnie małostkowego typa.

11.06.2026 13:29
Soulcatcher
34.12
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Wrzesień ten wątek to promocja książki.

11.06.2026 13:37
Bogas
34.13
2
odpowiedz
Bogas
213
Senator

Soulcatcher Skoro to promocja książki, a Tobie to nie w smak to może przestań go podbijać?

11.06.2026 14:05
Soulcatcher
34.14
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Bogas przez wiele dni próbowałem nie podbijać bez skutku. Zresztą jak mnie przywołujesz nie wypada nie odpowiedzieć.
Zresztą to zabawne bo zignorowałem wątek i go nie widzę, ale powiadomienia o tym że ktoś mnie woła nadal działają.

11.06.2026 14:09
Bogas
34.15
3
odpowiedz
Bogas
213
Senator

Soulcatcher Zresztą to zabawne bo zignorowałem wątek i go nie widzę, ale powiadomienia o tym że ktoś mnie woła nadal działają.
Koniecznie musisz dać o tym znać informatykowi w firmie. A nie, czekaj ;)

post wyedytowany przez Bogas 2026-06-11 14:09:55
11.06.2026 19:02
Soulcatcher
34.16
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Bogas Czy potrafił bym to naprawić, pewnie tak choć nie było by to dla mnie łatwe bo to nie jest moja specjalność. Ja już naprawdę z GOLem mam mało wspólnego, pomagam im, ale już coraz mniej. Ja już naprawdę nie pracuję w GOLu :) Forum się nie zajmuję od wielu lat, kodu od dawna nawet nie widziałem na oczy. Ale ci ludzie którzy się teraz tym zajmują, są dobrzy, mają plan na nowe forum tylko musicie poczekać.

11.06.2026 20:15
mohenjodaro
34.17
1
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Soulcatcher nie podobają mi się sugestie, że ten wątek to reklama tej książki. Czuję się wywołany do tablicy, bo to ja jestem autorem tego wątku. Nie myślisz chyba poważnie, że przyjąłem jakieś pieniądze, inne korzyści lub że nawet jestem w kontakcie z autorem lub wydawcą w kwestii założenia wątku na forum. Otóż nie bylo tak, natomiast wątek cieszy się dużą popularnością, bo trafnie odczytałem, ze będzie dla wielu osób tutaj interesujący.

11.06.2026 21:40
Soulcatcher
34.18
1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

mohenjodaro Ty nie miałeś takiej intencji, ale to podbijanie przypomina mi podbijanie wątków o nowym numerze CDA który był miejscem rozbudowanych rozmów o niczym do momentu gdy wychodził nowy numer i nagle tam przenosiła się rozmowa. Cieszę się że dla tak wielu osób temat jest ciekawy. Dla mnie przez kilka dni też był. Ale już nie jest, bo mi się znudziło. I dzisiaj po kolejnym dniu gdy Smuggler i CDA wyskoczyło mi na forum, przeżyłem deja vue.
Zignorowałem ten wątek, ale wiele to nie pomogło, bo ciągle ktoś mnie przywołuje i tu z powrotem trafiam. Zostałem tu nazwany bucem i to kilka razy, zostałem wyśmiany itd. To naprawdę przypomina tamte czasy.

co do twojego wątku, przecież stale polecasz jakieś fajne książki, nic dziwnego że ta perła realizmu magicznego przykuła twoją uwagę.

Już się wynoszę aby nie przeszkadzać wam we wspominkach, tylko mnie już nie przywołujcie.

11.06.2026 11:29
dafton.
35
odpowiedz
13 odpowiedzi
dafton.
35
Konsul

Potraktuj to więc jako prezent że możesz błyszczeć swoimi przenikliwymi ripostami nie na temat pod moją wypowiedzią.

gdzie ten prezent? Tak się składa, że nie mogę i dwa posty poleciały. :)

11.06.2026 11:48
Łosiu
35.1
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

dafton. Powstrzymaj się od wyzywania ludzi od buców i innych wyzwisk uznawanych za wulgarne, to moderacja nie będzie usuwać postów, które są zgłaszane przez innych userów forum.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-06-11 11:51:14
11.06.2026 11:51
dafton.
35.2
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

