"Było sobie życie" i podobne...
Nie wiem czy przewinęła Wam się informacja ale kompletne serie "Hello Maestro" znana u nas jako "Było sobie..." są obecnie za darmo opublikowane na youtube z polskim dubbingiem (tak jak były nadawane w TV)
https://www.youtube.com/@bylosobiechannel
Swoje lata mam, ale z przyjemnością sobie powtórnie obejrzę te serie :)
to, że animowany to nie koniecznie dla dzieci. Najpierw muszą zrozumieć o co tam biega
To serial edukacyjna, więc jest skierowana do dzieci. Tam w przystępny sposób wyjaśnione są różnego rodzaju zagadnienia, historia, nauka itp. Trzeba przyznać, że to jedna z najlepszych produkcji tego typu.
w teorii tak, ale sam leciwy sutor zaznaczył, że sobie obejrzy.
ogólnie tak myślę, będzie miała przeciętna facetka dobry materiał na wdż
Wydaje mi się, że jakiś czas temu mignęło mi też na prime video, więc tam chyba także można obejrzeć.
O ile było sobie życie jest fenomenalne, tak ta seria o historii zawiera niestety sporo błędów, po części wynikających z okresu gdy powstawała i oparciu o to czego uczono w tedy w szkołach we Francji a co zostało później przez badaczy zweryfikowane, plus garść stronniczości. Te związane z naukami ścisłymi wypadają o niebo lepiej, bo na tym poziomie niewiele się zmieniło od czasu oryginalnej emisji.
Obejrzeć warto ale nie należy wierzyć bezwzględnie we wszystko co tam przedstawiają.
Oglądałem dość często bo leci w niedzielne poranki, chyba na Focusie czy coś, "byli sobie odkrywcy" i "...podróżnicy" też zawiera błędy merytoryczne i przemilczenia.