Pytanie o Proces Norymberski .

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
30.05.2011 21:11
Predi2222
1
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Pytanie o Proces Norymberski .

Tak się zastanawiałem czy podczas Procesu Norymberskiego obok Niemców/nazistów nie powinni byli zasiąść też ruskie?

[2]Słuszna uwaga ale.........

30.05.2011 21:12
2
odpowiedz
Ekonom_NPC
136
Legend

[1]
Zwyciezcow sie nie sądzi.

EDIT:
Netykieta mowi ze odpowiadamy pod postem a nie nad. Chociazby dlatego ze klikniecie EDYCJA nie bumpuje posta i tej odpowiedzi NIE WIDAC. To primo.

Secundo: zastanow sie. Kto by osadzil ruskich? Oni sami siebie? A moze brytole? Stalin mogl w kazdej chwili zdecydowac ze granica nie bedzie przebiegala w niemczech a na gibraltarze. I kto by ich zatrzymal?

30.05.2011 21:18
xanat0s
3
odpowiedz
xanat0s
255
Wind of Change

IMO post Asmodeusza kończy temat, chciałem napisać dokładnie to samo, ale mnie uprzedził :]

30.05.2011 21:28
Predi2222
😐
4
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

[2] Może i masz racje ale to nie zmienia sprawy że to wiecznie zakłamany naród.
Poza tym ja się nie pytam kto by ich osądził tylko czy powinni .........
[5] Mówię o całokształcie.

[7] Z tego co mi wiadomo Amerykanie przewidywali że straty podczas lądowania na głównych wyspach Japonii mogą wynieść (tu mogę się mylić) 300-400tyś zabitych na samych plażach.To była sytuacja patowa, my albo wy,poza tym Japończycy mieli zapasy gazów bojowych i broni bakteriologicznej.Zresztą niech ci Boguś wszystko ładnie opowie
http://www.woloszanski.com/Strona-Boguslawa-Woloszanskiego/Sluchowiska-radiowe/II-wojna-swiatowa/Bron-XXI-wieku/
Posłuchaj.....

30.05.2011 21:32
xanat0s
5
odpowiedz
xanat0s
255
Wind of Change

W tym przypadku zakłamany? Że nie pozwolił sądzić sam siebie? Przyznasz, że to byłoby trochę bez sensu. Jeszcze bym zrozumiał zarzuty dla USA czy WB, że pozwolili Rosji na takie zachowanie - ale co im się dziwić, to w końcu sojusznik, na dodatek kluczowy.

W imię ideałów (sprawiedliwość) mieli zdecydować się na sądzenie Rosjan i ryzykować praktycznie pewną kolejną wojnę? Po 5 latach wojny?

Niestety w polityce zagranicznej nie ma miejsca na ideały :)

30.05.2011 21:33
6
odpowiedz
Eraz_NPC
161
Legend

Żeby kogoś oskarżyć, musi być ofiara. Kto był ofiarą ZSRR? Polska w 39? Ona miała oskarżać? Nigga please... to może kraje bałtyckie za wchłonięcie jako kolejna bratnia republika? Z dużym natężeniem dobrej woli mogę wskazać tylko Finlandię za Wojnę Zimową, aczkolwiek Ruscy wtedy w dupę ostro dostali (Simo Häyhä FTW).

30.05.2011 21:35
7
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

A dlaczego ludzie odpowiedzialni za zrzucenie bomb atomowych na Japonie nie zostali w żaden sposób ukarani? Bo wygrali...

Gdyby wojna potoczyła się inaczej to założę się, że to oni zostali by powieszeni jako zbrodniarze...

30.05.2011 21:39
Hayabusa
👍
8
odpowiedz
Hayabusa
255
Tchale

[4] Życie NIE jest sprawiedliwe. Życie niekoniecznie wygląda tak, że Prawda zwycięża zakłamanie.
Dziękuję.

[2] Wyczerpał temat.

30.05.2011 21:41
9
odpowiedz
Eraz_NPC
161
Legend

A dlaczego ludzie odpowiedzialni za zrzucenie bomb atomowych na Japonie nie zostali w żaden sposób ukarani? Bo wygrali...

Na tej zasadzie można by podciągnąć każdego do odpowiedzialności - w końcu np. Brytyjczycy nieomal spalili Drezno bombami fosforowymi. Przykład dla mnie średni.

I akurat powtórzę to jeszcze raz - atomówki w tamtych czasach wcale nie były groźniejsze od dywanowych nalotów zapalających, które z małą "pomocą" drewnianej zabudowy Japonii przeobrażały całe dzielnice w burzę ogniową, dosłownie wysysające powietrze z płuc, i powodujące większe straty.

30.05.2011 21:42
xanat0s
10
odpowiedz
xanat0s
255
Wind of Change

Predi 2222 --> [5] Mówię o całokształcie.

Nie no, oczywiście, że Rosjanie to zakłamany naród* - wystarczy spojrzeć na sprawę Katynia czy teraz śledztwa prowadzonego w sprawie katastrofy smoleńskiej. Ja odniosłem się do tego przypadku, gdzie imo nie ma zakłamania.

* - chodzi mi oczywiścię o elitę polityczną, a nie wszystkich Rosjan - bo z pewnością są tam też ludzie przyzwoici

30.05.2011 21:52
11
odpowiedz
Toudlin_NPC
72
Generał

Zdaje sobie sprawę, że przykład nie najlepszy ale chyba najbardziej znany...

"Na tej zasadzie można by podciągnąć każdego do odpowiedzialności"

I powinno się - wszelkie ataki na ludność cywilną są czystym skurwysyństwem, oznaka tchórzostwa i braku honoru. A niestety wszyscy tak robią ;(

30.05.2011 21:53
😡
12
odpowiedz
Beradgath_NPC
0
Centurion

nie wiadomo xD

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl