Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: sa tu jacys maniacy planszowek?

07.04.2014 20:50
1
el.kocyk
186
Legend

sa tu jacys maniacy planszowek?

a jesli tak to w co gracie? jakie polecicie gry na 2, 3, 4, 5 i wiecej osob?
a moze cos dla jednej osoby?

mam/gram w:
escape from colditz
dracula
swiat dysku
gra o tron z dodatkiem
magia i miecz
carcassone
tide of iron z dodatkami
memoir 44
bitwy westeros
zimna wojna
wojna o pierscien
spartacus z dodatkiem
zombicide
cytadela

znajomi jeszcze maja;
cywilizacja
ticket to ride
wysokie napiecie
shadows over camelot
puerto rico
catan
stone age
tygrys i eufrat

ja lubie strategiczne, jak tide of iron, ale takze ekonomiczne
najchetniej z negatywna interakcja, jak np chociazby w swiecie dysku czy cywilizacji, wazne, zeby mozna bylo komus zrobic zle:)

gry kooperacyjne jakos mniej do mnie przemawiaja, tez sa ok, jak np dracula, ale jednak wole zdrowa rywalizacje

07.04.2014 20:58
Davidian
2
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

Masz bardzo dużo gier :) ciężko coś polecić dodatkowo ale spróbuj
Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island
Rattus + dodatek

Teraz jestem na etapie karcianek. Ale Ticket to ride uwielbiam :)

07.04.2014 21:04
3
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

gier mam duzo bo lubie kupowac:)
a po swetach przyjdzie duzo wiecej

jakie karcianki polecasz?

07.04.2014 21:09
Wismerin
4
odpowiedz
Wismerin
98
Generał

Z karcianek Munchkin jest genialny ale zapewne go znasz. ;) Grałem też w jedną karciankę poświęconą władcy pierścieni, może nawet to ta sama, którą wymieniłeś (niestety nie pamiętam tytułu ale była to chyba gra galakty), ogólnie grało się całkiem nieźle.

Natomiast z planszówek z czystym sumieniem mogę polecić Battlestara Galactice. Wrażenia w zasadzie podobne do tych z Gry o Tron. ;)

Edit
Władca pierścieni: gra karciana.

07.04.2014 21:12
Davidian
5
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

Jeżeli chodzi o gry to polecają jeszcze Samuraja.
Sam zastanawiam się nad zakupem.

Z karcianek:
Sabotażyta im więcej osób tym lepiej,
List Miłosny 16 kart i mega zabawa dla 4 osób,
Zombiaki II Atak na Moskwę gra na czasie :) niestety tylko na 2 osoby,
The Resistance: Agenci Molocha niestety tutaj minimum 5 osób potrzebnych.

07.04.2014 21:14
6
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

no wlasni enie znam Munchkina dzieki, sprawdze
a wojna o pierscien to nie karcianka, to duza gra strategiczna:)

a BG - ten serial tak mnie denerwowal ze nie dam rady grac w planszowke, sorry:)

Sabotażyta i List Miłosny czeka na mnie w Polsce na odbior:)

reszty nie znam, sprawdze

07.04.2014 21:23
7
odpowiedz
eglume
53
Konsul

neuroshima hex gra dla 2-4 osób (jednakże można nawet grać w 13 (wkrótce 14) zależnie od ilości podsiadanych dodatków

07.04.2014 21:24
8
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

eglume - o moj blad, neuroshime tez mam:) 3.0 a dodakowe armie do mnie jada:)
bardzo lubie w to grac, jedna z szybszych gier jakie mam, co przydaje sie jak jest malo czasu

07.04.2014 21:26
xanat0s
😊
9
odpowiedz
xanat0s
244
Wind of Change

Caylus - praktycznie zero losowości, czysty skill gracza. Gra jest niestety (z punktu widzenia twoich wymagań) mało interaktywna, ciężko też zrobić komuś na złość (ale można - w ograniczonym zakresie).

Za to gra się bardzo fajnie, tylko to bardziej łamacz głowy niż rozrywka.

07.04.2014 21:26
10
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Ostatnio w tego rodzaju planszówkę grałem wieki temu. Nazywała się Excalibur. Zapamiętałem nawet nazwę miasta, o które toczyły się boje - Hazlemere.

07.04.2014 21:28
11
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

xanat0s - dzieki, sprawdze

Ahaswer - tez, nie znam, poczytam

07.04.2014 21:36
r_ADM
12
odpowiedz
r_ADM
261
Legend

Znajomi graja bardzo duzo wiec sila rzeczy i ja gram, ale traktuje raczej jako 'wypelniacz' spotkania niz co innego. Gramy glownie w gry kooperacyjne lub gry typu ticket... czy carcassone. Natomiast najwieksza furore robi Resistance. Banalna karcianka, ale strasznie wciaga.

Mi marzy sie sesja w Twilight Imperium (rozbudowane 4X w swiecie s-f, z dyplomacja, knowaniami i mala losowoscia), ale, szczegolnie na poczatku, jest to gra na dlugie godziny (podobno 6++) a na to niestety nie ma czasu.
Bardzo chetnie, zagralbym tez w Dyplomacje - gre, ktora ponoc niszczy przyjaznie i malzenstwa ;D Ale znowu, bardzo dlugi czas rozgrywki.

07.04.2014 22:52
Szyszkłak
13
odpowiedz
Szyszkłak
215
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

W Talizmana grałeś? Świetnie się gra w większym gronie, nie dość, że możesz się naparzać między sobą, to także z potworami oraz jeśli masz odpowiednie dodatki to postaciami niezależnymi.

Nigdy nie zapomnę, jak grałem z przyjaciółmi i jeden z nich wylosował wymarzoną postać, którą zabił mu Żniwiarz.. w pierwszej rundzie :D (a Żniwiarzem - czyli Kostuchą zrobiłem ruch ja >;D)

07.04.2014 23:01
twostupiddogs
14
odpowiedz
twostupiddogs
258
Legend

Z takich z elementem rywalizacyjnym, choć nie tylko, polecam Osadników z Catanu

07.04.2014 23:13
Paudyn
15
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Gdybys jednak chcial kiedys kooperowac, to polecam Arkham ;)

http://www.rebel.pl/product.php/1,1379/14496/Horror-w-Arkham.html

Co do przeszkadzania to Zombies!!! http://www.rebel.pl/product.php/1,371/4278/Zombies.html

08.04.2014 18:31
16
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Szyszkłak - mam magie i miecz:) ale dla mnie interakcja tam jest minimalna niestety

dzieki za propozycje, poczytam sobie

08.04.2014 18:34
kali93
17
odpowiedz
kali93
196
Isildur

Widzę że padają propozycje dotyczące karcianek. Od siebie polecam Magic: The Gathering. Wciąga nieziemsko, a dodatkowo jak masz smykałkę kolekcjonerską to będziesz w siódmym niebie :)

08.04.2014 18:43
Diobeuek
18
odpowiedz
Diobeuek
200
Quid est veritas?

Skoro już trafiłem na taki wątek, to jaką planszówkę polecilibyście dla 3-5 osób. Najlepiej nie za bardzo skomplikowaną ;) Klimat niby obojętnie ale raczej bez sci-fi w kosmosie.

08.04.2014 19:05
Azerath
19
odpowiedz
Azerath
156
Senator

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4F80C7D2DC8D9B6C

Nie znam się, więc nie mogę niczego od siebie polecić, ale w powyższej serii było przedstawionych wiele gier, gdzie byłem na granicy ich zamówienia po obejrzeniu konkretnego odcinka. Może oglądając raz na jakiś czas do snu znajdziesz jakiś tytuł, który cie zainteresuje.

08.04.2014 19:23
Gregov
20
odpowiedz
Gregov
231
Arcane Archer

Z karcianek możesz spróbować Dominion - ma kilka dodatków w które również warto zainwestować dla lepszej grywalności :) Z planszówek ja bardzo lubię grać w Agricola - fajna gra gdzie trzeba pomyśleć jak wyżywić rodzinę ;)
Sabotażysta - ale wyłącznie z dodatkiem + lekko zmodyfikowane ustawienie kart ze złotem + duża ilość graczy = emocje gwarantowane.
Z gier co-op Battlestar Galactica oparta na filmie/serialu

08.04.2014 19:57
21
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

sabotazysta tez do mnie jedzie, bedzie na swieta:)
Dominion nie znam, poczytam

Diobeuek - ale jaki typ? proste jest np carcassone a daje duzo zabawy
dla 3-4 osob bardzo polecam Świat Dysku - Ankh Morpork

kali93 - znajac siebie wole nie ryzykowac Magica
wszelkie kolekcjonerki sa dla mnie niebezpieczne, za duzo kupuje pozniej
dlatego np bitewniaki jak Warhammer czy Dust omijam

09.04.2014 06:15
Diobeuek
22
odpowiedz
Diobeuek
200
Quid est veritas?

