Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu z uruchomieniem gry Shank od deweloperów z Klei Entertainment

Forum Gry Zręcznościowe
Odpowiedz
24.10.2025 16:40
1
odpowiedz
remag
57
Konsul

Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu z uruchomieniem gry Shank od deweloperów z Klei Entertainment

Witam.
Możecie uznać za szaleństwo to, że poruszam problem z kolejną grą, ale będę z wami szczery. Wyprodukowana przez deweloperów z Klei Entertainment gra Shank z 2010 to kolejny typ gry, który jest praktycznie niegrywalny w Windowsie 11 (chyba, że na potrzeby uruchomienia gry użyje się porad z internetu, o ile się takie znajdzie). Zainwestowanie w retro komputer gówno da, bo po co ktokolwiek z nas miałby wydać kasę na coś takiego skoro to sporo kosztuje (co ciekawe gdyby te retro komputery kosztowały o wiele mniej miałoby to większy sens, przynajmniej moim zdaniem). Użycie wirtualnej maszyny też jest zbędne. Dlatego zakładam ten temat, bo niektórzy też mieli problem z grą. Spójrzcie tylko na przykładowy temat z problemem z grą podobnym do mojego:
forum.cdaction.pl/topic/218703-rozwiązany-shank-problem-przy-włączaniu/
Co prawda w tym temacie jest rozwiązanie, tyle, że ja przeinstalowałem grę bodajże 11 razy, a gościowy, który założył ten temat udało się uruchomić grę po przeinstalowaniu 7 raz. Nie wiem więc jaki jest sens tego rozwiązania. Co ciekawe, utworzyłem plik .bat po to, by łatwiej szło mi uruchamianie gry. a tu też lipa. Nawet napisałem w nim o takie coś:
Echo off
start /affinity F Shank.exe
Czy coś to dało? Oczywiście, że nie dało. A to bardzo niedobrze, bo mnie już szlag trafia przez to co się dzieje gdy uruchamiam grę. Więc uprzejmie proszę o pomoc odnośnie uruchomienia gry.
P. S.: W razie jakby ktoś pytał jaką mam wersję gry mówię, że CD-ACTION.

24.10.2025 16:53
Kyuumi
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kyuumi
36
Weeb

czy Tobie udało się kiedykolwiek uruchomić jakąś grę bez problemów?

24.10.2025 19:22
2.1
odpowiedz
remag
57
Konsul

Tak. Widać to na przykładzie takich tytułów jak Painkiller: Black Edition, Tomb Raider III (wersja CD-ACTION), Spy Hunter: Nowhere to Run. Choć tytułów z platform pokroju Steama też nie brak (w przypadku tytułów z platform pokroju Steama mowa o takich tytułach jak Batman: Arkham City - GOTY Edition). To po pierwsze, a po drugie. Czy ja prosiłem o komentarze nie zawierające porady odnośnie uruchomienia gry?

03.12.2025 16:01
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
remag
57
Konsul

Ponawiam prośbę o pomoc odnośnie uruchomienia gry.

26.01.2026 17:05
3.1
odpowiedz
remag
57
Konsul

Ponawiam prośbę o pomoc odnośnie uruchomienia gry (znowu).

26.02.2026 21:01
3.2
odpowiedz
remag
57
Konsul

Ponawiam prośbę o pomoc odnośnie uruchomienia gry (znowu).

17.03.2026 13:16
3.3
odpowiedz
remag
57
Konsul

Ponawiam prośbę o pomoc odnośnie uruchomienia gry (ponownie).

13.05.2026 18:12
3.4
odpowiedz
remag
57
Konsul

Ponawiam prośbę o pomoc odnośnie uruchomienia gry (po raz kolejny).

13.07.2026 20:00
3.5
odpowiedz
remag
57
Konsul

Albo inaczej wyjaśnię dlaczego to dla mnie takie ważne. Problem z grą pojawia się nie tylko w wersji CD-ACTION, ale i też w wersji steamowej. Ja co prawda nie mam gry w wersji steamowej (w porównaniu z wersją CD-ACTION), ale i tak spójrzcie na przykładowe forum w Dyskusjach ogólnych:
Does not start! :: Shank Dyskusje ogólne
Co prawda na tym forum jest parę rozwiązań, ale żadne z nich nie chce mi zadziałać. Nawet instalacja DirectX 9.0c Runtime. Dlatego więc jeszcze raz zgłaszam się do was z uprzejmą prośbą o pomoc w rozwiązaniu owego problemu, bo już dłużej nie wytrzymam.

13.07.2026 20:24
Narmo
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
Narmo
47
nikt

Wersja ze Steam uruchamia się bez problemu na W11, przed chwilą sprawdzałem. Jest demo, sprawdź zanim wydasz ogromną kwotę, jaką jest 35 zł.

