Pytanie o kartę graficzną
Czy moja karta graficzna (ATI Radeon 4850 HD) jest dobra czy najlepiej zakupić jakiś inny sprzęt bo zamierzam kupić procesor i5 i nie wiem czy kupić sam procesor z płytą główną czy cały komputer.
Karta graficzna ma mi głównie służyć do rozrywki czyli gier więc tak się pytam czy potrzebna będzie zmiana sprzętu ???
Zależy czy i5 drugiej generacji czy nie :)
Polece Ci zestawik, który sam mam - otóż I5-2500K + GTX 570 od MSI sprawują się genialnie z 4GB ram 1600MHz od GoodRam'a i płytką Asrocka (choć nie musi być konkretnie tej firmy :))
- Nie wiem co to pierwsza lub druga generacja ale jak będę go już miał kupić to musi mieć 4 rdzenie (nie wiem czy to ci pomoże)
- A ta karta graficzna da radę w wymagających grach czy raczej nie ???
Pierwsza generacja kończy się na I5-760 (licząc jeszcze i3 i i7 rzecz jasna :)) bodajże i nie jest zbyt świeża. Druga za to to już dużo szybsze i3,i5,i7 od poprzedników, lepsza architektura, mniej prądożerne itp.. tyle, że wymagają nowej podstawki (płyty głównej) poczytaj w necie :)
Obecna karta + proc itp.. stawiają mnie w sytuacji, w której nie boję się wysokich wymagań BF'a 3 ;)
no procesor będzie raczej w tej drugiej czyli lepszej generacji a ta karta graficzna to mniej więcej przy jakich grach będzie stawiać problemy ???
Czyli karta do wymiany ???
HD4850 to już przeżytek, proszę Was, mit nieśmiertelności HD4840 dawno padł...
a co myślicie o tych grafikach w procesorach i5 np.: HD 2000 lub HD 3000
chyba w płytach głównych - ścierwo na którym gra pójdzie ale nie licz na jakąkolwiek płynną rozgrywkę, X razy gorsze niż HD4850
Sorry za błąd.
A jak jest z grafiką GT 520 i GT 430
To samo - 4850 gniecie je bez żadnego wysiłku.
Snakepit - Bullshit. Karta 4850 dobrze się spisuje, aczkolwiek dla kogoś zastanawiającym się nad Core i5 proponowałbym coś nowszego i wydajniejszego. Przeżytkiem to są obecne konsole.
obydwie wolniejsze lub w podobnej wydajności niż HD4850, nie do grania
Bullshit. Karta 4850 dobrze się spisuje.
aha, aha :)
a co wy na ATI Radeona HD6770
Jak Cię stać to HD6770 to dobry wybór.
Po za tym jack vip to kompa już ponad pół roku kupuje...
zamiast się pytac o każda kartę osobno to powiedz ile możesz na kartę wydać
[15] - http://techgage.com/article/sapphire_radeon_hd_6770_flex_edition_review/6 - to, że ma wysoki numerek nic nie znaczy
Po za tym jack vip to kompa już ponad pół roku kupuje...
aha, czyli chłopak żyje marzeniami? :)
Znaczy ja będę brał go razem z komputerem (czyli cały zestaw).
A co o tej karcie sądzicie jest dobra na gry czy może miałbym szukać coś jeszcze lepszego nie chcę także dużo płacić bo mi aż nie zależy na najlepszym sprzęcie bo gdyby mi zależało to brałbym i7 zamiast i5.
[16] nie kupuję ponad pół roku kompa bo dokupiłem części takie jak lepszy procesor a nad kompem wtedy tylko się zastanawiałem ale mi doradzili wziąć jak na razie sam procesor.
i5 2500K jest wydajniejszy od większości i7
karta ze średniej półki, nic nad czym ja osobiście bym się zastanawiał...minimum jak DLA MNIE to 560Ti
ale ja nie wiem czy będę miał i5 2500K a mi chodzi o kartę graficzną i twoim zdaniem minimum 560Ti a czy masz jakąś porównywarkę tych kart bo jak już wcześniej pisałeś bezsensu żebym się o wszystkie pytał a tak mówiąc już o kartach graficznych to ta 560Ti jest trochę droższa niż ATI 6770 może dużo się różnią ale czy może ktoś mi napisać czy ta ATI 6770 wystarczy mi w grach czy raczej będę musiał szukać czegoś podobnego do 560TI
Snakepit - Czepiasz się, bo masz kompa za grube tysiące złotych. Z tego co pamiętam, to co chwile zmieniasz karty graficzne twierdząc, że są do kitu, bo jakaś spaprana pod względem optymalizacji gra spowoduje ci z uberpróbkowaniem problemy z płynnością. Warto wywalać kasę na sprzęt, który i tak ci nie dogodzi, zamiast przeznaczyć ją na porządne auto? Równie dobrze mogę się czepiać twojej cytryny. ]:>
Orzołek - Ja kupowałem kiedyś kompa kilka lat i to co planowałem pierwotnie diametralnie uległo zmianie. :D Nie no dobra, przymierzałem się od kilku lat. :p
jack vip - Wiesz co? Kup lepiej konsole i nie będziesz miał problemu.
