Psy-pytanie??
Mam pytanie w sprawie psów. Dziś usłyszałem od mamy mojego kolegi że labradorom strasznie wypada sierść. Czy dotyczy to także goldenków? Jest to dla mnie ważne bo najprawdopodobniej niedługo będę kupywać małego goldenka.
Tak, i to w większym stopniu, bo goldeny mają dłuższą sierść, którą trzeba co tydzień wyczesywać.
Ja swojego Retrievera wyczesywałem codziennie, psiak to uwielbiał. Pomimo, że Labek miał krótką sierść, to niestety ale wszędzie jej było pełno.

Każdy pies linieje...Oprócz Yorków ale dla mnie Yorki to zmutowane szczury a nie psy :)
Najgorzej jest na przełomie wiosny i lata, wtedy piesiom sierść wypada kępkami...Jak miałem kaukaza to z niego dziennie pół małego worka na śmieci sierści wyciągałem w okresie linienia...
Takie bydle miałem--->
Zdjęcie nie moje ale pies i umaszczenie takie samo...
Czesanie takiego potwora to była męka...
Psy z Włosami, a nie z sierścią, tu można być spokojny, że pies nie pozostawi włosów na welurowych siedzeniach samochodu.
[5] +1 o jorkach.
A jak go będę czesać codziennie albo co dwa dni to też będzie się ta sierść wszędzie walać?
Golden nie traci aż tak strasznie mocno sierści bo mam dużą styczność z wieloma rasami więc wiem. wystarczy wyczesywać go chociaż 3 razy w miesiącu by też nie doprowadzić do kołtunów bo później z nimi jest tylko problem i nie zawsze idzie je rozczesać chyba, że wyposażysz się w taki specjalny "grzebyszek", który służy do rozczesywania tego typu rzeczy, ale szkoda niszczyć jego sierść więc lepiej go wyczesywać by nie doprowadzić do złego stanu.