We wtorek stało się to co już dawno powinno nastąpić. Mamy XXI wiek, i dla nikogo nie jest już tajemnicą że ZSRR ze Stalinem na czele nie był nieskażonym bohaterem 2WŚ, zbawcą Europy i wyzwolicielem zniewolonych narodów. Stąd zawsze dziwiło mnie i drażniło to że z jednej strony istnieje kategoryczny zakaz rozprowadzania czy nawet noszenia wizerunku nazistowskiej swastyki przy dopuszczaniu rozprowadzania np. koszulek z sierpem i młotem- symboli przy których zginęło więcej ludzi niż za sprawą Hitlera. Wczoraj Trybunał Europejski orzekł że symbol ZSRR nie może być w Europie wykorzystywany jako znak towarowy. Niejednokrotnie na widok mijanych na ulicach ludzi noszących koszulkę z sierpem i młotem "nóż się w kieszeni otwierał". Pozostaje tylko czekać na kategoryczny zakaz noszenia takich koszulek (orzeczenie Trybunału takiego zakazu nie wprowadza) oraz wszelkich innych form propagujących zarówno ZSRR jak i Ernesto Che Guevarę. Bo to że ludzie noszą koszulki czy breloczki z wizerunkiem tego mordercy świadczy jedynie o ich niewiedzy. Niestety na taki zakaz są marne szanse. Tak czy inaczej brawa dla Trybunału Europejskiego! Podjęli jedną z niewielu rozsądnych decyzji. Choć raz pokazali że oprócz decydowania czy ślimak jest rybą można zrobić coś jeszcze.
Czy sierpi młot był gdziekolwiek wykorzystywany jako znak towarowy? Czy znakiem towarowym jest naszywka na czapce czy bluzie? Jeśli nie, to co daje taki zakaz?
Bo 85% ludzi noszących koszulki( w większości dzieciarnia) z Che Guevarą nawet nie wie kim on był no ale wygląda kozacko i mega gangsta...Co do sierpu i młotu to widziałem już takie koszluki i ludzi chodzących w czymś takim i sam zachodzę w głowę czy ci ludzie po prostu są tak głupi, że nie wiedzą co to za symbol czy po prostu są popie*doleni.
Bo 85% ludzi noszących koszulki( w większości dzieciarnia) z Che Guevarą nawet nie wie kim on był no ale wygląda kozacko i mega gangsta...Co do sierpu i młotu to widziałem już takie koszluki i ludzi chodzących w czymś takim i sam zachodzę w głowę czy ci ludzie po prostu są tak głupi, że nie wiedzą co to za symbol czy po prostu są popie*doleni.
Myślałem że należę do wymarłego już gatunku tych co to znają odrobinkę historii i zdają sobie sprawę jak wielkim idiotyzmem wykazaliby się paradując w takich koszulkach. Ale jak widać nie jestem sam, co mnie cieszy. Pozdrawiam;)
Mimo wszystko : za wizerunek "sierpa i młota " nie zostalibyśmy zlinczowani w porównaniu do koszulki ze swastyką ;)
Koszulka z Che została spopularyzowana (jak np. trampki) i zatraciły te symbole swoje podstawowe znaczenie ... Moda jest dla mas, których nie interesują 'symbole' i ich historia ..
Oczywiście są osoby jak Ja , które wizerunek osoby przeanalizują zanim zaczną się z nią utożsamiać / propagować ...
[4] -->
dzizas - przynajmniej raz do roku pojawia sie taki watek.
słowo klucz: POPKULTURA.
w skrocie:
ble ble ble lewica
ble ble ble rewolucje kulturalne lat 60tych
ble ble ble zachód i mlodzi kontra starzy XX wiek
ble ble ble USA i zgnily imperalizm i kapitalizm, wojna w wietnami
ble ble ble XXI wiek - alterglobalizm, wieczny bunt mlodziezy, moda
a tym *znaffcom* historii, ktorzy mysla, ze chodzenie w dzisiejszych czasach chodzenie w koszulkach z che jest jednoznaczne z popieraniem jego ideii - polecam sie puknac w glowe.
A mi to pachnie jednak ślimakiem zamienionym w rybę. Oby w swej nieomylności TE nie zrobił kroku wprzód, o ile bez sierpa Europejczyk może się obejść, bez młotka byłby problem.
a tym *znaffcom* historii, ktorzy mysla, ze chodzenie w dzisiejszych czasach chodzenie w koszulkach z che jest jednoznaczne z popieraniem jego ideii - polecam sie puknac w glowe.
Właśnie chodzi o to, że nie utożsamiają się z Che bo nawet nie wiedzą kto on zacz(a jeżeli wiedzą to tym bardziej nie rozumiem) a wypadałoby jednak się zainteresowac czyj wizerunek nosi się na koszulce czy na skarpetkach.
