do smsow uzywam gosms i teraz mam pytanie jak wylaczyc polskie znaki? bo jeden zjada chyba 70 normalnych liter
wczesniej to bylo gdzies w kodowaniu albo cos takiego ze sam sobie potrafilem znalez a tu nei wiem, w ustawieniach telefonu nie ma, w ustawieniach gosms tez nie ma
Jest w go sms. Opcje wysyłania > włącz lokalne wsparcie > wspierane języki > Polski tryb SMS.
no jest, ale mam to odznaczone i dalej mam polskie znaki
moze chodzi o slownik? jako klawiature mam swypekeyboard, no i tam mi albo dodaje od razu sam albo daje propozycje, i daje je z polskimi znakami
no chyba ze sam powoli z czasem musze pododaje wszystkie te slowa bez polskich znakow
Musisz tamto mieć ZAZNACZONE i przy wpisywaniu nadal będziesz miał polskie znaki, jednak go SMS wyśle bez nich. Klawiatura nie ma znaczenia, bo korzystałem ze swype i SwiftKey X i działa normalnie. :)
ok, nawet mimo tego ze pokazuje mi ze mam np 150 znakow a jak sie pojawi np. ą to od razu mi pokazuje ze juz tylko 60 znakow, i jak pokazuje ze calosc zajmuje 3 smsy, to jednak po wyslaniu to bedzie jeden? (jesli sie zmiesci w tych 160 znakach)
jeszcze co zauwazylem ze pierwszy polski znak zjada tyle liter, kolejne juz tylko jeden, tak jkaby pierwsze pojawienie przestawialo jakis tryb
Sprawdziłem dla pewności u siebie. Jak piszę smsa to polskie znaki się pojawiają, ale ilość znaków jest stała. W sensie jest 160/1. I jak napiszę np. część to zjada mi jedynie 5 znaków (155), więc jednak coś dziwnego. Jeżeli byś wysłał teraz smsa to wyśle Ci kilka a nie jednego.
Nie wiem, dlaczego tak jest. Nigdy nie miałem z tym problemów, a wyłączone znaki mam jedynie w tym programie, bo z poziomu telefonu tego nie da się zrobić. I tak jak pisałem, używałem różnych klawiatur i nie było problemu.
hej zapomnialem odpisac co dalej
w kazdym razie mialem odpisac ze nie dziala, ale chyba cos zatrybilo bo zaczelo dzialac tak jka mowisz, pojawiaja sie polskie litery, ale odejmuje tylko po jednym znaku za litere a przy wysylaniu obcina ogonki:]
a wiec problem solved, dzieki
a jak przesylasz pliki na kompa? uzywalem websharing lite i swiftp ale jakies to niewygodne, a przez bluetooth slaby transfer strasznie jak sie chce wgrac 700mb
jest jakis sposob zeby sobie dodac telefon jako kompuetr w grupie robocze jalbo cos podobnego? zeby bylo latwo i szybko bez klikania bo teraz to wole se wyjac karte i recznie przegrac
Shilka the Red --> Ja korzystam z tego:
https://market.android.com/details?id=xcxin.filexpert
Opcja Share My Contents --> Start Share via FTP
Tworzy serwer FTP, do którego można się w prosty sposób podłączyć zarówno przy pomocy programów typu Total Commander czy Filezilla, jak i wbudowanego w system klienta.
Oczywiście telefon musi być podłączony do tej samej sieci, co komputer (na przykład przez WiFi). Pewnie są inne programy do tego, ale jak na moje potrzeby wystarczy.
Dodatkowo pozwala na zdalne przeglądanie udostępnionych (również na hasło) katalogów, więc jeżeli chcesz ściągnąć coś z komputera leżąc w łóżku lub przed telewizorem, to nie ma problemu. Ba. Ja tak oglądam czasami seriale w łóżku nie kopiując wcześniej plików na urządzenie (wszystko dzieje się przez WiFi).
Edit: Można było się tego spodziewać. skoro Android jest oparty na Linuxie, to i Sambę da się na nim uruchomić :)
https://market.android.com/details?id=com.funkyfresh.samba