Rząd Wielkiej Brytanii będzie czytał Wasze maile. I całą resztę.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
03.04.2012 19:23
😊
1
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin
Image

Rząd Wielkiej Brytanii będzie czytał Wasze maile. I całą resztę.

Nie potrzeba żadnego SOPA, ACTA, PIPA.

Rząd Wielkiej Brytanii zamierza, w imię walki z terroryzmem, przestępczością i pedofilią mieć dostęp do:

- każdego maila,
- każdych odwiedzin strony WWW,
- każdej wiadomości z komunikatora,
- każdej transmisji Skype,
- każdego zapytania Google'a,
- wszystkiego co zrobi/otrzyma dowolna osoba korzystająca z usług providera mieszczącego się w Wielkiej Brytanii.

Oczywiście planuje się to zrobić jak najszybciej, dla naszego wspólnego dobra.

Nie jest to może news stricte polski, ale myślę, że Was zainteresuje, jako, że miliony Polaków są na wyspach i chyba zaczynamy dążyć w kierunku, którego tak bardzo jeszcze kilka dekad temu chcieliśmy uniknąć.

Nie wiem na ile można liczyć na Brytyjczyków, ale w głębi serca marzy mi się zadyma, jakiej jeszcze świat nie widział.

Jako, że lubimy sobie w Polsce ponarzekać na rząd, to na koniec przypomnę, że ustawa o której mówimy próbowała forsować rządząca w UK Partia Pracy, demokraci i konserwatyści obrzucili Partię Pracy gównem podnosząc raban w całej Anglii. Obecnie konserwatyści mają większość i forsują ustawę razem z dmokratami a przeciw jest Partia Pracy. Trudno to nazwać demokracją.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17595209

03.04.2012 19:28
Mac94
2
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

A to myślisz, że teraz nikt kto ma zdolności nie mógłby wleźć do twego komputera, maila, fb? Wydaje ci się, że jeśli ktoś jest podejrzany, o kontakty z terrorystami (czy cokolwiek innego poważnego) to go łaskawie proszą żeby dał dostęp do swego emaila czy skype?

03.04.2012 19:32
3
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Mac94 różnica jest zasadnicza.

Ty mówisz o otwieraniu podejrzanych paczek przy odprawie celnej.

Ja mówię o otwieraniu każdej paczki i listu w obrębie danego kraju, bo wśród nich może być coś podejrzanego.

Jak wysyłasz komuś list Pocztą Polską, to ten list dochodzi otwarty? Jeśli nie, to dlaczego nie? Odnoszę wrażenie, że bardzo byś tego chciał? A może nie? Może uważasz, że to pogwałcenie Twoich podstawowych praw?

Poza tym kwestia skali budzi poważne wątpliwości - bo czym innym jest CEPiK, do którego dostęp ma byle cieć-dzielnicowy a czym innym prywatna korespondencja przypadkowych ludzi.

Jesteś w stanie sobie wyobrazić z czym może się wiązać wręcz nieograniczony dostęp do np. całej korespondencji Google'a? A to tylko wierzchołek góry lodowej i przykład z czapy, bo jak wiadomo korporacje mają środki do obchodzenia prawa.

03.04.2012 19:33
Ezrael
4
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

Rząd Stanów robi to już od dawna.

03.04.2012 19:34
5
odpowiedz
zanonimizowany614127
58
Konsul

Smsy z przed pół roku lekkim dydkiem Polska policja moze poczytać stary.
I w cale z Bin Ladenem do tego robić nie musisz.

03.04.2012 19:36
6
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Utwierdzacie mnie tylko w przekonaniu, że zasługujemy na to, co na nas czeka.

Argumenty na poziomie: "a w Kambodży 11-sto latki są prostutytkami" :)

03.04.2012 19:39
Ezrael
7
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

Wręcz przeciwnie, jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego rodzaju inwigilacji. Ale chodzi mi po prostu o to, że system Echelon funkcjonuje już od dawna, więc po prostu nie piszesz o niczym nowym.

03.04.2012 19:40
8
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Ci którzy rezygnują z wolności w imię bezpieczeństwa, nie zasługują na żadne z nich.

03.04.2012 19:40
Soulcatcher
9
odpowiedz
Soulcatcher
285
ESO

Premium VIP

I bardzo dobrze.

Jakkolwiek aby było to możliwe technologicznie potrzeba ilość pieniędzy którą nie jestem sobie w stanie wyobrazić.

W Chinach i kilku innych krajach tak jest od dawna, ale team poziom komunikacji elektronicznej nie jest tak duży jak w UK

Życzę im powodzenia.
Dlaczego?
Ponieważ w tej chwili bandyci, zboczeńcy i zwykli idioci są bezkarni w internecie.