[7] Racja! A tym *znaffcom* historii, ktorzy mysla, ze chodzenie w dzisiejszych czasach w koszulkach z hitlerem albo swastyka jest jednoznaczne z popieraniem jego ideii - polecam sie puknac w glowe!!!!!11111
pablo397
ze chodzenie w dzisiejszych czasach chodzenie w koszulkach z che jest jednoznaczne z popieraniem jego ideii - polecam sie puknac w glowe.
Jeden z lepszych tekstów jakie widziałem na tym forum. A co ma do rzeczy to czy ktoś popiera tę ideę czy nie skoro nosi koszulkę ją przedstawiającą, a co za tym idzie propaguje ją? Innymi słowy: jakiś facet zabił mi dziewczynę/żonę- będę nosił koszulkę z wydrukowanym zdjęciem jego gęby! W końcu i tak nie popieram tego co zrobił, ale koszulkę założę bo fajnie wygląda.
a tym *znaffcom* historii
Nie trzeba być znawcą żeby sprawdzić czyj wizerunek/symbol nosi się na ubraniu.
Nie przesadzajmy z tymi koszulkami - nie widzę, żeby wprowadzono zmiany w tym modelu
http://www.oefb.at/_uploads//_produkte/464_picture1.jpg
a tak w ogole to moja koszulka z bin ladenem tez jest zakazana czy moge legalnie nosic?
na lotnisku specjalnie problemu mi nie robili...
Mi się zawsze podobał symbol sierpa i młota toteż żałuję, że jest źle kojarzony. :)
Jak była premiera RA3 to sie nikt nie czepiał...
chociaż:
Czy fakt że grę stworzono w kraju, w którym młodzi ludzie uważający się za postępowców i buntowników bezkrytycznie obnoszą się z twarzą Che Guevary na t-shirtach, zmniejsza wagę problemu? I czy, idąc tym tropem dalej, nie byłoby zasadne reklamowanie kolejnej gry dotyczącej II Wojny Światowej za pomocą koszulki i kubeczka z -oczywiście poddanymi "pewnym modyfikacjom" - wroną i swastyką? Ma się rozumieć, że dla podkreślenia, iż to tylko gadżet związany z grą, nad tymi symbolami widniałby jej tytuł...
ale sam symbol jest fajny
Sierp i młot jest symbolem legalnie działającej w Polsce Komunistycznej Partii Polski, więc nie ma szans by ktokolwiek w najbliższym czasie mógł zostać za noszenie takiej koszulki ukaranym.
WYGNAŁA SYNÓW LUDU Z KRAJU HOŁOTA BOGATA.
ZNAK SIERPA I MŁOTA NIECH WRÓCI ZE WSZYSTKICH STRON ŚWIATA!
tu więcej takich mądrości :http://kompol.org/
Cieszmy się! Radujmy się!
Zapewne niedługo ta banda faszystów zakaże myślenia. Wtedy też gawiedź się ucieszy, wszak myślenie to taki wysiłek dla mózgu...
A jeśli chodzi o symbole, to dziś w 3 mówili o imionach i min wspominali, że Marlena to imię powstałe ze złożenia Marksa i Lenina przynajmniej w ZSRR:)
Potem dodali, że w innych rejonach cywilizowanego świata, chodziło o Marie i Magdalene...
A Justyna, w skrócie Justa to od Józefa Stalina?
Diabli wiedzą:)
Ale kreatywność nie zna granic
http://www.matrioszka.info/JezykRosyjski/ImionaPoRewolucji
Gertruda - oznacza bohaterkę pracy:)
Eh ... niedługo nie będzie można założyć białej koszuli, żeby nie zostać posądzonym o bycie członkiem Ku Klux Klanu
Bardzo głupie prawo. Symbol to tylko symbol. Społeczeństwo dużo więcej by zyskało, gdyby ludzi edukować, że taki symbol istniał i co kiedyś znaczył. A nie udawać, że nigdy go nie było.
[28] No raczej.
Poza tym naprawdę nie rozumiem tych zakazów... Ale to przecież obraza uczuć historycznych :D
Mam wrażenie, że chyba nikt nie zadał sobie trudu znalezienia oryginalnej informacji. Decyzja Trybunału oznacza, że symbolu sierpa i młota może używać _każdy_, gdyż nie może zostać on zarejestrowany jako znak handlowy (którego może używać wyłącznie właściciel [w tym przypadku firma Couture Tech Ltd z Wysp Dziewiczych] i osoby, którym da na to pozwolenie). W uzasadnieniu znalazło się jednak nawiązanie do faktu, że w czterech krajach UE wytwarzanie i prezentowanie symboli komunistycznych jest niezgodne z prawem.
Nawiasem mówiąc, symbol komunizmu objęty kapitalistyczną ochroną własności byłby świetnym przykładem ironicznego rechotu historii.