Witajcie,
przymierzam się do kupienia karty graficznej RTX 3070 od ASUS'a. Posiadam zasilacz be quiet! 700W Pure Power 9 80+ Silver. Mam pytanie czy jego moc będzie wystarczająca do tej karty graficznej?
Pozdro
Płyta główna: Gigabyte Z390 GAMING X
Pamięć RAM: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL16
Dysk SSD: Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Procesor: Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7GHz, 9 MB, BOX
Chłodzenie CPU SilentiumPC z tych tańszych ale nie pamiętam dokładnie.
Monitor: Eizo Foris FS2333
Odtwarzacz DVD: standardowy model, też dokładnie nie pamiętam jaki
Karta dźwiękowa: CREATIVE Sound BlasterX AE-5
Nic nie podkręcałem, wszystko jest na fabrycznych zegarach i na pewno nie będę robił OC w przyszłości.
Spokojnie. Ja 3070ti zasadze na 550W gold prawdopodobnie kiedyś
To cie uspokoi
https://whatnext.pl/poradnik-jaki-zasilacz-wybrac-do-nowych-kart-graficznych/
Jak ma nawet certyfikat bronze i 700W to wystarczy
Tu chodzi oto aby zasilacz był zasilaczem a nie zasilaczo podobny który nadaje sie aby sprawdzić czy komputer odpala, nawet do mojej i3 8100 bal był się dać chińskiej konstrukcji.
Byłem w serwisie gdzie mi składali kompa i powiedziałem, że chce 3080 do 550W platinum to powiedzieli, że spokojnie da radę żeby nie wymieniać.
Nie ma na to żadnej szansy szczególnie ze obciążenie na 12 bedzie z 350+. A jeśli nawet to długo ten zasilacz nie pożyje.
Nawet jak będą jakieś komplikacje to już mam upatrzony 750W, a ten sobie wsadzę do drugiego kompa.
Dzięki wszystkim za pomoc :) uspokoiliście mnie. Wygląda na to, że nie powinno być żadnego problemu. Mój zasilacz ma certyfikat silver, więc jestem jeszcze bardziej spokojny :)
Jak do RTX'a 3080 zalecany jest zasilacz 750 W. To zasilacz 700w chyba wystarczy do 3070? Nie? A certyfikat nie ma tu nic do rzeczy. Bo certyfikat mówi o tym jak nasz zasilacz jest energooszczędny. Zasilacz 500W 80+ a zasilacz 500W +platinium, wygenerują tyle samo mocy, tylko ten pierwszy będzie musiał pobrać więcej prądu z gniazdka