Pytanko do użytkowników smarfonów

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
21.09.2011 13:15
1
odpowiedz
capicho
60
Konsul

Pytanko do użytkowników smarfonów

Chciałbym się spytać jak jest z użytkowaniem internetu: Czy wchodzicie na strony mające wersje tylko 'mobile' czy jednak użytkujecie serwisy w normalnych wersjach?
Nie orientuje się zupełnie w temacie dlatego pytam z ciekawości, czy jest możliwe (jesli jest to jak bardzo to uciążliwe) korzystać niemal z każdej zwykłej strony przeznaczonej dla desktopów?
I dodatkowe pytanie: jaką wielkość ma wyswietlacz w waszych smartfonach (wys x szer)?

21.09.2011 13:24
2
odpowiedz
Ptosio
182
Legionista

Zalezy od systemu/przegladarki. Praktycznie zawsze LEPIEJ przeglada sie strony w wersji desktopowej, jednak wiele stron wymusza na tobie korzystanie z okrojonej wersji mobilnej, jesli wchodzisz na nia z telefonu. Od mozliwosci przegladarki zalezy, czy bedzie w stanie skutecznie zakamuflowac sie jako desktopowa i umozliwic dostep do prawdziwego internetu.

To jedna z najwiekszych plag internetu, tak swoja droga. Oczywiscie sa tez strpny zupelne nie dostosowane do przegladana na smartfonie, jak np. GOL za czasow Gamesconu, ale tu juz musi webmaster wyraznie spartaczyc.

21.09.2011 13:24
3
odpowiedz
Andrei
173
killah beez

Ja używam zazwyczaj takie strony jak na kompie. Nie za dużo z resztą jest wersji mobilnych ;) Męczące jest jeśli nie jestem pod UMTS lub lepiej. Wówczas długo trzeba czekać na załadowanie :( Ekran 4,3 cala, nie wiem ile cm ;)

21.09.2011 19:57
4
odpowiedz
capicho
60
Konsul

ok dzieki

21.09.2011 20:02
dzony600
5
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

tylko z Wykopu korzystam z wersji mobilnej... funkcjonalność trochę okrojona, ale jednak działa o wiele szybciej

a niektóre strony to są tak spartaczone, że szkoda słów... ostatnio na jednej w wersji mobilnej zauważyłem, że nie można czytać komentarzy, dodawać swoich i co najlepsze - nie ma przełącznika do wersji desktopowej :D LOL

21.09.2011 20:07
pecet007
6
odpowiedz
pecet007
178
~

Wiele stron ma już wersję dostosowaną do iPhone więc jeśli takie są to z takich korzystam, jeśli nie to wolę skorzystać z dekstopowej niż wersji do "każdego telefonu"

21.09.2011 20:07
📄
7
odpowiedz
zanonimizowany801774
1
Konsul

przewaznie z normalnych wersji, jedynie chyba wp.pl przegladam w wersji mobile

mam 3 calowy ekran

22.09.2011 05:19
8
odpowiedz
capicho
60
Konsul

A gdzie wykop.pl ma wersję mobilną? Czy wersje mobilne robione są też specjalnie pod niektóre telefony? np Iphone?

22.09.2011 14:20
9
odpowiedz
capicho
60
Konsul

up

22.09.2011 14:23
10
odpowiedz
Marcio
119
Legend

A gdzie wykop.pl ma wersję mobilną?
http://m.wykop.pl

22.09.2011 14:26
👍
11
odpowiedz
Kubcys
33
Generał

Korzystam z normalnych wersji stron internetowych, chodzą mi płynnie i są dużo łatwiejsze w obsłudze niż wersje mobilne (przynajmniej jak dla mnie), więc mobilne odpowiedniki są dla mnie zbędne.

Ekran mam 4,3 cala. Używam Opery Mobile - wersji nie pamiętam ale jedna z nowszych.

22.09.2011 14:39
12
odpowiedz
capicho
60
Konsul

To może z takiej stronki jak wykop.pl też nie trzeba korzystać z mobilnego odpowiednika? a z normalnej oryginalnej stronki?
Pytam, bo nie jestem użytkownikiem smartfona a zastanawiam się czy muszę robić swoją wersję strony dla telefonów komórkowych. Jesli tak, to czym się kierować :/

22.09.2011 16:39
13
odpowiedz
zanonimizowany577469
43
Pretorianin

www.m.wykop.pl
wpisz sobie w pasku adresu i masz :), w sumie nie da się zastąpić wygody korzystania z desktopa w komórce, ale za to stacjonarego komputera nie weźmiesz wszędzie..cos za coś,
poza tym masz aplikacje dla takich dużych serwisów jak np. wykop, rddit czy digg...
z wykopem jest o tyle słabo, że to jest po prostu zbiór linków i o ile sam wykop jest mobilny i dobrze skrojony na komórke, tak po przejściu na linka z artykułem już masz parwdziwą stronę. Często jest ona w pełnym rozmiarze, ale nie chodzi przecież tylko o ekran 4,3 cala, ale o jego rozdzielczość :). 800x480 ? Nie chce mi się sprawdzać, ale coś około tego. Opera (w sumie chyba wszystkie przeglądarki mobilne) dopasowują treść pisaną do rozmiaru okna i zastosowanego aktualnie przybliżenia żeby nie było trzeba przesuwać na lewo i prawo, a jedynie góra/dół także i w tym wypadku smartfony okazują się być smart:) a i nadal możeby wykorzystać multitouch do zbliżenia potrzebnej treści. Aplikacja youtube wyświetla filmy generalnie tylko jeżeli mają one swoje odpowiedniki na urządzenia mobilne (rzadko się zdarza, ze nie ma, ale się zdarza)..no to chyba tyle :), no i generalnie prawie zawsze na dole strony masz linka dzięki któremu możesz zawsze przejść do pełnej wersji serwisu.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl