Warto dopłacić do Intela ,Komputer do Premiere Pro
Ja tam biorę Ryzena. Miałem kupować w marcu, ale ze względu na inne wydatki raczej kupię dopiero w maju.
Pamiętaj, że dodatkowy koszt to nie tylko różnica w cenie procka. Płyty główne pod intela też są droższe.
Niestety Premiere Pro, obok After Effects, to jeden z najgorzej zaprojektowanych programow.
Multiprocessing lezy i kwiczy, stad bralbym najszybszy mozliwy zegar, nawet kosztem dodatkowych rdzeni.
Inna rzecz, ze w przypadku montazu, duzo wiekszy nacisk powinienes polozyc na szybka karte graficzna (najlepiej z CUDA).
Widze, ze to co napisalem wyzej niekoniecznie musi byc prawda w odniesieniu do ostatnich wersji Premiere, ale od dlzuszego czasu siedze (jezeli juz musze) na DaVinci Resolve.
no właśnie jak już kupować to tak by wszystko działało prawidłowo
obecnie przy filmach 4 k komputer się dławi i nie idzie normalnie pracować
(i5 5 x) a mam już parę stałych zleceń to chciałbym kupić aby nie żałować
a obecnie dysponuję na wyżej wymienione CPU nie stać mnie na i7 9x
nie wspominając o i9
to właśnie pytanie czy Ryzen Da radę
rade da spokojnie, pytanie co dla ciebie znaczy "dlawi", bo jezeli to 4k to przyczyna moze byc tez hdd, karta grafiki powinna miec te 4GB co najmniej, nie wiem ile masz sciezek itp.
Skoro tak mówisz to podam pozostały sprzęt
8 gb ram ddr3
gtx 1050
SANDISK SSD Plus 240 GB
+ 1TB HDD
W przypadku pracy z hdd i 4k jest roznica pomoedzy odtwarzaniem pojedynczego streamu a praca na wielu sciezkach.
Zwykly hdd moze miec z tym problemy.
Dosc istotny jest rowniez format w jakim pracujesz, powinien to byc format z szybka dekompresja najlepiej lossless. Praca na plikach h264/h265 i podobnych to proszenie sie o klopoty.
Najlepsze to dnxhd, prores (w premierze 2019) mniej dostepne to raw od blackmagica (to w ogole inna bajka) moze jeszcze grass valley.
zeby komfortowo pracowac to polecalbym jednak ssd, jutro moge ci sprawdzic zalecane predkosci transferu na blacmagicowym speed tescie.
Karta grafiki nie miazdzy jakos specjalnie ale powinna dac rade, niemniej powinna byc kolejnym elementem do wymiany.
Masz tu testy z mojego peceta - to nie jest maszyna do edycji, ale pewnie da ci porownanie. SSD samsunga w miare nowy ale to chyba jakis model bardziej biurowy, widac jednak roznice w przypadku porownania z jakims 4ro letnim crucialem, ktory mam na tempy.
Mam nadzieje ze to pomoze. Niestety ten hdbench jest dodawany do softu obslugujacego karty blackmagica i pewnie bedziesz musial poszukac do testow czegos innego.
I sorry pomylka - ten samsung to 860 evo, a crucial CT240M500
9700k. Podobna cena.