Łosiu Jeśli określenie buc z wywalonym ego jest wulgarne to ja nie mam pytań

post wyedytowany przez dafton. 2026-06-11 11:52:01
11.06.2026 12:09
Fett
35.3
odpowiedz
Fett
260

dafton. w słowniku krakowskim to jedno z bardziej wulgarnych określeń. Może w Wraszawie to język powszechny, ja tam nie wiem... ;)

post wyedytowany przez Fett 2026-06-11 12:10:47
11.06.2026 12:42
M@co
35.4
1
odpowiedz
M@co
140
Krzywda

GOL bawi i uczy. Też nie wiedziałem, że w znaczeniu regionalnym jest to bardzo obraźliwe słowo.

https://obcyjezykpolski.pl/slowo-buc-wulgaryzm-czy-nie/

11.06.2026 14:20
dafton.
35.5
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

M@co Muszę przyznać, że również mnie zatkało. Pochodzę spoza Krakowa i to słowo ma znacznie inny wydźwięk “domyślnie” u nas. Ciekawy przypadek.

11.06.2026 14:56
mohenjodaro
35.6
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

dafton. To na Mazowszu słowo buc nie jest w ogóle wulgarne, to takie wręcz łagodne i pieszczotliwe określenie, gdy nie chce się kogoś dotknąć. Ale wierzę, bo ostatnio partnerka z Małopolski sie na mnie smiertelnie obrazila o jakies podobne slowo, ktore u nas uchodzi za totalnie lajtowe

11.06.2026 14:58
dafton.
35.7
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

mohenjodaro No ja właśnie z Mazowsza pochodzę, stąd konsternacja. Dobrze wiedzieć, jako że mieszkam teraz w Krakowie. XD

Wątek o smugglerze, a tyle pozytywów wychodzi, kto by pomyślał. ;)

11.06.2026 14:59
Drenz
😈
35.8
5
odpowiedz
Drenz
50
Senator

Czyli w sumie tylko w Krakowie i okolicach jest wulgarne. U reszty świata i w Internecie już nie. Czyli można używać 😜

11.06.2026 15:02
Łosiu
35.9
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

Drenz Ejjjjjj!!! Kraków to ty szanuj 😎

11.06.2026 15:06
Fett
35.10
odpowiedz
Fett
260

Drenz aa, weź wydpcej!

11.06.2026 20:08
mohenjodaro
35.11
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

dafton. A to nie przypadkiem krakowski komiks Wilq w ogóle spopularyzował słowo „buc”? Chociaż teraz widzę, że autorzy byli z Torunia. No w każdym razie w mojej części Polski buc ma mniej więcej taki sam ciężar jak nazwanie kogoś bufonem

11.06.2026 20:14
dafton.
35.12
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

mohenjodaro a nie mam pojęcia, u mnie rejonach raczej się go powszechnie używało, a raczej mało kto znał te komiksy w otoczeniu, jeśli w ogóle.

14.06.2026 19:50
Kwisatz_Haderach
35.13
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Skoro tylko w Krakowie jest takie, to czemu zawsze ludzie sie wrecz przescigaja kto pierwszy nazwie Sapkowskiego "bucem"? I nie, nie mowia tego pieszczotliwie.

Zreszta wlasnie ten trend mi obrzydzil to slowo. Nigdzie nie uzywane, wlasciwie archaizm, a tu nagle zawsze jakis madry chce zablysnac.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-14 19:51:01
11.06.2026 21:51
Soulcatcher
36
1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Poza innymi znaczeniami “buc” to męski członek w mocno wulgarnym znaczeniu.
Więc jak chcecie komuś napisać że jest arogancki to napiszcie że jest arogancki.

14.06.2026 11:02
Racja
37
2
odpowiedz
25 odpowiedzi
Racja
15
Generał
Image

Skończyłem czytać.

Zobaczyłem przypadkiem post na X reklamujący i od razu kupiłem. Chyba sam sobie wmowilem że będzie to historia głównie poświęcona cdaction. Tymczasem o piśmie i ludziach w nim pracującym jest parę kartek w dodatku nic szczególnego.

O ile jeszcze "droga smugglera" do cdaction jest w jakimś stopniu interesująca dla BYLEGO fana pisma to druga część książki to już całkowita zapchajdziura gdzie na przykład Poprawa podaje PRZEPISY ULUBIONYCH DAŃ! Żenada.

A na sam koniec Smuggler prosi jeszcze o datki dla siebie 🫣 sorry ale dałem za to 85zl

Teraz już wiem że NIE PODOBA SIE ale KUPILEM.

Wy nie musicie.

post wyedytowany przez Racja 2026-06-14 11:06:46
14.06.2026 12:00
Slasher11
37.1
odpowiedz
Slasher11
209
Legend

Racja Wow ale Choroszcz, dzięki za info. Miałem zawahanie przed premierą czy kupić i dobrze że tego nie zrobiłem

14.06.2026 12:32
best.nick.ever
37.2
odpowiedz
best.nick.ever
151
Generał

Racja 85zl? To za dużo. Od scalpera?

14.06.2026 12:42
Racja
37.3
odpowiedz
Racja
15
Generał

best.nick.ever Z wysyłką

14.06.2026 12:49
best.nick.ever
37.4
odpowiedz
best.nick.ever
151
Generał

Racja Racja ;) A już myślałem, że scalperzy nakład wyczerpali.

14.06.2026 13:00
Racja
37.5
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

best.nick.ever Śmieszne ale weź może nie podbijaj wątku ok?

14.06.2026 13:59
cycu2003
37.6
2
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Racja no z tymi przepisami to już przegięcie 😐

14.06.2026 14:31
adam11$13
37.7
3
odpowiedz
adam11$13
143
EDGElord

Racja To wygląda tak jakby autor nie miał już o czym pisać, ale kontrakt z wydawnictwem zawierał wymaganą ilość stron :D Ogólnie na podstawie wrzutek prezentuje się to jak taka typowo pseudo-celebrycka książka, o którą nikt nie pytał, nikt nie chciał i z której nie dowiesz się niczego ciekawego. Troszkę smutne.

14.06.2026 15:56
Racja
37.8
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

adam11$13

https://zrzutka.pl/r8rjsk

A tu macie link do zrzutki dla emeryta

14.06.2026 16:11
K-Lupus
37.9
3
odpowiedz
K-Lupus
2
Centurion

Racja Ech, tęsknię za analogowymi czasami. Człowiek widział w tych redaktorach swoich idoli. Nie było interakcji ;) Trochę ostatnio pisałem na forum CDA, teraz ten wątek o książce smg. Układa to się w smutne dead end. Analog umarł, książka smg nie pachnie ładnie.

14.06.2026 16:14
mohenjodaro
37.10
1
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Racja O matko, zaczynam się cieszyć, że nie miałem jeszcze czasu kupić.

14.06.2026 16:50
Racja
37.11
odpowiedz
Racja
15
Generał

K-Lupus A mówiłem nie płacić na wskrzeszanie trupa gdy Bauer rezygnował z pisma.

14.06.2026 17:28
cycu2003
37.12
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Racja Mówisz ogólnie o CD action? Kupiłem ostatni numer i właśnie czytam. Powiem, że jest bardzo przyjemnie i w recenzjach się nie pierdzielą. W necie większość tak gdzie nie zasługuje gra dają 7-8 a w piśmie najwyżej 6. Ogólnie dobre teksty a dawno nie kupowałem kwartalnika. Samego smugglera jest bardzo mało. Niestety ale bardziej kojarzę twarze tam niż z golowej redakcji.

14.06.2026 17:48
Racja
37.13
odpowiedz
Racja
15
Generał

cycu2003 Nie twierdzę że nie trzymają poziomu bo nie kupiłem żadnego magazynu od lat ale to taka hejterska opinia za to jak zaklamywali rzeczywistość w końcówce Bauera.

14.06.2026 17:53
cycu2003
37.14
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Racja A to ja z kolei nie będę bronił okresu, o którym mówisz bo zupelnie nie śledziłem tematu. Wiem, że padli i powstali (jak powerade 😝)

14.06.2026 19:37
Wrzesień
👍
37.15
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Dzięki za przepisy. Będzie gotowane dziś.

