Programik do regulacji pracy wiatraka?
Mam taki problem. Otóż moja karta graficzna (GeForce 9600GT SILENT) ma tendencję do "przegrzewania się". Wszystko przez tą przeklętą wersję SILENT, którą sprzedawca wcisnął mojemu ojcu, że niby "cichsza i lepsza". Karta ta nie ma wiatraka i ciepło odprowadzane jest tylko do radiatorów, których "pochłanialność" ciepła jest przecież ograniczona. Skutkuje to tym, że po kilkunastu minutach gry w cokolwiek obciążającego grafikę, karta potwornie traci na wydajności.
Dla przykładu:
RE5 przez pierwsze 20 minut gry - od 50 do 70 FPS, full detale.
Crysis 2 przez pierwsze 10 minut gry - stałe 30FPS, niskie detale (w grze "wysokie").
W obu przypadkach, przez pierwsze minuty gry, odczuwalna jest taka charakterystyczna płynność obrazu. Nie jest to związane z FPS'ami chyba, bo po upływie tych kilkunastu minut ich ilość wiele nie spada, ale nagle jakby gra zaczynała gubić co drugą klatkę i mam do czynienia z pół-płynnym obrazem.
Więc tu pytanie: Czy jest jakiś program do regulacji pracy wiatraka? Mam ten jeden - skierowany na płytę główną - może więc jego 'podkręcenie' poskutkowałoby rozwiązaniem problemu? Zaznaczam, że nie stać mnie na wymianę karty - choćby na tą samą w zwykłej wersji...
Zależy od płyty głównej i wiatraka. Jeżeli się da, to SpeedFan powinien załatwić sprawę.
MSI afterburner http://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterburner,Program,Windows,22659.html
edit:
sry, nie doczytałem, msi afterburner reguluje tylko obroty wiatraka karty graf.