Router i jego konfiguracja
Witajcie
Kolezanka z akademika chcialaby sobie zalozyc router z WiFi. Wiadomo, kasy nie ma duzo, wiec wybor padl na uzywke. Znalazlem takie cos
http://warszawa.gumtree.pl/c-Sprzedam-komputery-akcesoria-software-laptopy-i-macbooki-router-W0QQAdIdZ417761190
Niby wszystko ok, tylko pytanie czy to da sie potem skonfigurowac, czy trzeba miec jakies sterowniki od Netii ? Jesli sie da to jak ? Ja niestety nigdy tego nie robilem, wiec jej nie pomoge
Routery nie potrzebują żadnych sterowników. Wystarczy nie podpinać się przez USB i korzystać z karty sieciowej. Poza tym co to za dziwny akademik, który pozwala indywidualnie studentom ciągnąć Netię do pokoju?
To nie do konca tak.
Kolezanka ma w pokoju gniazdko do Internetu, ale tylko jedno. Placi ogolnie za uzytkowanie, a nie za limit transferu danych. Poniewaz nie mieszka sama, chce zamontowac takie cudenko, zeby dla nikogo nie zabraklo.
To nie wiem, czy ten konkretny router się nada. Urządzenia dawane przez operatorów typu Netia czy TP nigdy nie były zbyt zaawansowane i bardzo często miały ograniczoną możliwość konfiguracji. Szukajcie lepiej czegoś bez modemu ADSL (routery do kablówek, Vectry, UPC itp.)
Witam. ja posiadam router TP-Link mam internet z neostrady ale to nie jest ich oficjalny router (kupiłem w sklepie komputerowym) na odwrocie powinien być nr ip,username i hasło ip wpisuje się w pasku adresu i później gdy wyskoczy komunikat wpisujemy dane z routera później najlepiej skontaktować się z netią (tak jak w tym przypadku) ja tak zrobiłem i u mnie wszystko działa