Kwisatz_Haderach
37.16
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Ordynarny schabowy jak jakis plebs? Po sposobie odpisywania na listy i personie wykreowanej w internecie oczekiwalbym raczej slowiczych jezyczkow po mongolsku marynowanych w sosie z mlodej oberzyny.

Nigdy nie poznawajcie swoich idoli!

btw. "4 cwiartki cytryny". Ta... cwiartki od razu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-14 19:46:16
14.06.2026 20:25
Racja
37.17
odpowiedz
Racja
15
Generał

Wrzesień Wątek z przepisami to 22 strony. Chcesz menu na cały miesiąc?

14.06.2026 21:07
Megera_
37.18
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Ja chcę koniecznie te przepisy!!!!!
Już widzę, że schabowy źle smażony, a zupa czosnkowa to jakiś prymitywny przepis na klasyczną śląską wodzionkę..
Chcem wiencej.

14.06.2026 22:39
Racja
37.19
odpowiedz
Racja
15
Generał
14.06.2026 22:40
Racja
37.20
odpowiedz
Racja
15
Generał
14.06.2026 22:47
mohenjodaro
37.21
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Kwisatz_Haderach slowiczych jezyczkow po mongolsku marynowanych w sosie z mlodej oberzyny Komiks Gigant z Igrzyskami Olimpijskimi reference?

14.06.2026 23:26
Kwisatz_Haderach
37.22
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Via Tenor

mohenjodaro Heh...
Wiesz ze jak to napisales to wychodzi na to, ze tak. Ale nieswiadoma.

Zacialem sie przy wymyslaniu "fikusnej" i smiesznej nazwy potrawy, a po paru sekundach pojawily sie w glowie slowiki. Bez zadnego kontekstu czy swiadomego zrodla.
Jakos tam musialy sie znalezc.

Czytalem te komiksy jak "bylem maly".
Ludzki mozg i pamiec to niesamowite maszyny. ;)

Heh...

Teraz mam zagwozdke skad sie wziely w komiksie... Potrawa Sknerusa? Pasowaloby.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-14 23:29:15
14.06.2026 23:45
mohenjodaro
37.23
2
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein
Image

Kwisatz_Haderach to był jakiś komiks dziejący się w starożytnej Grecji, Donald był tam jakimś lokalnym czempionem olimpijskim i mógł sobie życzyć czego tylko chciał, słowicze języczki z borówkami, kilka innych wymyślnych potraw, a przede wszystkim - kiszone ogórki

15.06.2026 00:22
aleandro
37.24
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

mohenjodaro tam chyba był gość o imieniu Fajnus Gościus ? xD

16.06.2026 11:36
xanat0s
37.25
1
odpowiedz
xanat0s
258
Wind of Change

mohenjodaro Jezu, ale nostalgia. Nie pojmuje jak mózg działa, że po tylu latach pamiętam tę okładkę :D Pewnie nawet i komiks jakbym zobaczył to bym pamiętał. Niesamowite.

14.06.2026 16:19
maciell
38
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
maciell
142
Senator

Nie bardzo rozumiem te internetowe zebranie. No serio strasznie to przykre. Ja wiem, ze to dobrowolne, ale pozostawia taki niemily posmak. Jakas choroba i nie ma na zycie ? Wszyscy wyciagaja rece po pieniadze i sa w tym bezwstydni.

14.06.2026 16:21
mohenjodaro
38.1
1
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

maciell A niech sobie wyciąga, tylko jak widać przelicytował i źle ocenił potencjał sentymentu

14.06.2026 18:45
marcinbvb
38.2
odpowiedz
marcinbvb
168
Generał

mohenjodaro No właśnie kto miałby kupić taką książkę nie mówiąc już o jakiś zrzutkach? Garstka ludzi która jeszcze czyta CDA i pewnie kilku strych nerdów których interesują jakieś gównoburze sprzed 20 lat na jakimś forum i przemyślenia starego dziada z gazetki o grach.

