W zeszłym roku na wakacjach mając więcej hajsu niż teraz miałem zamiar kupić sobie nowy komputer z przeznaczeniem do gier FPS, złożony z podzespołów poleconych mi przez specjalistę z jednego forum komputerowego.
Wtedy nie kupowałem komputera, ale niedawno niestety zauważyłem niedawno przeglądając ceny kart graficznych w internetowym sklepie komputerowym, że np. karta GeForce GTX 1660 Super jest o ok. 33% droższa niż była na wakacjach w 2020 roku.
Z czego to waszym zdaniem wynika ?
Kiedy można się spodziewać tego, że cena GeForce GTX 1660 Super spadnie poniżej 1200 zł, podobnie jak innych podzespołów komputerowych ??
To przez kopanie kryptowalut. Kart jest mniej, popyt jest większy. Więc i cena większa. Ustanie to nie wiadomo kiedy... Musieli by przestać kopać. Karty bardzo potanieją, bo będzie więcej kart niż normalni użytkownicy chcieli by kupić. Czyli cena będzie jeszcze mniejsza, bo nikt nie będzie chciał zostać z dziesiątkami kart które nie będą już zarabiały nawet na siebie. Ale kiedy to będzie... Ja przynajmniej tego nie wiem.
Krótko mówiąc najlepsze co mogę zrobić, to raz na 2 - 4 tygodnie sprawdzać ceny interesujących mnie podzespołów w sklepach internetowych ?
Już raz był boom na kryptowaluty. Trwała to jakieś klika miesięcy, trochę więcej niż pół roku. Jeszcze przed premierą serii RTX 20xx. Moja rada jest taka - obecnie nic nie planuj tylko obserwuj rynek. Przepłacać za już i tak bardzo drogie karty, to żaden interes. Tylko, ze teraz nie tylko „kopacze” wykupują karty ale są jeszcze inne problemy, związane bardziej z brakiem komponentów czy produkcją.