03.04.2012 19:44
fajny Książę
10
odpowiedz
fajny Książę
127
Capo
Wideo

"Ci którzy rezygnują z Wolności w imię bezpieczeństwa, nie zasługują na żadne z nich."

NWO nadchodzi, czy to sie komus podoba, czy nie. Socjalizm zapanuje nad swiatem, wszyscy beda szczesliwi, bo im tak panstwo kazac bedzie.

Popatrzcie, co sk... robią: http://www.youtube.com/watch?v=gsarT43VdMw

03.04.2012 19:49
11
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Soulcatcher
Nawet ciężko komentować to co piszesz. Poza tym jesteś niesamowicie krótkowzroczny i albo nie chcesz, albo nie umiesz dostrzec jak to może negatywnie wpłynąć na ciebie.

03.04.2012 19:50
12
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

jakieś 15 lat temu czytałem podobnego newsa tylko dotyczącego USA.
Tj. wyspecjalizowane programy roboty działające na serwerach mailowych miały sortować wiadomości i przesyłać odpowiednim władzom te zawierające słowa klucz "zabić", "bomba" etc.
Podejrzewam, że nie tylko USA taką technologię posiada i używa od dawna.

03.04.2012 20:00
reksio
13
odpowiedz
reksio
221
Pies Pogrzebany

Myślę, że Soul chciał po prostu sprowokować i trochę go poniosło. Sam fakt istnienia terroryzmu czy pedofilii nie powinien umożliwiać kontrolowania wszelkich sfer ludzkiej komunikacji. Nie i już. To stalinowska retoryka, aż smutno się robi, że przez wielu podzielana.

03.04.2012 20:09
14
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Soulcatcher, ale bandyci i zboczeńcy wezmą laptopa, podjadą pod dowolnego hotspota, których dziesiątki tysięcy i nadal będą robić co im się żywnie podoba?

Moim zdaniem następnym logicznym krokiem będzie zakazanie używania WiFi, w ogóle, nawet WPA gwarantuje śmieszny poziom bezpieczeństwa i 100% anonimowości dla atakujących. Oczywiście obecnie istnieje zakaz używania czyjejś sieci WiFi w UK, ale ilu zboczeńców i kryminalistów to obchodzi?

Ezrael, ale to znów kwestia skali, co innego szpiegostwo i przechwytywanie jakiegoś ułamka globalnej komunikacji a co innego niemal nieograniczony dostęp do takich danych i logowanie WSZYSTKIEGO.

Z tego co się orientuję Echelon działa trochę jak filtr antyspamowy i decyduje co sprawdzić a czego nie, natomiast my tu mówimy o czymś na zasadzie "tu komisarz X, proszę mi przefaksować nagie zdjęcia pańskiej klientki, które wysłała przedwczoraj chłopakowi na mail".

03.04.2012 20:12
15
odpowiedz
zanonimizowany735851
40
Konsul

@Soul
Masz trochę racji, osobom które przestrzegają prawa nic nie grozi. Jednak trzeba zauważyć że ludzie stają się marionetkami w tym świecie. Można powiedzieć ,że uznają zasadę głupszy naród = łatwiej go prowadzić.
Kontrolowanie tych maili nie maili w pewnym sensie też coś do tego ma, ale nie w takim dużym stopniu. Więc nie wiem po co ten post piszę.

Wystarczyła by kara śmierci jak dla mnie :D. Ja nie zamierzam płacić podatków na gwałcicieli itp.

03.04.2012 20:13
Soulcatcher
😃
16
odpowiedz
Soulcatcher
285
ESO

Premium VIP

pisuar ---> myślę że nie rozumiesz na czym polega taka inwigilacja. Najbliższy taki hotspot to będziesz miał we Francji.

03.04.2012 20:18
17
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Soulcatcher, mógłbyś rozwinąć myśl?

Ja absolutnie nie mówię, że jestem za przestępcami, ale nie da się ukryć, że kosztem jakichś skrajnych przypadków cierpią miliony, jeśli nie miliardy.

03.04.2012 20:22
reksio
18
odpowiedz
reksio
221
Pies Pogrzebany

Po drugie, kto będzie kontrolował kontrolujących?

03.04.2012 20:26
Ezrael
19
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

pisuar - Nikt nie będzie czytał wszystkiego, bo to niewykonalne. Ten system też musi działać na tej zasadzie co Echelon, czyli najpierw wstępna filtracja, dopiero potem ewentualne szczegółowe sprawdzanie czarnej listy. Inaczej koszty utrzymania takiego systemu byłby zbyt duże, żeby można było sobie na niego pozwolić.

03.04.2012 20:46
20
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Ezrael, generalnie to ma wyglądać tak, że służby mają pełen dostęp do wszystkiego co loguje dowolny ISP, w praktyce stworzona zostanie baza danych z nazwiskami wszystkich internautów (dobrze czytasz, nie wiem jak chcą to dokładnie zrobić, bo samo w sobie wydaje się być nierealne) i ich aktywnością webowo-mailową (jedyne podobieństwo do Echelona), na jej podstawie będzie się podejmowało decyzję o śledzeniu ruchu.

Do tej pory do takich działań potrzebny był nakaz.

Pomijam fakt, że prawo jest bardzo "rozwojowe", bo obecnie większość ISP-ów nie loguje niczego sensownego oprócz czasów połączeń i nagłówków e-maili, ale prawie wszyscy mają już teraz techniczne możliwości do przechwytywania treści listów. Wygląda na to, że ktoś na tym ładnie zarobi, bo według szacunków wyposażenie dostawców w odpowiedni sprzęt będzie kosztowało przynajmniej 10 miliardów złotych. Można za to stworzyć całkiem niezłą infrastrukturę, biorąc pod uwagę pełny dostęp providerów.

Prawo samo w sobie jest śmieszne, bo uderza w przeciętnych internautów, gdyż zbudowanie infrastruktury pod TOR-a czy rozwiązanie problemu używania czyjegoś łącza wydaje się być po prostu niemożliwe.

Co do samych aspektów technicznych to Virgin sam z siebie zaczął już jakiś czas temu skanować pakiety pod kątem p2p używając CView. Zgodnie z nowym prawem bardzo prosto byłoby posłać pod sąd dziesiątki milionów ludzi. Oczywiście nie mówię, że do tego dojdzie, ale sam fakt jest niepokojący.

Porównanie do Echelona może jest częściowo trafne, ale jeśli każde państwo zacznie tworzyć takie systemy na własną rękę, to będziemy mieli do czynienia z czymś nieporównywalnie potężniejszym.

03.04.2012 20:55
21
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Rząd nie uratuję cię od wypadku samochodowego, ale uratuję cię od zamordowania przez terrorystę, co prawda w tym drugim przypadku prędzej wygrasz w lotto, ale to taki mały szczegół. Jak już cię profilaktycznie przymkną będziesz wtedy absolutnie bezpieczny.

03.04.2012 21:11
Ezrael
22
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

To prawda i w mojej opinii tego rodzaju inwigilacja jest niestety nieuchronna. Jeśli nie wejdzie w życie jawnie, to będzie działać tajnie i tyle. Politycy mają w zasiegu ręki narzędzie do zajrzenia każdemu pod strzechę i nie zrezygnują z niego, nie ma takiej opcji.

03.04.2012 21:30
Herr Pietrus
23
odpowiedz
Herr Pietrus
236
Jestę Grifterę

Z pierwszego posta wynika, ze wszystko to, co w num wymienione, mialoby byc zpaisywane i przechowywane? Ja wiem, to tylko tekst itd, ale jakos sobie tego nie wyobrażam
No i owszem, porównanie z echelonem wtedy jest nietrafione..

Tak, wiem, moje SMSy z prywatnymi informacjami leza w Plusie przez dwa lata moze tez ktos je teraz czyta, ale... to chyba wystarczy. Jak za kmuny wladza wprowadzila stan wojenny i m.in. rozmowy kontrolowane to byl terror i bezprawie. a tymczasem dzis mozna odniesc wrazenie, ze wielu zwolennikow PO calowaloby Jaruzelskiego po nogach...

Sam nei wierzę ze to piszę... A przyklad kto i co popiera w uk - tzn opozycja dla zasady przeciw, rzad za - pokazuje, ze w Polsce wreszcie jest normalna demokracja. Pis zre sie z PO na smierc i zycie, jest jak na zachodzie, jest ok

03.04.2012 22:51
24
odpowiedz
Lutz
173
Legend

pisuar, poducz sie troche anglikanskiego i poczytaj.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17595209

moze zrozumiesz ze nie kazda bzdure warto powtarzac, a jezeli chodzi o mozliwosc sprawdzania zawartosci komputera to EU pozwala na to juz od bodajze 2009 roku (pod pretekstem walki z pedofilami)

03.04.2012 22:54
😜
25
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Kto czytal Paradyzje Zajdla?

Bedziemy mowic koalangiem.

04.04.2012 02:13
Ace_2005
😍
26
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Co tam czytanie maili. To jest znacznie lepsze:

http://prawo.vagla.pl/node/8710

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl