Chcę kupić jakiegoś Nissana Patrola, Grand Vitarę lub coś w tym stylu i wziąć go na firmę, żeby móc od jego kupna i paliwa do niego VAT. Musi mieć kratkę, czy jakiś inny wymóg musi spełniać ?
Kolejny agent, który prowadzi firmę (a tak naprawdę mama DG) i chce kupić samochód i odliczać paliwo LOL nad LOLE
Już od dwóch lat nie ma tak, że można sobie odliczać VAT od samochodów z kratką.
W tej chwili auto musi mieć dopuszczalną masę całkowitą powyżej 3.5 tony ewentualnie mieć zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów o możliwości odliczenia, z tym że takie zaświadczenie daje się autom trwale przystosowanym do przewozu ładunków, z paką albo przestrzenią ładunkową z tyłu, busom itp. Normalne auto z kratką tu się nie łapie.
Od nowego roku żaden samochód z kratką nie będzie mógł odliczać vat za paliwo.
Każdy kto prowadzi firmę doskonale o tym wie.
Ja miałem Partnera - na firmę, odliczałem, ma zmienioną homologacje. Zamiast pięcioosobowy jest cztero.
Poza tym jak kupisz patrola ktoś może się upomnieć o "swoje" a ty gdy odmówisz okaże się, ze samochód jest tylko wydatkiem a nie kosztem
Teraz się przerabia auta na bankowozy, ale urzędasy starają się to ukrócić. Jeśli drogi samochód, to się opłaca. Powiedz rodzicom żeby poczytali na ten temat w internecie.