Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanko do word-owych wymiataczy - o wymuszenie koloru wpisywanej czczionki.

02.04.2014 08:03
MP-ror
1
MP-ror
122
Generał

Pytanko do word-owych wymiataczy - o wymuszenie koloru wpisywanej czczionki.

Czy wiecie może, co trzeba zrobić w Word, żebym mógł wpisywać uwagi do tekstu w innym kolorze niż on jest? I od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o funkcję śledzenia zmian, która mniej więcej coś takiego robi ale mi się nie przyda.
Nie chodzi mi też o zmianę koloru tekstu, który już wpisałem - bo to banalne. Chodzi mi o coś takiego:
- mam cały tekst, który jest na czarno
- teraz w niektórych miejscach będę chciał wpisać niebieskie uwagi
- ale nie chcę robić tak, że wpiszę tekst, zaznaczę go i zmienię kolor
- chcę, by wszystko, co teraz wpiszę, było niebieskie
- Word oczywiście pozwala mi zmienić kolor i tam, gdzie kliknąłem, piszę na niebiesko
- ale gdy kliknę w innym miejscu, tam znów mam czarno i muszę zmieniać
- czy da się jakoś zmienić to zachowanie?

02.04.2014 08:43
Milka^_^
2
odpowiedz
Milka^_^
248
8 gwiazdek

Szukaj dużej litery "A". Ma ona pod sobą kolorek. Od teraz gdzie nie postawisz kursora to będzie pisać w kolorze jakim chcesz.

02.04.2014 09:15
3
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

formatowanie stylami

02.04.2014 09:15
MP-ror
4
odpowiedz
MP-ror
122
Generał

@Milka^_^
No właśnie nie :)
Nie byłoby tego tematu, gdyby to było takie proste.

Wybieram niebieski kolor. Klikam, piszę, jest niebiesko.
Ale teraz klikam dwa akapity dalej - w czarnym tekście. Duża litera A :) nadal jest niebieska ale tekst wpisuje się czarny.

A może ja mam coś namieszane w Wordzie, czego nie wykluczam, bo mam różne śmieszne dodatki i normalnie on się tak nie zachowuje?

02.04.2014 09:29
nagytow
5
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Mam tylko angielskiego Worda, wiec polskie odpowiedniki sam znajdzesz:

1. Kliknij gdzies w pustym miejscu dokumentu, tak aby nie zaznaczyc zadnego tekstu.
2. Otworz okno wlasciwosci czcionki - ta mala strzalka w prawym dolnym rogu Font na pasku.
3. Ustaw sobie wlasciwosci jakie chcesz (font, rozmiar, kolor).
4. Kliknij przycisk Set As Default w lewym dolnym rogu.

02.04.2014 10:07
MP-ror
6
odpowiedz
MP-ror
122
Generał

Ale to zmienia mi cały tekst na taką czcionkę, jaką ustawiłem.
Dałem kursor na sam koniec tekstu, dałem kilka enterów by mieć pewność, że nie jestem w tekście ale i tak zmieniło mi wszystko.

02.04.2014 11:57
nagytow
7
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Tekst, ktory obecnie jest wpisany musi miec inny styl. Zaznacz caly i wybierz jakis z listy albo stworz swoj.

02.04.2014 13:31
MP-ror
8
odpowiedz
MP-ror
122
Generał

Nic to u mnie nie zmienia. Niezależnie od zabaw stylami, po kliknięciu 'Set as Default', zmienia mi wszystko na niebiesko, czy jak tam ustawię.

Obadam może temat na jakimś typowo office-owym forum. Jak się coś dowiem, to dam znać.

Dziwne, że potrzebne są jakieś kombinacje alpejskie, by osiągnąć zdawało by się oczywiste działanie.
Chcę wpisywać niebieski tekst, Word mnie zmusza, żeby był czarny :) Podejrzewam, że gdzieś w jakichś zaawansowanych ustawieniach tkwi jakiś checkbox, który to działanie przestawia.

Forum: Pytanko do word-owych wymiataczy - o wymuszenie koloru wpisywanej czczionki.