Ryzen 7 9800X3D vs 9950X3D - nowy PC
Za miesiąc, dwa planuje składanie PC od zupełnych podstaw. Rzeczą wyjściową od czego zaczynam kompletowanie, to jest procesor. Później do tego będzie dobierane reszta podzespołów.
Na moją uwagę wpadły te dwa procesory z tytułu tematu.
Oczywiście wiem że jest rozbieżność cenowa ~800,900 pln między nimi.
W 9950 tak naprawdę mamy więcej rdzeni. Ale czy właśnie jest sens dokładania tylu pieniędzy do czegoś co może nie być wykorzystywane?
PC pod gry w 4K i do drobnych prac.
Nad którym procesorem warto się pochylić lub może zaczekać kilka miesięcy i coś wyjdzie godniejszego, nowszego, lepszego?
Nie jest to dla mnie pilny temat, spokojnie sobie chcę skompletować wszystkie podzespoły, ale chciałbym zacząć od procesora i później do tego reszta rzeczy będzie dobierane.
Komputer do gier w 4K i już na kilka lat(dla potomnych) by był bez żadnej modernizacji.
9950x3D to nie jest procesor dla graczy i lepszych wyników mieć nie będziesz, tylko zapłacisz bez sensu pieniądze. Wyniki w grach będą niemal 1 do 1. Przy odrobinie szczęścia na tym 9950x3D będziesz miał 2 fps-y więcej
No to właśnie.
Chyba że za rok, dwa gry będą potrzebować więcej rdzeni? I to wtedy miało by może sens(zapas). Oczywiście mowa o grach w 4K.
To chyba spoko. Podobno za niedlugo ma być premiera 9850X3D, może jest sens poczekać

Za tydzień chyba ten black week, rok temu były wtedy najlepsze ceny.
Może będzie świetna okazja gdzieś na 9800x3d.
9850x3d wygląda podobnie