Siema. Poszukuję jakiegoś dobrego smartfona do 1000zł: najbardziej zależy mi na:
- szybkim i płynnym działaniu (procesor)
- w miarę dobry aparat
- dobry wyświetlacz
- nie duży rozmiar tak do 4'
- obsługa aplikacji PSN
- szybko działający internet
- dobra bateria
- intuincyjny
- możliwa "średnia" personalizacja
- różne fajne aplikacje itd..
Co moglibyście polecić tak do 1000zł Zastanawiałem się nad Sony X peria oraz Nokią Lumią 920 (chociaż z tego co widzę to chyba nie ma Xperii poniżej 1500zł :p....tak na dobrą sprawę wziąłbym Lumię jakby jeszcze miała obsługę tej aplikacji Playstation... Dodam jeszcze że jestem w sieci PLAY więc może mają jakieś ciekawe oferty?
Kupisz do 1000 xperie, xperie e np.
Ten nieduzy rozmiar komplikuje sprawa, bo do 4 cali nie kupisz nic mocnego
A co powiesz na LG Swift L7?
wiesz jakoś LG mnie nie przekonują... w sumie pogrzebałem trochę w sieci no i zastanawiam się nad tymi dwoma:
Sony Xperia V VS Nokia Lumia 920-------> lepiej wypada Lumia ale praktycznie w ogóle nie używam aplikacji M$.. no i nie wiem co zrobić :)
nie szukaj 4 cali bo to sie do internetu nie nadaje, za 1000zł masz nową Xperię Z.
już prawie zdecydowałem :) Tylko pytanie do posiadaczy: Który jest szybszy jeśli chodzi o przeglądanie stron, widżetów, zakładek, aplikacji itd? Bo z tego co widzę to mają identyczne procesory i taką samą ilość Ramu różnią się tylko OS.
Mowa o Lumi 920 oraz Xperi V.
Co do przeglądania stron to dokładnie ci nie powiem, sam tego modelu nie miałem.
Ale mogę cię zapewnić że system w WP będzie dużo płynniej działał niż na Androidzie.
no właśnie tylko też jest taki problem że WP nie posiada wielu aplikacji, nie można wrzucać plików z kompa np. nie obsługuje wielu formatów video itd.....no i nie posiada również wspomnianej przeze mnie aplikacji PSN....i na dodatek trzeba zrobić kolejny wydatek w postaci ładowarki bo z tego co wiem w zestawie NIE MA.....no nie wiem i z tego co widzę po testach Xperii V to internet ładnie chodzi i wszystkie filmiki w Full HD i na dodatek w teście graficznym miała 60 FPS....tak więc no chyba jednak skuszę się na Xperię, bo tak jak mówłem aplikacji M$ nie używam oraz ostanio M$ stracił moje zaufanie daleko nie trzeba szukać np Xbox one...dlatego przesiadłem się na SONY a konkretniej PS4 no i dlatego potrzebna mi ta aplikacja.... tak więc na 80% już decyzję podjąłem ale chętnie jeszcze was "wysłucham" :D
1. Jak może nie być ładowarki w zestawie? Kto takie głupoty wypisuje i gdzie? Owszem, jak chcesz "bezprzewodowo" ładować (durnota nad durnotami, przecież baza i tak musi do prądu być kablem podłączona), to wtedy trzeba się na to wykosztować.
2. Sony nie dość, że pracuje nad appką PSN dla WP, to dodatkowo niedługo (prawdopodobnie) wyjdą też telefony od tego producenta z systemem MS.
3. Nie da się plików wgrywać? Kolejna plotka. Wszystko się da. To nie ajfon.
4. Formaty? MoliPlayer czyta wszystko
czyli mówisz lepiej byłoby Lumię?
PS: możesz pokazać newsa w którym jest mowa o tym że Sony pracuje nad tą aplikacją na WP?
PS2: można gmaila odpalić na lumii lub google chrome?
PS3: tylko to mnie też denerwuje że WP ma bardzo dużo PŁATNYCH aplikacji :p
Chociażby tutaj:
http://wmpoweruser.com/is-this-the-playstation-app-for-windows-phone/
Fakt, narazie to nie do końca potwierdzone info ale skoro Sony planuje wypuścić fona z WP8, to apka na pewno się pojawi.
Gmaila śmiga poprzez "wbudowaną" obsługę poczty, żaden problem. Chrome niestety nie ma. Co do płatnych aplikacji, to większość można używać za darmo, z reklamami, podobnie jak na androidzie. Darmowych też nie brakuje.