14.08.2026 17:11
4.1
odpowiedz
remag
57
Konsul

Narmo Widocznie deweloperzy z Klei Entertainment dali do wersji ze Steam aktualizację, która pozwala na uruchomienie gry w wersji ze Steam na nowszym systemie. Ale co z wersjami z płyty i CD-ACTION? Te wersje gry też potrzebują ratunku z powodu osób, które tą grę posiadają w tych wersjach. A tym osobom, które w takich wersjach mają grę mogą pomóc wyłącznie fanowskie poprawki (nie wiedziałem jak nazwać poprawki proponowane przez fanów do danej gry, dlatego je tak nazwałem). Dlatego więc uprzejmie proszę o jakiekolwiek poprawki do gry w wersjach z plyty i CD-ACTION, nawet te fanowskie.

14.08.2026 17:17
py5znym4g
4.2
odpowiedz
py5znym4g
0
Chorąży

To napisz do Klei, a nie na golu. Chyba logiczne.

14.08.2026 17:28
Narmo
4.3
odpowiedz
Narmo
47
nikt

remag Podałem rozwiązanie. Jedno z kilku. Inne jakie mogę podać, to:
1. Zainstaluj system, który jest wspierany przez grę w wersji, którą masz.
2. Jeżeli masz za nowy sprzęt na taki system, to poszukaj na Allegro używanego, starszego komputera.
3. Skontaktuj się z firmą, która wypuściła daną wersję gry, czyli CD-Action. Może maja patcha ale raczej nikomu nie chciało by się nad tym pracować, bo czasopismo już sprzedali i nie mają motywacji na zapewnienie kompatybilności setek gier jakie dodawali z nowoczesnymi systemami i sprzętem.
4. Skontaktuj się z twórcami gry. Jest szansa, ze wiedzą o problemie, nie mają w nosie swoich fanów i są w stanie udostępnić stosownego patcha.
5. No i najszybsze oraz chyba jedne z tańszych rozwiązań - kup wersje Steam, której działanie na Windows 11 z RTX 4070 i procesorem 64 bitowym potwierdzam.

31.08.2026 21:27
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
remag
57
Konsul
Image

Zmiana planu. Wystarczyło wklejenie do folderu z grą plików dxgi.dll, d3d8.dll, D3D9.dll, dinput8.dll, a nawet zainstalowanie OpenAL. A wszystko to po to by się wyjaśniło to czemu gra się nie odpala. I już wiem co jest nie tak. Popatrzcie tylko na dołączony do mojego komentarza obrazek. Jak widoczny na obrazku komunikat informuje winny tego, że gra mi się nie odpala jest plik shank.mdmp, który ilekroć dowie się o wywalaniu gry do pulpitu tuż przez uruchomieniem zapisuje jakiś raport. Sam nie wiem jaki to raport, ale przynajmniej znam przyczynę czemu gra się nie uruchamiała. I jedyne co mi pozostało to uporanie się jeszcze z tym shank.mdmp. Proszę o pomoc szczególnie, że dzięki niej będę mógł wreszcie odpalić grę.

31.08.2026 21:49
Kwisatz_Haderach
5.1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

remag Ten plik nie jest winny wywalaniu. W nim jest zapisany zrzut pamieci/danych, w ktorym osoba z odpowiednimi skillami albo oprogramowanie moze zidentyfikowac miejsce, czas i powod bledu.

Powodem byl brak odpowiednich dlli (ze starszych wersji DirectX) w folderze z gra. Dodam tez ze nie jest to problem powszechny, bo gra dziala na nowych systemach. Ogolnie gry Klei sa zrobione dobrze.
Problem byl raczej mocno unikalny dla twojego systemu LUB dla wersji z CD-Action (osobiscie stawiam na to drugie).
Jedna z czestszych boloczek starych gier - brakujace lub niekompatybilne "dlle".

Mam nadzieje ze w koncu zagrasz. ;P Gratuluje cierpliwosci. Ja bym juz dawno sie zlamal i poprostu kupil na Steam (gdzie nawet jakby tych dlli brakowalo to gra by sobie to dociagla sama) czy cos.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-31 21:56:12
17.09.2026 17:03
5.2
odpowiedz
remag
57
Konsul

Kwisatz_Haderach Brak odpowiednich dlli (ze starszych wersji DirectX) w folderze z grą powiadasz. No dobrze, w takim bądź razie jak mam naprawić problem z grą poprzez uzupełnienie folderu z grą odpowiednimi plikami .dll? Jaką wersję DirectX pobrać i jak się tą wersją przysłużyć tak, by w folderze z grą znajdowały się odpowiednie pliki .dll?

Forum Forum Gry Zręcznościowe
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl