Witam, wkrótce zamierzam kupić nową kartę graficzną i zastanawiam się nad Gtx 560 ti (Gigabyte SuperOverClock) i Radeon HD 5870. Na temat pierwszej wiem, że zastosowano w niej technologie tj. CUDA, Phisix, Direx 11 i wiele innych, a jej taktowania do ok. 1GHz dla rdzenia i ok. 4600MHz dla pamięci, w grach podobno sprawuje się całkiem nieźle nawet przy ustawieniach Ultra i nagrywaniu. Na temat Radeona wiem stosunkowo niewiele, gdyż nigdy nie interesowałem się tą firmą (być może niesłusznie). Z tego co wyczytałem ma niższe taktowania, ale większą przepustowość danych - podobno w wielu grach uzyskuje lepsze wyniki niż Gtx 560 ti. I tu pojawia się moje pytanie, którą z ww. mam wybrać (a może jakąś jeszcze inną). Zależy mi na tym, by stosunkowo długo radziła sobie w nowych produkcjach, oferowała dużą ilość fpsów przy wysokich ustawieniach, nie grzała się za nadto, pracowała dość cicho i przede wszystkim by była wydajna i niezawodna. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
up
Źle zadane pytanie...
Napisz jaki masz sprzęt- szczególnie ważny jest procesor i zasilacz, oraz ile pieniędzy zamierzasz na nowy zakup przeznaczyć.
Z tego co mi wiadomo to GTX 560 TI będzie lepszym wyborem. Ponieważ 560 ti obsługuje nowsze technologie i ogólnie jest wydajniejszy (i bardziej dostępny).
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
Komputer dopiero będę składał, ale procesor to intel core i7 4x 3.40, co do zasilacza nie jestem pewien, ale raczej na poziomie 600-650w
No to napisz ile zamierzasz przeznaczyć na ten sprzęt, i jakie mają być jego zastosowania.
Trudno powiedzieć - im mniej tym lepiej, ale mam świadomość, że na sam procesor i karte wydam ok. 2000zł.
Komputer ma służyć głównie do grania, bo aktualnie posiadam PS3 i męczą mniej już powoli ceny gier i ich wygląd, podejrzewam, że będę go też używał do jakiś amatorskich obróbek zdjęć, czy oglądania filmów w full hd
Przydały by się dokładniejsze informacje w okół jakich kwot oscylować- dość sensowny sprzęt do grania da się złożyć już za ~2k zł. Za 3k można już mieć mini kombajn... A za 4k, ...
Na pewno w twoim przypadku nie ma sensu brać i7- nie zobaczysz różnicy w stosunku do tańszego i5.
Tak wstępnie proponuję:
i5 2500k ~800zł
Asrock P67 Pro3 ~350zł
GTX560Ti ~850zł
2x2GB 1333MHz CL9 ~70zł
Jakiś dysk 500GB 7200rpm ~300zł
XFX Core 550W ~250zł
Razem wychodzi jakieś 2600-2700zł, do tego obudowa wedle gustu i jakiś napęd, jeśli nie możesz wykorzystać starego.
Jak możesz na komputer przeznaczyć więcej pieniędzy, to dorzuć dodatkowe chłodzenie na procesor (pomoże przy OC), i zmień kartę na mocniejszą- w zależności od wymagań- HD7870, HD7950 lub HD7970.
Super!!! Bardzo ci dziękuję. Od dłuższego czasu miałem wątpliwości, co do Intel Core i7, zwłaszcza porównując go z bardzo dobrze ocenianym i5 2500k (z tego co wyczytałem, podatnym na podkręcanie). A czy będzie jakaś odczuwalna różnica między 4, a 8GB RAMu?
@up-imho lepiej brac 8gB ramu ,bo jest tani ,a grając w bf3 na high-ultra+przeglądarka w tle(battlelog) zużywa mi ponad 4.2gB ram ,więc 4gb nie wystarczy.
Osobiście mam kingstone hyperX 1600mhz 2x4gB i kupiłem to za 115zł (nie wiem ile teraz kosztuje).
Jak najbardziej można wziąć 8GB RAM, mimo że i 4GB obecnie wystarcza do dość komfortowej pracy. Jest on w tej chwili tani jak barszcz- jeśli jesteś typem "multitaskowca", to na pewno się nie zmarnuje.
Zapytam przy okazji:
- czy Gtx 560 ti uciągnie np. BF na ultra?
- czy 500Gb starczy na wszystkie głupoty, typu filmy, gry, muzyka?
- i czy kupując napęd optyczny opłaca się inwestować w Blu-Ray?
@marzec-kg
1. tak - czasami tylko możesz mieć spadki w rozdzielczości 1920x1080 - ale to też zależy od procesora.
2. Zależy ile tego będzie.
3. IMO nie.
@[12] 3) zalezy czy zamierzaz filmy na BR ogladac / ile zamierzasz danych archiwizowac. ja mam od ponad pol roku nagrywarke BR i se chwale, w koncu troszke ponad 5 DVD sie na jednym krazku BR miesci wiec zamiast 100 plyt mam tylko 20.
To prawda, że Blu-Ray czasem się przydaję, ale łatwo można zauważyć, że epoka płyt Bly-Ray została w pewien sposób przeskoczona, bo oferuje większą pojemność niż zwykłe karty, ale nie tak dużą jak zewnętrzne dyski. Myślę, że kiedy znajdę trochę zbędnej sałaty to w nią zainwestuję, jednak póki co mam PS3
Nie lepiej poczekać troszkę na HD7850? ;)
Nie wiem, mam wrażenie że Radeony, chociaż mają większą moc obliczeniową, słabiej sprawują się w grach.
To masz złe wrażenie ;)
7850 spokojnie prześciga 560Ti, a dodatkowo ma duży potencjał OC dzięki czemu zrównuję się GF570.
Problemem może być cena bo rzekomo ta oficjalna to około 900-950, ale w Polskich sklepach może być wyższa..
Ogólnie to cała seria 7xxx jest świetna zwłaszcza 78xx/79xx, bo 77xx są tylko dobre (7700 wręcz przeciętne ze względu na słabszą wydajność od 6850 i podobną do niego cenę).
Ogólnie póki co AMD ma lepsze/porównywalne karty w każdym segmencie.
No, ale niedługo premiera Keplera więc wszystko się może zdarzyć.
edit. Co do tej mocy obliczeniowej to nie tak to działa jak myślisz. To są po prostu inne architektury, nie da się ich porównywać.
Poczekam na premierę (zdaje się jutrzejszą) i testy np. na Benchmarku, które pokażą ile np. fpsów będą wyciągały te karty, bo trudno mi je porównać i ocenić
@marzec-kg
Radki HD78xx już jakiś czas temu miały swoją premierę -
http://pclab.pl/art49021.html
http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7850_HD_7870/
Problem w tym, że jeszcze ich nie ma w sklepach.
dzięki