No właśnie coś w stylu tego Świata Dysku, którego akurat nie bardzo lubię ;) Jaki to typ to nie wiem, coś w klimacie fantasy. Chyba bardziej przygodowa chociaż może też być strategiczna.

09.04.2014 09:57
Katane
23
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

Absolutnie rewelacyjna jest karcianka Gra o Tron, można grać w 2-5 osób i być mega wrednym.

09.04.2014 10:03
Kanon
👍
24
odpowiedz
Kanon
260
Befsztyk nie istnieje

Dominion, świetny, z dodatkami jeszcze lepszy, polecam.
Arkham, cholernie ciężka, ciągły łomot podczas rozgrywki, żadnych tam Hurra ! udało się ;D
Filary ziemi, bardzo przyjemne.

09.04.2014 10:22
Łyczek
😃
25
odpowiedz
Łyczek
229
The Chosen One

To może przy okazji Was zapytam :) Znacie jakąś fajną planszówkę dla dwojga (chłopaka i dziewczyny) ? Żeby można było pograć z 1-2h i przy tym nieźle się bawić. Gry erotyczne nie interesują :P

09.04.2014 10:30
r_ADM
26
odpowiedz
r_ADM
261
Legend

Moze Smallworld.

09.04.2014 10:33
Kanon
👍
27
odpowiedz
Kanon
260
Befsztyk nie istnieje

Łyczek---> Agricola - chłopi i ich zwierzyniec.

09.04.2014 19:21
28
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Łyczek - zimna wojna:) ale moze prowadzic do klotni:)

09.04.2014 19:50
Belert
29
odpowiedz
Belert
182
Legend

coz ja nie bede nowatorski : karcianka - Lords of The Ring - zarabista zabawa juz od dwoch osob , choc mozna grac i pojedynczo.
Zabawa przednia a wspolpraca graczy obowziazkowa.
Szybka do zrozumienia - tzn po mniej wiecej jednej przygodzie juz sie lapie zasady.Po dwoch juz idzie gladko .Sporo walki , niezla losowosc.No i komentarze graczy niezapomniane.

09.04.2014 19:52
nutkaaa
30
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Gram mało, bo jakoś ciągle się nie mogę przekonać ale bardzo lubię Kolejkę i Dixit :)

09.04.2014 19:59
Łysy Samson
31
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Moje ulubione planszówki to Cyklady i Eclipse.
Polecam, Łysy Samson.

09.04.2014 20:43
Belert
32
odpowiedz
Belert
182
Legend

przypomnialem sobie z planszowek - Puerto Rico - fajna strategia ekonomiczna :)
bvardzo prosta do opanowania.

09.04.2014 21:00
33
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

a ja nie lubie puerto rico
to jest gra podobna do wielu innych w ktorych kazdy gra w swoja gre, interakcja jest minimalna no i na dodatek nie widac kto wygrywa:)
to juz wole wysokie napiecie

za to strasznie polecam zimna wojne, nie na darmo gra jest na 1 miejscu rankingow
ostatnio gralem z kolega, ja USA, on ZSRR
ZSRR ma wg mnie duzo lepsze karty, zwlaszcza na poczatku
od 1 do ostatniej rundy bronilem sie, on mial 15-18 punktow caly czas, ja tylko zbijalem
przed ostatnim ruchem, ostatniej rundy wciaz przegrywalem okolo 15 punktami, ale w miedzyczasie niezle sie umocnilem wszedzie
no i zagralem ostatnia karte, podliczanie punktow, pozniej jako ze ni ebylo wygranego podliczylismy wszeystkei regiony i wygralem majac 15 punktow:) czyli 30 punktow zdobylem ostatnim ruchem:)

cudna gra, emocji co nie miara

09.04.2014 21:04
34
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Diobeuek - ale nie lubisz gry czy ksiazek? bo nie trzeba lubic ksiazek by dobrze sie bawic w grze:)

09.04.2014 22:36
Megera_
35
odpowiedz
Megera_
149
Furia

Pozwolę sobie przekleić z innego wątku, moje zdanie się nie zmieniło ;)

Gry społeczno-polityczno-cywilizacyjne, ew. hardcore
Agricola
O tym już było mówione. :) Nie, moim zdaniem to nie jest trudna gra, po prostu.. na nic nie ma czasu. ;) Powiedziałabym, że gra jest "syta" jeśli chodzi o mechanikę. Dodatkowo bardzo przyjemna wizualnie. Dość czasochłonna, mózgotrzepna, taktyczna a nie losowa. Chociaż frustruję się za każdym razem, kiedy przegrywam, to i tak chętnie do tego tytułu wracam. 8/10.
Cywilizacja: poprzez wieki
Świetnie zbilansowana gra. Czasochłonna, momentami trochę żmudna, ale dająca satysfakcję. Wielozadaniowa i taktyczna - ach, ten odwieczny dylemat, czy lepiej dać wojsku rakiety, czy wybudować Wieżę Eiffla ;) 3 godziny z życiorysu wyjęte, ale na pewno nie są to godziny zmarnowane. ;) 8/10
.. i jej młodsza siostra, Roll through the ages
Banalna gra kościana /ergo ogromny element losowości/, mimo wszystko bardzo ją w towarzystwie lubimy, jest prosta, szybka i przyjemna. 7/10
Twilight Struggle
Mam ogromny szacunek do tej gry, bo faktycznie bazuje na wiedzy historycznej /z której zawsze byłam noga ;P/. Niemniej trzeba tutaj lubić właśnie takie polityczne klimaty. Do zwycięstwa wiedzie tutaj znajomość kart jak i historii sensu stricte. Aczkolwiek podoba mi się sama idea manipulowania przeszłością - i nagle się okazuje, że Kuba nie jest komunistyczna, albo że Łajka nigdy nie poleciała w kosmos ;) 7/10
Pupile podziemi
Mój absolutny nowy faworyt. :D Pod postacią zabawnej, wręcz animowanej podstawy /np. zamiast ptasznika mamy.. plusznika :D/ kryje się całkiem niezła strategia :) Wcielamy się we właściciela hm.. sklepu zoologicznego, tak właściwie ;) Kupujemy zwierzaki, hodujemy zwierzaki, czyścimy im klatki z g****, wystawiamy na wystawach, a potem sprzedajemy.. Ogółem mnóstwo rzeczy do zrobienia, duuuużo taktyki /i niewiele losowości/, klimat mroczno-komiczny.. u mnie mają spokojnie 9/10. Natomiast jak się zbierze ekipa z wybujałą wyobraźnią, to zabawa może być 11/10 ;) Gra jest niesamowicie plastyczna, zabawna i stymulująca wyobraźnię :) I zdarzają się przypadki, że przychodzi akcja pt "festiwal talentów" i zwycięża zwierzak, który ma najwięcej kup w klatce - "tak się zesrał, że aż wygrał" ;)
Samuraj
I znów, mało losowości, sporo taktyki. Zasady nieskomplikowane, ale wymagające przewidywania. No i piękne figurki z pleksiglasu. :) 8/10.

