Przegrzewanie się CPU

Forum Komputery
Odpowiedz
30.07.2013 13:40
Broken_Heart
1
odpowiedz
Broken_Heart
45
Konsul

Przegrzewanie się CPU

Mam od pewnego czasu problemy z komputerem, a mianowicie wyłącza się on całkowicie, kiedy gram w jakieś bardziej wymagające gry. Oto co zrobiłem w kierunku poprawy:
-Odkurzyłem komputer - nie pomogło.
-Napastowałem procesor pastą termoprzewodzącą - zero poprawy.
-Sprawdziłem radiator - był dociśnięty dobrze bo był bardzo gorący co wyklucza chyba diodę termiczną, bowiem problem temperatury jest faktyczny.
Za radą internetów oraz kolegów - wymieniłem wczoraj zasilacz ze wbudowanej Delty gps-750ab na Aerocoola Templariusa 750.
Byłem pewien, że nie będę już mieć problemów, lecz nadal one występują.
Obecne temperatury:
Spoczynek: Core: 61C, GPU: 36C, HD: 37C
Stres: Core: ok. 100C (po 20 min wróciło do 65C), GPU: 60C (szybko wróciło do 40C), HD: ok. 40

Specyfikacja komputera:
Procesor AMD Phenom 9750 Quad-core 2,40
Geforce GTS 450

Jutro będę mieć dostęp do serwisu komputerowego, dlatego nie omieszkam udać się po pomoc. Tymczasem istnieją jeszcze jakieś inne przyczyny problemu, które mógłbym sprawdzić w domu? Bardzo proszę o pomoc.

30.07.2013 14:23
2
odpowiedz
alien75
177
Generał

zmień w biosie napięcie zasilania na niższe i po sprawie.

30.07.2013 15:12
😉
3
odpowiedz
Nibru
83
Generał

jeśli masz w domu wiatrak to postaw go obok komputera i niech chłodzi

u mnie jest też goroąco dyski dochodzą bez wiatraka do 60'c , grafika 92'c, procesor 65'c

31.07.2013 17:36
Broken_Heart
😊
4
odpowiedz
Broken_Heart
45
Konsul

Co prawda wcześniej wyczyściłem dokładnie komputer oraz przedmuchałem radiator, ale jako że problem mam tylko z CPU - wykręciłem chłodzenie, nałożyłem znów pastę termoprzewodzącą i postanowiłem zbadać wnętrze radiatora. To co ujrzałem spowodowało ciarki na mych plecach. Kratka była tak zaklejona skamieniałym kurzem, iż nie sposób było jej ujrzeć przez wiatraczek.

Jako że większość forumowiczów to gracze, chciałbym tylko powiedzieć ku przestrodze, że warto czasami zajrzeć do radiatora, bo cuda można tam znaleźć.

Oczywiście komputer już działa, temperatura CPU po 20 min AC:B wynosi niecałe 40C.

31.07.2013 18:47
5
odpowiedz
zanonimizowany933971
0
Chorąży

Zostaw obudowę otwartą, zmień napięcie w biosie i spróbuj też triku z wentylatorem obok kompa ;].

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl