Witam potrzebuję pomocy, złożyłem komputer z takich części:
-ryzen7 2700x
-msi mortar max
-hyperx predator 3200mhz 16gb
-gtx1050 od gigabyta
-zasilacz silentium pc 600w (nie pamiętam dokładnie jaki)
przed złożeniem kompa zaktualizowałem jego bios, natomiast po odpaliłem go i myślałem, że wszystko świetnie działa ale nie pokazywał mi obrazu, później zauważyłem świecącą się diodkę ez debug, która świeci się przy cpu. nie mam pojęcia czy coś jest nie tak z płytą, czy może z zasilaczem, dodam jeszcze, że wszystko jest nowe.
Zaczal bym od wyłączenia plyty, odlaczenia zasilania ! i reset bios.
Jbat1 na dole z lewej. Zewrzyj na 10s
Zakladam ze up biosu robiles na innym procku, wiec odpalales wogole kompa na tym starym procku po upgrade biosu?
Tak wiem jak to sie robi, tylko sie pytam czy po upie odpalales kompa zeby sprawdzic czy wszystko dziala. Ostatnio robilem znajomemu upgrade biosu na ryzenie i okazalo sie ze przy jego plycie glownej trzeba bylo zrobic 3 upy. Poprostu bylo z 6 czy 7 nowszych wersji od tej ktora posiadal, a najnowasza wymagala poprzedniej, a ta poprzednia jeszcze wczesniejszej :)
Nie odpalałem kompa po upie ale jak napisałeś wgrałem wszystkie wersje od początku (czyli na tej liście od dołu do góry).
No to najlepiej sprawdz raz jeszcze na starym procku czy mobo startuje, jednak po upie powinienes wystartowac kompa i sprawdzic czy dziala :D przecierz to 10 sekund :D Powinienes tez sprawdzic adnotacje przy biosach na stronie producenta mobo, jesli dobrze pamietam u ziomka byla jedna wersja nie zalecana do instalacji przy prockach innych niz 3XXX, moze u ciebie tez tak bylo i z rozpedu ja wrzuciles :)
Wiesz co to jest mój pierwszy komputer z ryzenem i nie mam jakiegoś starszego procka pod ten socket. A tak btw czy przy flashowaniu biosa powinna się świecić ez debug cpu?
Cos przestalem ogarniac, normalnie zeby zrobic up biosu trzeba posiadac minimum wlozonego procka i pamiec + ewentualnie grafike jak procek/plyta nie ma. Wiec jak dokonales tego o czym piszesz w pierwszym poscie?
przed złożeniem kompa zaktualizowałem jego bios,
No właśnie przy tej płycie wystarczy mieć podpięte zasilanie CPU i atx by zflashować biosa.
Hmm z tego co widze te plyty fabrycznie obslugiwaly te procki, wiec pozostaje wyciagnac procka i upewnic sie ze nic nie spier... przy wkladaniu. Jak to nie pomoze to pozostaje serwis, z drugiej strony nigdy bym nie wpadl na taki plan zeby w taki sposob update biosu robic w sprzecie ktory i tak zloze w zestaw, szczegolnie ze update wogole nie potrzebny byl zeby kompa odpalic.
Jesli chodzi o platformę AMD, to jest tam niezły pierdolnik z biosem i kompatybilnością procesorów. Gdy pomagałem koledze z tym problemem, to myślałem że się pochlastam, instalowane były 4 różne wersje biosu, by w końcu komputer się poprawnie uruchomił. A dokumentacja producenta tylko pogarszała sprawę...
Musisz kombinować. AZ Debug to procedura która sygnalizuje problem z kompatybilnością, zawsze pojawia się ten sygnał gdy w komputerze znajduje się nieobsługiwany lub uszkodzony procesor.