Hej!
Piszę w sprawie zestawu dwóch kart łączonych na crossfirex rx590 czy wydajność osiągnie lepszy wynik niż w przypadku pojedynczego rx 5700 xt?
Pytam czy ogólnie sens łączenia dwóch kart trochę słabszych jest bardziej opłacalne dla wydajności niż jedna, lepsza i mocniejsza karta?
oglądałem te testy na yt i ciężko mi wierzyć tym filmikom, aczkolwiek więcej fps ów było w przypadku podwójnego xr590
Co sądzicie?
Biorac pod uwage ze w tych czasach devsi maja gleboko w d..... optymalizacje, a wydawcy cisna z terminami, dodajc ze sli/crossfire to kolejna cegielka do optymalizacji, nigdy bym sie nie zdecydowal na dwie grafiki.
Tylko wybrane tytuły wykorzystują dwa silniki. W dodatku dochodzi spore zapotrzebowanie na prąd. Też bym w to poszedł gdyby miało to sens...ale dla mnie nie ma. Myślałem nad 2x970 gtx
Tu masz moim zdaniem najlepszy test z rx590 z crossfire : https://www.youtube.com/watch?v=7K7f418W8mY
W skrócie: Niewiele gier wykorzystuje w pełni crossfire (a nowe jak np. Battlefield V wcale), a na dodatek 2 karty w czasie grania potrafią pobierać same ponad 550W!