Pytanie odnośnie Karty graficznej Radeon 2900PRO bądź GF8800GTS
Witam
Przymierzam się do zakupu jeden z kart takich jak w tytule. Tylko teraz pytanie bo dotychczas jedynie z jakimi kartami miałem styczność to pod wejście AGP i były to albo GF2 albo Radeon 9550. Te 2 karty normalnie sie wpinało do slotu AGP i cała filozofia. A owe karty które chcę kupić w jaki sposób się podłącza ? Tam są jakieś dodatkowe zasilania ? Trzeba mieć specjalną płytę główną bądź specjalny zasilacz ? Czytałem porównanie tych dwóch kart http://twojepc.pl/artykuly.php?id=2900pro_his i piszą coś takiego "Obydwie karty zajmują dwa sloty" Czyli jak to rozumieć ? Slot PCI-EXPRES mam na płycie jeden. Jest możliwe, że nie spasuje ? Kolejna kwestia
"Kwestia zasilania. Jak widać u ATI mamy dość nietypowe rozwiązanie. Oprócz jednego złącza PCI-E 2x3 pinowego, mamy dodatkowe PCI-E 2x4. Od razu uściślę, że aby karta w ogóle ruszyła należy podpiąć dwa 2x3 pinowe złącza PCI-E do obydwu gniazd. Z kolei jeśli mamy zamiar podkręcać kartę lub korzystać z trybu CrossFire należy podpiąć złącza PCI-E 2x3 oraz PCI-E 2x4. Bez tego zakładka ATI Overdrive nie będzie aktywna. U NVidii mamy jedno złącze PCI-E 2x3. Z tego względu w przypadku zakupu karty z układem 2900Pro trzeba wyposażyć się w silniejszy zasilacz niż w przypadku 8800GTS. Producent karty Asus zaleca 400W zasilacz, zaś HIS sugeruje dla pojedynczej karty minimum 550W jednostkę zasilającą z dwoma liniami PCI-E 2x3"
I kolejny cytat "Przypominam, że aby w ogóle 2900Pro ruszył konieczne są dwie wolne linie PCI-E 2x3. "
specyfikacja mojego kompa:
Athlon x2 4000+
1gb RAM
płyta ASUS M2V-MX-SE
zasilacz jakiś tam chyba 400W
Pomińmy już tą kwestie, że zasilacz jest troszke słaby ale czy w ogóle będę mógł te karty jedną bądź drugą podłączyć do tego komputera ? Bo nie chciałbym kupić coś co okaże się bezużyteczne. Zdaję sobie sprawę, że bytania są dla niektóych idiotyczne ale cóż ... Czekam na odopwiedzi.
Radeon 2900PRO
o ile mnie pamięć nie myli to te karty nie mają już wsparcia w postaci nowych sterowników
"Obydwie karty zajmują dwa sloty"
tzn, ze chlodzenie jest tak grube, ze jakbys chcial wsadzic cos na plycie w slot co znajduje sie obok to nie da rady bo chlodzenie karty je zasłoni

Karty są zasilane przez dodatkowy przewód, gniazdko zwykle jest na końcu karty. Można użyć do tego kabelka z zasilacza lub przejściówki (jak na obrazku). Pomijając fakt, że zasilacz pewnie masz takise (warto by było zainwestować w markowy), to karta powinna zatrybić. :)
Gdy producent pisze, że karta zajmuje dwa sloty oznacza to, że jest tak gruba, że do slota obok nic nie wepniesz, bo nad nim będzie chłodzenie karty, ją samą zaś wpina się do jednego PCI-E.
Ale to dosc stare karty, z 8800 na allegro to roznie bywa, wiekszosc to karty naprawiane metoda piekarnikowa.
Musisz sobie wymienic zasilacz, przynajmniej z moca 400W ale markowy. Ile masz pieniedzy na karte ?
Jak max 200zł to proponuje Gf GT240 z pamiecia DDR5.
Hmmm co do pieniędzy to powiem szczerze, że chcę komputer nieco zmodyfikować najtańszym kosztem bo zdaję sobie sprawę, że jest już wiekowy. Tylko póki co na zintegrowanej karcie to nawet FAR CRY 1 ledwo ciągnie na low i to jeszcze tak ciulata grafika jest, że szok :) Po zakupie karty planuję wymienić pamięć na 4 gb (2 kości po 2gb) i procek zmienić na Athlona x2 6000+ i to w sumie tyle no i pewnie zasilacz :) Karte to chciałbym dorwać tak do 100 zł no może maksymalnie do 120 zł.
Dobra zaczynam powoli kumać ... Tylko teraz tak, jeśli u mnie z zasilacza wychodzą jedynie kostki zasilające takie jak np do dysku twardego albo do CDROMU. to mogę zastosować taką przejściówkę jak kolega na zdjęciu pokazał ? I rozumiem, że taka przejściówkę to pewnie na allego szukać
EDIT: TAk marginesie to poczytałem teraz troche o tych piekarnikach i sam już nie wiem ... No ale chyba w tej kwocie tj do 120 zł nie dostanę nic sensowniejszego na czym odpalę bez problemy wszystkie Far CRAYE, crysisy itp...
Odpalić odpalisz ale w Far Cry 3 niestety nie pograsz ( Far Cry 1 na maxa detalach poleci far Cry 2 na Średno-Wysokich Far cry 3 NISKIE-Średnie i FPS nie będzie zadowalający )
Jeśli chodzi o Crysisa to na Średnich powinien ładnie działać :D
[5] Kiedys kupiłem GF 8800 na allegro, po dwoch tygodniach okazało sie ze to "piekarniki". Nie powiem bo sie troche wkurzyłem, kupiłem sobie GT240 i wydaje mi sie ze jak za te pienadze( do 150zł) jest jak najbardziej ok, gry wszystkie smigaja jak narazie, nawet w Hitmana tego najnowszego grałem w Full HD na srednich detalach, a GTA 4 na srednich.