14.06.2026 18:07
Yaca Killer
39
2
odpowiedz
Yaca Killer
289
russiaisaterroriststate

czyzby Jerzy Potrawa po latach zmadrzal???
podaje PRZEPISY ULUBIONYCH DAŃ!

nazwisko zobowiązuje ;)

best.nick.ever
40
5
odpowiedz
4 odpowiedzi
best.nick.ever
151
Generał

Ta zrzutka trochę taka smutna i niezręczna. Szczerze zaczyna mi być żal faceta, mowię to bez cienia złośliwości. Przykre to wszystko .

14.06.2026 20:01
marcinbvb
40.1
1
odpowiedz
marcinbvb
168
Generał

best.nick.ever Kwota zebrana doskonałe odzwierciedla, że to już nikogo nie obchodzi.

14.06.2026 20:40
aleandro
40.2
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

best.nick.ever w szoku jestem. Nie przepadam za Poprawą i nawet jako dziecko zauważyłem że coś nie tak z nim skoro tak się odzywa do czytelników i nigdy mnie nie bawiły jego "celne" riposty ale w tym wypadku jakoś nie mam zamiaru bić leżącego konia. Swoją drogą ostatnio na nich stronie ze starej gwardii tylko Smuggler się wypowiadał, Cormaca od dawna tam nie widziałem.

post wyedytowany przez aleandro 2026-06-14 20:42:44
14.06.2026 20:59
Racja
40.3
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

aleandro Cormac zdaje się od 2018 nie pracuje w cdaction. Smuggler w ksiazce poświęcił mu tylko kilka zdań. Co robi nie wiem.

post wyedytowany przez Racja 2026-06-14 20:59:39
14.06.2026 21:08
aleandro
40.4
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Racja pracuje, najpierw odszedł do Techlandu albo gdzie indziej i niedawno wrócił z powrotem.

post wyedytowany przez aleandro 2026-06-14 21:08:41
25.06.2026 11:46
aleandro
41
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

j***ć cd action XD

25.06.2026 13:52
maly_17a
😐
42
5
odpowiedz
1 odpowiedź
maly_17a
181
Senator
Image

Widzę, że odświeżono wątek, no trudno, też coś dopiszę. Pamiętam troszkę tamte czasy, gdzie się sypały bany za to, że ktoś tam coś krzywo napisał do Soula, leciały permy zamiast regulaminowego odejmowania punktów..
Ale żeby to wspominać i opisywać w swojej książce, to gościu normalnie musiał nie spać nocami i ponownie rozgrywać sobie te dialogi w głowie przez kolejne 15 lat. Ale mu Soul pojechałes po kalesonach.
Jakimś specjalnym czytelnikiem cdaction nie bylem, ale strasznie śmiesznym typem gościu się wydaje, nosi się jakby był nie wiadomo kim, zadarł ktoś z nim, to ma przeebane do końca jego życia, znam kilku takich ludzi prywatnie i to są najbardziej możliwie obrzydliwe osobniki łażące po tej ziemi. Musisz Soul uważać, na pewno jakieś swoje szamańskie klątwy z laleczkami voodoo odstawia. :v

28.06.2026 22:38
aleandro
42.1
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

maly_17a to to jeszcze nic, Soul żyje, może się odnieść, taki EGM który pisał dla gazety cd-action zmarł 10 lat temu i poprawa mu obrabia dupe po śmierci opisując w książce konflikt jaki z nim miał. Nie wiem jak to nazwać ale już jak zapowiadał że będzie o EMG-ie to wiedziałem że to nie będzie nic dobrego.

25.06.2026 14:00
K-Lupus
43
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
K-Lupus
2
Centurion

Z dziwną regularnością ten wątek jest odświeżany... Sprzedaż nie idzie? ;)

25.06.2026 14:19
Racja
43.1
odpowiedz
Racja
15
Generał

K-Lupus Serio widzisz tu gdzieś reklamę?

