Witajcie mam pytanie kiedy nie miałem wiatraków w obudowie które odprowadzały ciepło(cooler master) to temperatura maksymalna płyty była 83 stopnie, a procesora 92 stopnie. Teraz po zalożenia dwóch wiatraków do obudowy(coller master) w grach temperatura procesora to max 71 stopni a płyty 60 stopni. Czy to normalne temperatury i te poprzednie wysokie temperatury nie uszkodziły podzespołów. ?
Procek 90 stopni?! Nie jestem ekspertem ale chyba przy 70-80 stopniach CPU komputer wyłącza się automatycznie, chyba że się to zmieni samemu. Coś chyba źle pokazywało. Rozumiem, że to temperatury podczas grania w wymagającą grę(W3)? Nawet wtedy bez dodatkowego chłodzenia 60-70 stopni to raczej max. Chyba że włączony w środku dnia dzisiaj, nie czyszczony 2 lata z kurzu i Wiesiek 3 na ultra detalach. Wtedy szykuj gaśnicę ;)
takie temperatury pokazywał mi HW Monitor teraz bo już mam te wiatraki założone z 2-3 tygodnie i temperatury są procesora do 71 stopni plyty do 60 stopni. Czy one już są ok i nie trzeba się martwić? i Tak to w grze Wiedźmin 3 Dziki Gon. Jeśli chodzi o detale wszystkie są na uber oprócz: zageszczenie trawy, postaci, jakości cieni ( bo te trzy opcje są na "wysokie") i z ssao.
Zauważyłem jeszcze coś. Jak komputer nie jest w stresie to jak włączę HW monitor to temperatura procesora jest 34-35 stopni. w zakładce MAX jest 35. Po 2 minutach w zakładce MAX jest już 45 stopni czy to normalne płyta tak samo. Przez minute w polu MAx jest 28 stopni po 2 minutach jest 37 stopni. Czy to normalne ?
jeśli masz fabryczny wiatrak to nie wiem, jeśli zmieniałeś chłodzenie to temperatury za wysokie
Komputer z sygnatury, nieraz wyciskalem z niego 7-me poty i jeszcze nie zdarzylo sie zeby uslyszal glosniejszy szum z tego zalmana. Bodaj przy 70*C wlacza sie 3 (juz delikatnie slyszalny) tryb pracy coolera, czyli nie przekraczylem go jeszcze nigdy, a grywam w gry AAA na max detalach. Zainwestuj w lepsze chlodzenie jesli masz stockowe i mozesz procek smialo wykrecic do 4.2GHz (albo do 4.5 jesli pobawisz sie napieciami).
92 stopnie dla procesora to dużo i to skróci jego żywotność. Co do 70, to temperatura okej, one w stresie się tak grzeją na stocku.