Słaby PC - czy coś odczuje po zmianie grafiki

Forum Komputery
Odpowiedz
14.12.2012 11:57
emil kuroń
1
odpowiedz
emil kuroń
68

Słaby PC - czy coś odczuje po zmianie grafiki

Jeśli zmienię kartę graficzną (na razie - w przyszłości kupię coś z prawdziwego zdarzenia) do tego złomka to odczuje chociaż kilka klatek więcej ?

Intel Celeron Dual Core E3300 2.50Ghz
4 GB ram
Zasilacz Corsair 430W
i jakiś dziadek Radeon 3650 512 mb :p

Karta, jaka mnie interesuje to chyba Radeon 4850 (chciałem 70, ale raczej nie ma sensu pchać do tego zasilacza).

Po prostu, krótko: czy odczuje jakąs różnicę po zmianie grafiki (na razie - w przyszłości i tak zmienię PC) ? :]

14.12.2012 12:08
claudespeed18
2
odpowiedz
claudespeed18
224
Call me Snake

zapewne nie jest ci obce wszędzie opisywane ograniczenie przez procesor itd. sam dużo o tym czytałem, zwłaszcza ostatnio i jest to poniekąd prawdą ale jednak inaczej opisywaną na różnych forach/tematach

czy karta ci pomoże? zapewne, z tego co widze 4850 ma 6x więcej SP i 4x więcej ROP, oczywiscie nie przekłada sie to na wydajnosc 4x wieksza bo nadal reszta zalezy od zestawu ale Celeron Dual Core nie jest az taki zły do tej karty

także wzrost będzie widoczny, natomiast jaki? mogę strzelać około od kilku do 2x więcej klatek w grach, zależnie od tego czy gry używają 4 rdzeni czy też nie(większosc gier do 2009 wystarcza 2 rdzenie) i w starszych zauwazysz róznicę, w nowszych minimalne klatki nadal bedą słabe, zalezy tez od wlaczonych ustawien graficznych ofkoz :) cienie, teselacja, oraz AA i AF zanizaja mocno klatki i czesto potrzebuja dobrego połaczenia gpu z cpu, takze, temat rzeka ;)

ogółem bedzie róznica, dość zauwazalna, jednak nie obiecuje niczego na 100% :]

14.12.2012 12:19
emil kuroń
😊
3
odpowiedz
emil kuroń
68

dzięki

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl