Reklamy, reklamy w TV wygenerowane przez AI
Czy widzieliście już gdzieś te reklamy które są wygenerowane w pełni przez sztuczną inteligencję? I zaczyna ich być coraz wiecej i firmy coraz śmielej zaczynają tak promować/reklamować swoje produkty.
Sęk w tym że wygląda to tak komicznie, śmiesznie i jest w dodatku takie nie spójne ze sobą, te wszystkie sceny które występują, w każdej scence ktoś coś inaczej zaczyna wyglądać, nienaturalne ruchy, zachowania itd
Niektóre z tych reklam są aż żenujące a ktoś na to przyzwala i nikomu nie jest wstyd coś takiego wypuszczać.
Wiadoma sprawa, że AI bedzię się równało ze zminimalizowaniem kosztów produkcji reklam... ale na litość boską :))
https://youtu.be/D0wwpX1VqEQ?si=edi1Us6u_Wbl03rQ
Po co płacić ludziom za udział w reklamach pewnie duże pieniądze, jak można zrobić reklamy za grosze dzięki AI?
Akurat tego typu podejścia można się spodziewać bardzo dużo przy firmach o zasięgach globalnych, bo umożliwia tanie wygenerowanie różnych wersji językowych + dopasowanie ich pod kulturę (np. podmianę ubioru).
Zresztą skoro już świąteczna reklama coca-coli ostatnia była wygenerowana z pomocą AI to co w tym dziwnego, że inni pójdą tym śladem?
Najbardziej rozwala mnie jedna reklama gierki na telefonie, jakiś tower defence czy coś, otóż rozmawia tam król z umierającym żołnierzem i w każdym z trzech ujęć król wygląda zupełnie inaczej, w wypadku żołnierza są trochę mniejsze różnice.
Wole już takie sztuczne reklamy niż te które nam serwują np Iga Świątek pastę do zębów, piłkarze samochody, a siatkarze kredyty w banku. Nie ma gorszych reklam niż takie które "gwiazda" reklamuje i wciska ludziom kit.
+1. Choć akurat reklamy z gwiazdami zostaną, a w pierwszej kolejności przez AI zostaną zastąpione te, w których występują "zwykli" aktorzy.
Dodałbym jeszcze panie zarabiające na pokazywaniu się na pewnych platformach, wraz z rozwojem AI spora część z nich z pewnością będzie musiała się zabrać za jakąś inną, być może nawet uczciwą i godną robotę.
Ogólnie szeroko pojęte aktorstwo to jedna z tych nielicznych branż, w których z zadowoleniem będę obserwował jak ludzie tracą stanowiska na rzecz AI. Oczywiście nie mówię tu o jakichś jednostkach wybitnych czy tym bardziej o aktorach teatralnych, ale wszelakich "przeciętnych" aktorów filmowych już mi szkoda nie będzie.
Oby taka samo straciła robotę większość klepaczy kodu "jestem panisko 15-30k, NA ZDALNEJ, ja nie wychodzę z domu, NAWET DO SKLEPU, MNIE STAĆ NA PAKISTAŃCZYKA Z GLOVO. Niestety, na razie to wątpliwe, ale AI ma się ponoć ciągle doskonalić.
Niech będą, ich pieniądze ich sprawa jaka to reklama ALE chce ustawowo widoczny pasek "wygenerowane przez AI "
Jakbym żarł te wszystkie reklamowane suplementy diety, to też bym tak sztucznie wyglądał, także reklamom farmaceutycznym akurat doda to autentyczności.
Dopiero teraz zauważyłem... Krakus też? Po czym to można poznać? No OK, gdy już przeczytałem tego posta, to twarze, miny, wydają się momentami dziwne, ale równie dobrze to może być zwyczajny efekt sugestii...
Jest jakiś Reddit łowców AI czy coś w tym stylu? :P Skąd to bierzesz?
Swoją drogą nie wiecie nawet jaki dramat jest z grafikami w sieci. Jak chcesz znaleźć coś na pulpit czy to telefonu czy PC, to wszędzie królują właściwie już tylko i wyłącznie obrazki tworzone przez AI. Czasem się bronią, jak zmrużyć oczy, ale zazwyczaj....
Cholera, coraz lepsze te LLM-y, chyba głównie Hani rozjechały się palce...
Jak się ma włączony TV do kotleta to tego się raczej nie zauważy, ale gdy już normalnie i uważnie obejrzy się te reklamy to tak jest tyle bzdur że głowa mała. Te wszystkie reklamy Komfortu są tego najlepszych przykładem jak choćby babka w wannie, która świetnie by się sprawdziła w jakimś horrorze.
Po kilku lat będą wspomnienia jak często te reklamy miały błędy. W przypadków starych reklam np. zdarzały się literówki.