A który kupić? Ja zawsze radzę aby przejść się do jakiegoś mediaekspertu i pobawić się słuchawką (albo telefonem znajomego). WP i android to całkowicie różne systemy (samych aparatów nie porównuję, bo mają bardzo podobne parametry). Pasują ci kafelki, bierzesz Nokię. Wolisz wygląd androida, bierzesz Sony. Oba systemy są dobre i oba działają. Ale jednak 1k to kawałek pieniążka jest więc lepiej podotykać samemu towar przed kupnem, a nie wierzyć fanbojom z internetu. Ja WP bardzo lubię, na tyle lubię, że mój Nexus 7 (2013) potrafi i tydzień przeleżeć bez włączania.
spoko tak też zrobię...
btw. Mówisz "Gmaila śmiga poprzez "wbudowaną" obsługę poczty" chyba nie, ponieważ wbudowany jest tylko Outlook? ewentualnie można pobrać aplikację ale niczym ona nie przypomina Gmaila :/
Słuchaj, jeśli napisałem, że poczta góglowska śmiga bez najmniejszych problemów na WinPhone, to tak właśnie jest. Nie wymyśliłem tego, używam jej codziennie, bez żadnych dodatkowych aplikacji czy cudów. Wszystko jest w systemie. Synchronizacja, powiadomienia na kafelku (jest też kalendarz i kontakty, ale to akurat mam wyłączone), wszystko śmiga. Jadę na protokole IMAP więc mam pełne synchro z WWW i tabletem. Co więcej, na koncie gógle mam włączone dodatkowe zabezpieczenia (dwuetapowa weryfikacja i specjalnie generowane hasła aplikacji), z tym też nie ma problemu.
A że wygląd inny niż androidowego gmaila? No cóż, jeśli wygląd jest taki ważny, to musisz kupić fona z androidem.
no w sumie masz rację. A powiedz mi jak spisuje się Internet exploler? szybszy niż Google Chrome na Androidzie? czy taki sam?
Nie używam ani jednego ani drugiego. Na WP jadę na Surfy (i przez krótki okres na Maxthonie, ale coś go skopali ostatnio, a UC Browser pomimo naładowania go miliardem funkcji jest dla mnie za wolny), a na androidzie Boat Browser. Owszem, i Chrome i IE mam zainstalowane i jeśli miałbym porównać obie przeglądarki, to IE jest szybszy. Szybszy, ale w obecnej postaci strasznie ubogi. Nie, nawet nie ubogi, bo ubogi ma przynajmniej łachmany, majtki i buty. A IE jest totalnie goły. Tyle, że za kilka miesięcy wchodzi WP8.1 i IE dostaje potężnego kopa. Speeddiale, karty oraz inne cuda mają się w nim pojawić.
Natomiast na tablecie Boat Browser miażdży konkurencję całkowicie (chociaż Chrome się fajnie synchronizuje z desktopem) :-)
PS. Tak jak mówiłem wcześniej, nie kupuj w ciemno jeśli nigdy nie miałeś w ręce na dłużej telefonu z WP. Android jest na tyle powszechny i popularny, że każdy wie jak on wygląda (mniej więcej) i jak się go obsługuje. WP to praktycznie zupełnie coś innego. Kafelki i menu. I tyle. Żadnych dodatkowych ekranów, żadnych widżetów (no, właściwie to same widżety, bo ich rolę spokojnie spełniają kafelki), żadnych zsuwanych z góry pasków (podobno jednak w 8.1 się pojawi ten ficzer). System ma być szybki, intuicyjny i przejrzysty. I taki właśnie jest.
Ja zmieniałem telefon 4 miesiące temu. Miałem juz taba z androidem i taki też chciałem kupić telefon. Zmieniłem zdanie po 10 minutach zabawy z Lumią 920 kolegi :-)
wtrącę się, ok. pół miesiąca temu zakupiłem lumię 920 w cenie 650 zł - nówka. Pierwszy kontakt z WP8 był straszny ( przenosiny z androida ), nie wiedziałem o co chodzi, chociaż kafelki sprawiały pozorne wrażenie łatwych, lecz już po jednym dniu spędzonym z tym telefonem i instrukcjami w ręce ( ładowałem telefon 3 razy do 100% :D ), przekonałem się do WinPhone'a w 100%, wszystko w jednym miejscu, Skydrive.
Dodatkowo plusem jest szybki IE i tzw. swipowanie, gdzie na androidzie po prostu przy kilku otwartych kartach zacinało się. WP8 ma dużo "bajerów", które idzie w świetny sposób wykorzystać.
Minus to brak solidnej app. facebooka, co za tym idzie, jedyną dogodną opcją jest wykorzystywanie wersji komp.w IE.
Co do gier na WP8, jest kilka super gier, darmowych, na androidzie było tego multum, lecz większość to po prostu komercyjne gierki.
Aparat robi zdjęcia rewelacyjne, ( głównie dlatego wybrałem właśnie LUMIE), przy dobrze dobranych opcjach, szczególnie w ciemności przy użyciu lampy błyskowej wykonuje genialne zdjęcia pozbawione zbytnich szumów.
To by było na tyle, pisane na szybko ;)