Swoją drogą, trzeba kiedyś zrobić listę osób wiecznie pytających, a nic nie działających. :D
21 - Miałem na myśli Snakepita. Co do sprzętu - nowe konsole tuż tuż, więc długo ci obecny nie posłuży, spóźniłeś się z kilka lat. Trzeba było działać wcześniej, a nie pytać. :P
nie wiem o co ci chodzi ale na auto raczej nie wydam tej kasy bo jest pewien problem a mianowicie NIE MAM 18 LAT i chciałbym kupić jakiś dobry sprzęt który już będzie mi trochę służył a wymieniałem trochę sprzętu bo była okazja że mój tata miał taką możliwość na zakup sprzętu za "śmieszne pieniądze" dlatego go wymieniałem. A teraz chciałbym kupić sprzęt jak już mówiłem żeby mi już trochę służył więc proszę was o pomoc.
[20] Konsoli nie kupię bo to jest wyłącznie do gier a mi chodzi też o to by komputer mi szybko chodził bo też chciałbym mieć go do nauki oraz programowania a o gry chodziło mi o kartę graficzną bo gdy już kupuję komputer to patrzę na wszystko a nie jak mi podpowiadają ci sprzedawcy że lepiej coś dokupić.
[20] Swoją drogą, trzeba kiedyś zrobić listę osób wiecznie pytających, a nic nie działających. :D uwierz mi także udzielam się na tym forum może nie o sprzęcie komputerowym ale także o innych rzeczach i nie koniecznie na tym forum ale na tym również.
Snakepit - Czepiasz się, bo masz kompa za grube tysiące złotych. Z tego co pamiętam, to co chwile zmieniasz karty graficzne twierdząc, że są do kitu, bo jakaś spaprana pod względem optymalizacji gra spowoduje ci z uberpróbkowaniem problemy z płynnością. Warto wywalać kasę na sprzęt, który i tak ci nie dogodzi, zamiast przeznaczyć ją na porządne auto? Równie dobrze mogę się czepiać twojej cytryny. ]:>
Dawno w kompie nic nie zmieniałem a w cytrynie co się dało naprawić to już się naprawiło i w tym momencie nie ma się o co czepiać ;)
Jeśli jack vip chce sprzęt na jakiś czas to nie będzie to HD6770 czy inne tego pokroju karty...
[22] twoim zdaniem HD6770 nie jest kartą przyszłościową tylko na chwilę ???
To jaką kartę mam sobie kupić mniej więcej rodzaju HD6770 no i może w okolicach tej samej ceny
Do czasu premiery nowych konsol wystarczy. Po premierze i powstaniu pełnoprawnych next genowych gier, każdy obecny komputer dostanie zadyszki.
Pamiętam jak mój kumpel kupił wypas sprzęt w roku gdy weszły wszystkie stacjonarne konsole obecnej generacji. Był to rok 2006. Chwalił się, że wszystkie gry chodzą mu na maksymalnych detalach. Rok później chodziły na średnich, a dwa lata dalej ledwo na minimalnych. :D
Ja zaś kupiłem komputer w 2008 roku, który do dziś świetnie sobie radzi. Kartę graficzną zmieniłem z innego powodu niż wydajność - 4850 mi padło, ale dzięki temu mam 6770, które jest sporo lepsze. :D
Żadna karta w tym przedziale cenowym nie jest przyszłościowa.
Przyszłościowe karty to minimum HD6950 a i tak bym się zastanawiał bo obecnie nie pociągnie wszystkich tytułów płynnie na max detalach i rozdziałce full HD ( Metro 2033 ). Po za tym i tak prędzej czy później trzeba będzie ją wymienić ( jak każdą ).
Czyli mogę ze spokojem brać ATI 6770.
[24] raziel88ck czy tobie gry na tej karcie ATI HD6770 chodzą nie koniecznie na MAX detalach ale chodzi mi o nowości

Crysis - Rozdzielczość 1680x1050, detale ultra, czyli możliwie najwyższe w tej produkcji, wygładzanie krawędzi x2 - świetna płynność
Crysis 2 - Rozdzielczość 1680x1050, detale prawie na ultra, bo niektóre opcje musiałem zmniejszyć, wygładzanie krawędzi gra narzuca odpowiednie dla danych detali, więc pewnie jest to coś koło x4, może x8, nie mam pewności, bo twórcom nie chciało się rozbudowywać opcji, cud że w najnowszym patchu pozwolili na większe zmiany - płynność
GTA IV - podane na screenie ustawienia = płynność, w przypadku dodatków = świetna płynność, co jest dziwnym zbiegiem okoliczności z tego powodu, że na 4850 dodatki chodziły mi mniej płynnie niż podstawka na tych samych ustawieniach. Na 4850 miałem tekstury na medium --->
Kilka gier na maksymalnych detalach nie chodzi, ale wszystkie działają bardzo płynnie przy rozdzielczości 1680x1050 i wysokich detalach, niżej nie muszę schodzić.
Reszta, czyli powiedzmy 95% gier chodzi na maksymalnych jak szalona nie sprawiając absolutnie żadnych problemów z brakiem płynności. To samo tyczyło się 4850, dlatego różnice pomiędzy 4850, a 6770 odczuwam głównie w najbardziej wymagających produkcjach.
O swój sprzęt jestem spokojny do czasu premiery pełnoprawnych next genowych gier, czyli gdzies do roku 2013-2014.
ok wielkie dzięki