Slay the Spire 2 - Idealna karcianka?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
15.03.2026 22:22
Bezi2598
1
odpowiedz
Bezi2598
163
Legend

Slay the Spire 2 - Idealna karcianka?

Włączyłem dzisiaj na chwilę i minęło 8 godzin jak gram.

https://store.steampowered.com/app/2868840/Slay_the_Spire_2/

Często się zastanawiałem jak to jest, że grając w różne klony tej gry nigdy nie wciągnąłem się w żadną jak w StS 1 albo 2. I chyba główną rzecza jest idealne wyważenie poziomu trudności i mały wpływ RNG. Przez sam skill można mieć winrate gdzieś bliski 100% nawet na najwyższym poziomie trudności (w StS1 na A20 najlepsi gracze mają 80% winrate). Im dłużej się gra tym większa satysfakcja z pokonywania wyższych poziomów ascension i poprawiania swojego winrate'u. Gra ma na tyle dużo wariacji, że nigdy się nie nudzi, ale RNG nigdy nie zakończy ci runa, porażka to zawsze jest efekt zle podjetych decyzji wczesniej.

Gra to po prostu większa jedynka z dużą ilości małych usprawnień. Nie próbowali tutaj wynaleźć koła na nowo i zatrzymali rdzeń rozrywki dokładnie ten sam. Dodano multiplayer, ale nie wiem jak to działa dokładnie.

Polecam każdemu, niby gra jest w Early Access ale już teraz wydaje się większa od jedynki. Kosztuje w tym momencie 23 euro.

15.03.2026 23:16
Kwisatz_Haderach
1.1
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Sa karciane roguelite/ki DUZO bardziej skomplikowane, duzo bardziej rozbudowane, majace duzo wiecej kontentu i mechanik, majace o wiele wieksze production values. I sa spoko. Jest sporo takich na 9/10 (np oba Monster Trainy, Across The Obelisk, Vault of the Void, Library of Ruinia, Griftlands, Ring of Pain, i jeszcze z dziesiec innych... chociazby azjatyckie ChronoArk i Night of the Full Moon. Gatunek jest pelny gierek na 9/10 w sumie).

Ale StS/StS 2 jest najlepsze. Mimo wszystko. Dlaczego? Sam sobie odpowiedziales. Gra jest niesamowicie dobrze zrobiona jesli chodzi o projekt i balans, i swietnie balansuje losowosc, ktora jest w tym gatunku podstawa, z wplywem skilla i znajomosci gry na to czy wygrasz/przegrasz.

StS/StS 2 sa synonimem slowa "intricate" jest chodzi o design.

Rzadko w sumie sie zdarza zeby pierwsza gra, ktore stworzyla gatunek po latach byla nadal ta najlepsza. Ale tutaj tak jest.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-15 23:24:39
15.03.2026 22:26
_Luke_
2
odpowiedz
_Luke_
270
Death Incarnate

Nie, w tym momencie kosztuje 75 zl, dodatkowe -10% jesli masz sts1

15.03.2026 22:34
hopkins
3
odpowiedz
hopkins
234
Zaczarowany

To ja musze ssac mocno, bo na razie mam winrate moze z 10 procent :)

15.03.2026 23:22
Kwisatz_Haderach
4
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

W PLN kosztuje tylko 75zl.

Jak komus sie znudzi, to jedynka jest rownie dobra a kosztuje tera 20 zeta.

Oprocz tego jest do niej swietny mod, na tyle dobry ze dostal swoja strone na Steam:

https://store.steampowered.com/app/1865780/Downfall__A_Slay_the_Spire_Fan_Expansion/

Powieksza gre o 9 (siedem jak gralem ostatnio, teraz jest 9 podobno) postaci i talii, ma swoja osobna kampanie i dodaje sporo itemkow i roznych rzeczy do glownej gry rowniez (opcjonalne chyba).
Nie jest az tak swietnie zbalansowany i dopieszczony (choc artystycznie prawie nie ma roznicy) jak glowna gra ale naprawde daje rade.

Polecam.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-15 23:24:19
15.03.2026 23:37
kęsik
📄
5
odpowiedz
kęsik
171
Legend

Huh, a ja właśnie kupiłem jedynkę i dopiero będę zaczynał grać. Miałem na oku już od jakiegoś czasu ale jakoś nigdy nie było okazji. Z jednej strony wygląda ciekawie a z drugiej trochę nie wiem czego się spodziewać do końca. Rogale to nie do końca mój gatunek (w sumie tylko Hades mi się super podobał) a z karcianek to tylko Hearthstone, Gwint (szczególnie w swojej oryginalnej formie w W3) i jakieś karciane minigirki w innych grach.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl