Program do zmontowania video
Cze,
Szukam programu, w którym mógłbym zmontować video na zasadzie podłożenia dźwięku pod film.
Mam pliki MP4, których nie czyta Windows Movie Maker. Co prawda próbowałem konwertować je na AVI i wtedy hulało, ale WMM strasznie obniża jakość video potem przy zapisywaniu klipu.
Jakie programy są najlepsze, w których nie będzie spadku jakości i które ewentualnie obsługują MP4?
Albo ktoś doświadczony niech poradzi jak najlepiej i w najlepszej jakości zmontować film z klipów w MP4?
Sony Vegas, Adobe Premiere. Oba mają triale darmowe z tego co kojarzę (Adobe na 100%) i powinny sobie poradzić bez problemu w najnowszych wersjach.
Widz w tym, że to są zaawansowane i pro programy, ja ich nie ogarnę chyba. Są przystępne? Chodzi mi tylko o połączenie video (może parę ujęć) z dźwiękiem bez spadku jakości video (bo tak się dzieje w Windows Movie Maker).
Najbardziej mi zależy na dobrej jakości eksportowanych plików. Bawiłem się programem VideoPad Editor, ale godzinę mi eksportowało minutowy klip i jeszcze spadła jakość. :/
Pomocy!
W Vegas polaczenie fragmentow wideo i dodanie do nich muzyki jest tak samo banalne jak w WMM. Przeciagasz na os czasu wideo, potem dzwiek, ustawiasz pozycje. Mozesz dodac efekt przejscia, zwolnic przypieszyc i pare innych rzeczy na w/w osi czasu bez zaglebiania sie w bardziej zaawansowane opcje.
Renderowanie to tez kwestia paru ustawien, jak wpiszesz w google zapytanie o optymalne ustawienia to napewno trafisz na takie jakich potrzebujesz. Rendering im lepszy tym dluzej trwa, wiec to ze ci godzine robil to nic dziwnego, a efekt koncowy to wina ustawien. Nie osiagniesz obrazu zylety w 1080p i zajmujacego 5mb :).
Tu masz plug-in do Vegasa, ktory sam poustawia ci wszystko w zaleznosci od wybranego efektu koncowego.
http://vegasaur.com/free-tools - Video4YouTube
Nie znam się zupełnie na renderowaniach, więc szukanie w googlach nic mi nie da, bo nie zrozumiem tych technicznych rzeczy.
Mam kamerę, która nagrywa spoko jakość - 960p @ 30 fps, filmy są w MP4 i mają wymiary 1280 x 960. Plik 40 sekundowy zajmuje 56MB, podłożyłem pod to dźwięk, wyeksportowałem (godizna czasu) i jakość jest słabsza, choć wymiary te same, a rozmiar 39MB.
Skąd mam wiedzieć jakie ustawienia ustawić, nie może być jakichś domyślnych najlepszych ustawień?
Dostales link do plug-inu, ktory zajmie sie ustawieniami renderingu za ciebie. Prosciej sie nie da.
Nie obsługuje 960p, a w takiej rozdzielczości nagrywa mi kamera.
No to wyrenderuj w 720p. Youtube tez nie obsluguje 960 i ci skonwertuje do 720.
http://support.google.com/youtube/bin/static.py?hl=pl&topic=1728588&guide=1728585&page=guide.cs
http://support.google.com/youtube/bin/static.py?hl=pl&topic=1728571&guide=1728585&page=guide.cs
Użyj programu GSpot do sprawdzenia, jaki bitrate nagrywa Twoja kamera i taki sam ustaw renderując do pliku mp4. Różnica powinna być wtedy dość minimalna.
Mitsukai - ale mnie nie interesuje YouTube.
Serio to takie zawiłe? Nie ma programu, który mi po prostu wyeksportuje film z podłożonym dźwiękiem bez straty jakości video?
Interesuje czy nie, masz gotowe rozwiazanie. Wrzucic, dorzucic, ustawic, wcisnac guzik i cieszy sie wyrenderowanym w 720 filmem z muzyka. Mowisz ze sie nie znasz, a kombinujesz jak kon pod gore. Zrob najpierw tak jak ci ludzie radza, a jak nadal nie bedziesz zadowolony to podwijasz rekawy, wchodzisz na google i szukasz tak dlugo az znajdziesz odpowiedz.