Programy do oc
Cześć
Robię oc karty gt 240 i w moim modelu jest tak, że o ile podkręcanie rdzenia daje mały efekt to oc pamięci przekłada się na znaczny przyrost fps (ddr3). Podkręcałem msi afterburnerem i tu pojawia się problem bo skończył mi się limit na oc pamięci (rdzeń wysiadł przy 655 mhz dla bfbc2 i 665 mhz dla innych gier) czyli 1030 mhz ( z 790 mhz). Zna ktoś jakiś program w którym nie było by takich ograniczeń ( 948 mhz w innych i 1030 w msi) ?
Limity usuwa się chyba przez zmiany w rejestrze/biosie. Nie wiem czy jakiś program ma jakieś nielimitowane ustawienia zegarów.
Osobiście używam GPU_Tool ze strony www.techpowerup.com i bardzo sobie chwalę. OC jest banalnie łatwe z tym programem bo sam wyszukuje maksymalną częstotliwość GPU/Pamięci ( podobną opcję ma chyba RivaTuner ).
Ok dzięki, dziwi mnie tylko jedna rzecz. We wszystkich grach mogę stosować ustawienia takiej jak podałem (a nawet wyższe ;d) oprócz bfbc2 gdzie muszę sporo ze wszystkim zjechać a użycie gpu jest na poziomie 50 -70%. Wie ktoś czemu tak się dzieje?
cały czas 100% gpu ;p