Lekkie i przyjemne
Carcassonne
Jak wspominałam, praktycznie zwyczajne puzzle ;) Bardzo przyjemna gra, żeby wprowadzić w klimat planszówkowy. 7/10
Colossal Arena
Wśród moich ziomów znana jako "obstawianie potworów". Prosta karcianka, wymagająca jednak sprytu, zasadniczo wygrywa ten, kto jest najbardziej przebiegłym lisem. ;) Trzeba mocno kombinować, ściemniać, udawać.. oj, niesamowitą ilość razy się obrażałam, jak ktoś uśmiercił "mojego" potwora :D Ale i tak mam ogromny sentyment do tej gry. Choć chyba większy fun jest przy większej ilości osób. 9/10 anyway :)
Einfach genial
Prosta losowość, szybka rozgrywka, myślenie matematyczne, banalne zasady. Mnie osobiście jako pełnowymiarowa gra trochę nie zadowala, ale jako tzw. filler bardzo się nadaje, 7/10.
Airships
Jeśli chcecie zasmakować klimatu typowej planszówki, a więc opartej na zwykłej losowości i nic więcej - fajnie sobie można porzucać kostkami. :) 6/10
Kingsburg
Nie potrafię tej gry ocenić obiektywnie, bo to była moja pierwsza gra ever, od tego się zaczęła całą historia. :) Tak więc 10/10, tak czy inaczej. Sporo losowości, bo gra kościana, ale też spory margines ew. decydowania. Bardzo przyjemny klimat, proste zasady, jak na początek bardzo polecam. /9/10/ Ewentualnie..
..Seasons
Jak na początek przygody z grami kościano-planszowymi, bardzo dobre wprowadzenie. Przyjemnie, jasno i klarownie. 8/10.
Quarriors
Tutaj mamy rzecz nietypową.. niby totalna losowość, bo tylko kulanie kostkami, ale mimo wszystko jakiś element taktyki tam istnieje. Na sam początek odradzam, ale jeśli tylko polubicie gry kościane, to jest to pozycja must-have. :) 8/10.

Made for 2
Hive
Boska strategia. Ani jednej gry nie wygrałam, taka jestem cienka w uszach, mimo to oddaję należyty szacunek taktyce i logicznemu myśleniu. :) 9/10
Catan card game
Niby fajne, ale mnie osobiście szybko się znudziło to przewracanie kartoników czy tam "oddam ci dwie owce za bryłkę
złota". Nie pakowałabym się w to w pierwszej kolejności. 6/10

..i z cyklu fantasy
Blue Moon
Uwaga, będzie ciężki do zdobycia w pełnej krasie. Niemniej fascynująca gra, są rasy, walka ogień-woda, SMOKI.. 9/10. :)
Władca pierścieni - konfrontacja
Jeśli tylko lubicie ten klimat, to bardzo polecam. :) Niezwykły element suspensu bazujący na strategii przeciwnika, jak tak sobie wspomnę to dochodzę do wniosku, że mocno mnie to obciążało umysłowo :D 9/10
Kruki Odyna
O tym już wspominałam, świetna wyścigówka, proste zasady, szybka rozgrywka, jedna z moich ulubieńców. :) 10/10

BESTY
Moje konkretne dwa.
Race for the galaxy
Must-have, ale tylko w momencie, kiedy poczujecie że ten temat naprawdę was bawi i sprawia przyjemność. Jak wspominałam, zasady są cholernie skomplikowane - a przynajmniej takie się wydają na pierwszy rzut oka. To niestety może skutecznie zniechęcać. Choć jak już się człowiek wdroży, to gra okazuje się niesamowita. 10/10, jak wiadomo.
Dominion
Zwykła, prosta karcianka, z uwagi na ilość dodatków dysponująca niemal nieskończonym potencjałem, zasady pozostają te same, ale każda rozgrywka jest inna. Moim osobistym marzeniem jest skompletować wszystkie dodatki :) Bo to już stanowi o nieskończonych możliwościach, tak naprawdę. Są nerdy, które układają jakieś specjalne setupy.. W moim gronie zazwyczaj po prostu losujemy randomowe karty i impreza robi się gorąca, bo każdy na bieżąco obmyśla swoją strategię. To jest właśnie niesamowite w tej grze - jeden i ten sam patent, a w zasadzie nieskończone i nieprzewidywalne możliwości. Gra, która nigdy się nie nudzi i jest warta każdych pieniędzy. 11/10.

Fantasy/Sci-fi
Tutaj tylko jeden tytuł, bo pomimo zapoznania się z mnogością tychże, tylko jeden mnie zatrzymał na dłużej
Last Night on Earth
Typowy game scenario, ludzie vs zombiaki. Gra całkiem prosta, niezbyt rozwlekła, sensowna i nie męczy. Niby trzeba sporo rzeczy ogarnąć, ale jest to dość przejrzyste /w porównaniu z Doomami czy innymi Starcraftami/. 9/10

12.04.2014 09:55
36
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

Megera_ - dzieki za spory wpis:)

12.04.2014 10:58
37
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Do maniaka mi daleko...

Mam 7 Cudów Świata i Claustrophobia, które bardzo polecam

Podobnie jak autor nie przepadam za coopami, miałem Ghost Stories ale bardzo nie przypadło mi do gustu.

27.04.2014 22:20
38
odpowiedz
Paweł Puzio
42
Jaskiniowy Antykomunista

Mój ostatni growy nabytek to :

- Sword of Rome firmy GMT. Pewnie za tydzień będę miał okazję pograć.

27.04.2014 22:37
Bezi2598
😒
39
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Chciałbym zostać maniakiem planszówek, ale nikt nie chce ze mną grać.

27.04.2014 22:41
40
odpowiedz
b212
134
Generał

Ja się nie znam, z planszówek to znam Chińczyka i Monopol, ale swego czasu przegrałem sto miliardów godzin w http://warlight.net (jest darmowa, sprawdź, do treningów nawet nie trzeba zakładać konta zdaje się, ale samo założenie to kilka minut a później ile frajdy). Jeśli pierwowzór jest choć w 10% tak wciągający to musi być najlepszą planszową strategią świata: http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_(game)

27.04.2014 23:06
41
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

czy wszystkie gry GMT sa tak drogie? choc ta akurat to ledwo pol ceny World at War...

28.04.2014 23:05
42
odpowiedz
Paweł Puzio
42
Jaskiniowy Antykomunista

el.kocyk - ja akurat trafiłem na okazję, za 130 zł wersję delux ( twarda mapa, wariant 5-osobowy ). Ale ogólnie faktycznie GMT się ceni. Jednak wydaje mi się że nie jest to najdroższa firma, a gry raczej mają dobry przelicznik jakoś/grywalność/cena.

29.04.2014 09:41
43
odpowiedz
zanonimizowany751465
38
Centurion

Lubie grac w memory przy winku, ale nie ma juz na to tyle czasu co kiedys

04.05.2014 12:13
44
odpowiedz
Paweł Puzio
42
Jaskiniowy Antykomunista

alexa - twoja wątroba się cieszy :)

04.05.2014 12:14
45
odpowiedz
zanonimizowany461025
2
Legionista

Potrzebuję pomocy w uzupełnieniu ankiety o dopalaczach ! :)
Proszę o pomoc osoby w wieku 12-19 lat ! uczące się !
dzieki!

Poniżej link do ankiety !

docs.google.com/forms/d/1Y9toV1yvKP1e125DU4IoA-dyqWrAvcDUqaJRGiFaNes/viewform

04.05.2014 12:44
46
odpowiedz
zanonimizowany839061
11
Pretorianin

Nie czytałem całego wątku, więc sorry z góry jeśli odpowiedź już padła.

Polećcie jakąś fajną planszówkę w klimatach fantasy dla osoby która ostatnio grała w gry planszowe za małolata, czyli jakieś 15 lat temu :)

11.05.2014 19:16
47
odpowiedz
zanonimizowany839061
11
Pretorianin

bump

11.05.2014 20:13
48
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

ale co konkretnie potrzebujesz? jaki typ gry?

11.05.2014 20:32
tommy_1234
49
odpowiedz
tommy_1234
102
Global Elite

Magia i Miecz ze wszystkimi dodatkami jest najlepsza planszową grą jaką widziałem, mówię tu o tej starej wersji że tak to nazwę :P

11.05.2014 20:50
MiniWm
😈
50
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Rowniez polecam Magie i miecz :)

11.05.2014 21:37
prick
51
odpowiedz
prick
63
Gundam Meister

Battlestar Galactica - świetnie zaimplementowany motyw zdrajcy, który daje mnóstwo frajdy. :)

Runewars - przyjemna strategia dużego formatu. Całkiem ciekawym atutem jest tworzenie własnej mapy przy każdej rozgrywce. W grze jest też wiele bardzo ładnie wyglądających figurek.

Stacraft: The board game - To co wyżej.

Runebound z dodatkami zwiększającymi interakcje pomiędzy graczami.

Cytadela - całkiem przyjemna, szybka gra, jednakże mi i moim znajomym prędko się znudziła. Niemniej uważam, że jest to gra warta uwagi.

Forum: sa tu jacys maniacy planszowek?