28.06.2026 22:39
aleandro
43.2
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

K-Lupus sprzedaż nie idzie więc robimy antyreklame XD

25.06.2026 15:55
MY-P3-ME
44
odpowiedz
7 odpowiedzi
MY-P3-ME
7
Chorąży

Eh, to i ja wtrącę 3 grosze.
Mnie dziś rozwala fakt, że Smug był redaktorem naczelnym i działał częściowo de facto pod przykrywką, jak agent jakichś podejrzanych służb specjalnych.
Rozwala mnie, że redaktor naczelny, który powinien dbać o jakość pisma, o przestrzeganie standardów etycznych i dziennikarskich, o wsparcie czytelników, tak często, no po prostu gnoił własnych czytelników.
Chyba większość osób niedocenia tej nikczemności i hipokryzji.
Druga sprawa. CDA miało ogromny wpływ na graczy w Polsce. Smug był jedną z osób, które ten wpływ kształtowały. To m.in. on niszczył w graczach zmysł pozytywnej i merytorycznej krytyki i faktycznie dyskusję publiczną o grach i branży.

25.06.2026 16:32
Racja
44.1
odpowiedz
Racja
15
Generał

MY-P3-ME Smuggler był naczelnym 3 razy i za każdym razem nie z własnych chęci tylko zawirowań w piśmie.

28.06.2026 22:40
aleandro
44.2
2
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Racja nie zmienia to faktu że dziś jest kojarzony głównie z jechania po dzieciakach w gazecie i tekstem "nie podoba się to nie kupuj"

28.06.2026 22:41
Racja
44.3
odpowiedz
Racja
15
Generał

aleandro Ale to przez AR i rozmowy na forach.

28.06.2026 23:17
aleandro
44.4
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Racja no tak, w realu by nie był taki kozak

29.06.2026 08:19
Racja
44.5
odpowiedz
Racja
15
Generał

aleandro Tak bo ci co do niego pisali to same kozaki. Dzieciaki raczej 😆

29.06.2026 09:40
aleandro
44.6
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Racja No właśnie nie xD dzieciaki, co tylko pokazuje że poprawa ma kompleksy wyżywając się na dzieciakach xD

29.06.2026 10:15
Racja
44.7
1
odpowiedz
Racja
15
Generał

aleandro Wszyscy graliśmy w te same grę.

Nice try Smuggler.

01.07.2026 12:18
aleandro
45
odpowiedz
aleandro
1
Legionista
Image

ta okładka poprawy wygląda znajomo

post wyedytowany przez aleandro 2026-07-01 12:18:21
01.07.2026 12:59
Soulcatcher
46
odpowiedz
6 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

I jest tak jak pisałem, do końca świata ten reklamowy wątek, promujący makulaturę będzie zaśmiecał to forum.

01.07.2026 13:13
Racja
46.1
2
odpowiedz
Racja
15
Generał

Soulcatcher Nikt kto przeczyta ten wątek nie kupi tej książki.

01.07.2026 17:04
mohenjodaro
😉
46.2
5
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein
Image

Soulcatcher ale to ludzie piszą posty i podbijają

01.07.2026 23:35
WolfDale
46.3
7
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Via Tenor

Napisał drugi na liście postów we wątku.

01.07.2026 23:46
dafton.
46.4
1
odpowiedz
dafton.
35
Konsul

WolfDale XDDDD

02.07.2026 11:29
aleandro
46.5
1
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Soulcatcher ale jak się nie podoba to nie czytaj !!!1111 one one one

02.07.2026 12:16
Soulcatcher
46.6
1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

aleandro Ale ja nie czytam. Jedni grają w piłkarską ruletkę a ja obstawiam ile jeszcze razy podbijesz ten wątek.

02.07.2026 12:50
aleandro
47
odpowiedz
3 odpowiedzi
aleandro
1
Legionista

Tyle ile trzeba kurła !!!

02.07.2026 13:10
Racja
47.1
odpowiedz
Racja
15
Generał

aleandro To jest Poprawa na 100%

02.07.2026 22:22
aleandro
47.2
odpowiedz
aleandro
1
Legionista

Racja tak to ja i celowo robie antyreklame swojej książce XD

02.07.2026 22:42
cycu2003
47.3
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Via Tenor

Racja jak byk, 14 postów napisanych i wszystkie tutaj. Jaki wstyd

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl